Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. június 11.

H A N N A   M E N T   S Z I N G A P Ú R






47. FEJEZET




(A többi fejezetet lefelé görgetve 
találod meg)

( Szerző: Dreska Ildikó )


Jövő héten HAZAJÖN, Végig a zöld folyosón, önkéntességért díj, dekorációs bizottság, lassan itt a vége, egy tanév: 7 helyszín, egy évnyi terv,"bárbekjú" és medencés party, a nagykövetségen, lélekmasszázs, világ utazás ügyesen, egy ember aki a zenével gyógyít, a világ legszennyezettebb folyója, Anak Krakatau, kapszula háló, aludj baba aludjál, a rízsföld művészete



Jövő héten HAZAJÖN!:

Jesszusom! Micsoda érzés ezt leírni........HAZAJÖN! HAZA!  Majdnem két hónapig a miénk!!!


Végig a zöld folyosón:

Még mindig nincs vége, még mindig tart, ugyan olyan intenzitással......tanulás, tanulás és még egy kis tanulás....Most elég nehéz bármilyen szabadidős tevékenységet beiktatni az iskolai napok közé.
A végzősök elmentek, idő sincs bánkódni és gondolkodni a régi szép időkön. Okosan van kitalálva.

Ilyenkor azonban jó ötlet a kellemeset a hasznossal egybekötni. Így történ ez az egyik szombaton, amikor a szobatársával  elmentek anyagot gyűjteni a természetből az un. Zöld folyosón.
Állomások:
Bukit Timah, amiről itt a 46. fejezetben már írtam és találtok róla fotókat is: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/05/h-n-n-m-e-n-t-s-z-i-n-g-p-u-r-46.html
Clementi Park:egy 12 hektáros park. A park végében van egy torony, ahonnan kilátás nyílik a környező területre, és a Buona Vista kerület.







Önkéntességért díj :

2012/2013. tanévben Önkéntesség területén végzett munkáiért, díjat kapott Szingapúrban.
Nagyon örültünk neki és úgy érzem maximálisan kiérdemelte. Mondhatom azt, hogy őt nagy mértékben az önkéntes munka energizálja és tölti. 





Dekorációs Bizottság:

Friss munkái, amiket megígértem,  felteszek, ha kapok róluk fotót.
Ezek a munkák az UWCSEA-nak készültek.



:
Dekorációs Bizottság közös munkája


Lassan itt a vége....DE csak ennek a tanévnek!




Vége az első tanévnek Szingapúrban......
Bele-beleolvastam a blog néhány induló fejezetébe......van néhány rész, amiről már egészen más a véleményem.....mennyire más volt az egész, mint ahogyan elképzeltük..... mennyire más volt megálmodni és megélni......és mennyire más lett minden......bennünk, köztünk, körülöttünk.
Úgy érzem tényleg így lett azonban hiteles minden. Semmi pénzért ki nem javítanám a másoktól hallott,  megálmodott, elképzelt Szingapúrt, az első élményeket, benyomásokat.........hiszen ezek valóban a legelsők voltak..............és szépen, lassan épül fel az egész blog teljessé, megszületett az igazi Szingapúr, letisztultak az érzések és egyre világosabbak és érthetőbbek lettek a gondolatok.
Vagyis aki olvassa mindazt amit írtam, nem csak egy összefoglalót lát egy életszakaszról, hanem látja az összefüggéseket, a pillanatnyi érzéseket és látja végig az az utat amit megjárt Hanna Szingapúrban, és amit megjártunk mi itthon.
Nem csak a szépről írtam, mert lehetetlen, hogy egy ilyen út során csak csupa csodálatos történjen az emberrel. Egyetlen ember élete sincs így kitalálva a Földön.

Minden ember élete egy mérleg, az egyik serpenyőben szunnyadnak a szép emlékek, a másikban pedig  a kevésbé szépek. Aki nektek csak a mérleg egyik serpenyőjéről mesél, bármelyik legyen is az, ne higgyetek neki, csak akkor figyeljetek oda arra amit mond, amikor mind a két oldalt említi. 
Mert az élet szép és jó, de nem habos torta, és néha nehéz és még nehezebb.
Nem érdemes légvárat építeni és nem érdemes földbe vájt lyukat sem, a legjobb a mezőn sütkérezni a bokáig érő fűillatba szipákolva. Alattad a föld, feletted az ég, te meg önmagad adod! :)





Az UWC-s életről nem lehet általánosságban beszélni, mert az élmények és megélésük nagyon sok dolog függvénye.
Nem lehet általánosságba beszélni arról, hogy mennyire volt könnyű, nehéz, szomorú, vidám, élménydús vagy éppen élménytelen. 



Szerintem nagy részben attól is függ a kinti életed, sőt bátran leírhatom ide, hogy még a jövőd is, hogy melyik lesz az az ország, amelyik fogad téged. Borzasztóan meghatározó! 
Számos tényezőt tudnék említeni ami minden UWC-ben gyökeresen más.
Szingapúr pedig az én meglátásom alapján teljesen más, mint az összes többi UWC. (előnyökkel, hátrányokkal) Ezért én erősen javaslom annak aki bármikor ide kap ösztöndíjat, hogy bármilyen kérdése van, CSAK az itt végzett diákoktól kérdezzen, mert ami máshol működött és úgy volt, az itt egészen biztosan nem működik és nem úgy van!




Egy tanév = 7 helyszín!

Szingapúr: a hely amit lehet kedvelni vagy kevésbé kedvelni. ( milliószor írtam már erről )
 A hely ami mindenben a LEG világ. ( van negatív LEG is ).
A hely ami jelenleg a második otthona, a hely ami számára sosem lesz azonban végleges otthon, inkább csak egy állomás. Az egyik legmeghatározóbb állomás.
A hely ahol rengeteg nemzetből érkezett emberrel ismerkedett meg, és a hely ahol sok mindent megtanult. A hely, ahol egy őrületesen nagy lehetőséget kapott. A hely amit biztosan sosem fog elfelejteni. A hely ahol felnőtt.  A hely ahol rengeteg élményben volt része.




Hihetetlenül gyorsan sajátított el  olyan dolgokat, melyekre itthon sosem lett volna lehetősége.
Élesben úszott a mély vízben, nagyon sokszor mentőmellény és úszógumi nélkül, és nagyon sokszor olyan messzire bevitte az áramlat, hogy a partot sem látta egy darabig.
Voltak nehéz és voltak iszonyatosan nehéz időszakok, amikor engem is elfogott a kétség és bizonytalanság, hogy jó döntést hoztunk-e amikor elengedtük.
Arra is rájöttem, hogy vele együtt mi is úszunk, élesben, mentőmellény és úszógumi nélkül. Ha sokat úszol így, egy idő után már rutinos sportoló leszel.
Arra is rájöttem, hogy a partra úszás során általában senkire nem számíthatsz, csak magadra. Senki nem fogja megkérdezni bírod-e még a tempót vagy nem hideg-e a víz túlságosan.




Az események olyan gyorsan és sűrűn követték egymást, hogy sosem éreztem azt, hogy most hátradőlök, mert egy békés időszak van kilátásba, és hú de jó!, mert minden gondtalan....és milyen finoman csapdossák a hullámok a gerincemet. Az elején a sokféleség néha teljes káosz állapotot okozott a fejemben. Sokszor feltettem magban a kérdés, hogy most mi van? mi ez? semmit nem értek.....

Szerintem nincs ember akit ne vágna egy jó darabig mellkasba az itteni elvárás, tanulási módszer, szokás és ne feküdne néhány napig ( vagy inkább hétig, hónapig, fél évig :) teljes önkívületi állapotban, azt érezve, hogy fogalma sincs hol van.....




De ahogy múlik az idő, ez a rendszer, ezek a szokások, ezek az elvárások egyre megszokottabbá válnak, végül már úgy érzed ez életed része lett és képes vagy ilyen rendszerben élni.
Megtanulsz egyszerre több dolgot csinálni, több szálon gondolkodni, keveset aludni, időt másodpercre beosztani, megtanulsz felnőni, és mindent amit néha még egy felnőtt is képtelen maga körül elintézni, azt te rutinosan teszed. És tudod mi az érdekes? Élvezed! 




Hihetetlen, de megtanult például beleszeretni a tanulásba, örömét leli benne és képes még a tenger házi és feladat mellett szorgalmikat is csinálni és még jobban ispirálja, ha a tanárain azt látja, hogy nagyon nagyon hisznek benne. ( Óriási nagy hála és köszönet kiemelten:  a történelem tanárainak, a biológia tanárainak, a spanyol tanárának. )

..... És amikor az anyja óva intette  a többlettanulástól, ő csak mosolygott, sőt már azt is észrevettem, hogy egyre tudományosabban mosolyog. Integráltan, deriváltan, evolúciósan, génkutatásosan,  populációsan, bioszférásan, második világháborúsan, Tang-Taj-Cungosan, Vu Co tienesen, latinul-spanyolul vagy angolosan.

Nem egyszer nézek rá okosan a skype túloldalán és fogalmam sincs miről és milyen szinteken beszél....csak azt hajtogatom: - én még erről nem is hallottam, - mi ilyet nem is tanultunk....te most miről beszélsz? - ez milyen nyelven van? - ez milyen tantárgy?
Ő meg a túloldalon azt nem érti, hogy mi miért nem értjük mert ott mindenki érti.




..........nem ismerek rá.........kicserélődött, átvedlett, mindent megold, felnőtt.
De egyre mégis nagyon büszke vagyok, mindig mindent megbeszélt velem, eltávolodás helyett még a réginél is szorosabb lett a kapcsolatunk.
És ami nem igazán trendi a tizenhét évesek világában,  de első számú helyre került a szívében a család: az anyuci, az apuci, a tesó a nagyszülők, nagybácsik és nagynénik..... és imádja Magyarországot!

...És még egy dolog ami nagyon fontos nekem : megmaradt az egyszerű-natúr Hannának, amilyen volt.
Nem ragadta el a csili-vili, a modern világ, a gazdagság. Nem esett hasra tőle. 
Egyszer megkérdezték tőle, mi szeretne lenni ha egy napra egy másik ember bőrébe bújhatna.
Azt válaszolta: "Nagyon Gazdag".............és elhallgatott......furcsán néztek rá, mert nem így ismerték.........aztán befejezte a mondatot: "Azért, hogy azon az egyetlen napon, minden vagyonomat szétoszthassam a nélkülözők között."
Önmaga maradt.
Ami valljuk be, nem feltétlenül könnyű feladat Szingapúrban. ..................



India:

a hely, ahol életében először volt halálfélelme, ahol megjárta a poklot és a menyországot, a hely ami a legerősebben hat az ember összes érzékszervére. Az első igazi nagy kaland, tele izgalmakkal, csodákkal. A hely ahol a legtöbb házassági ajánlatot kapta és ahol a legtöbb fotót készítették róla utcán, füvön, fán, boltban, bolt előtt csak úgy, egészen váratlanul. És ahol a legtöbben akarták csak megérinteni vagy megfogni a haját, vagy hozzáérni a ruhája széléhez. És ahol a fehér ember egy csoda!

Bővebben itt a 21. fejezetben: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2012/09/hanna-ment-szingapur.html




Malayzia, Melakka:

a hely ahova először vitte az iskola egy rajz project keretében, a hely az első rácsodálkozós élményekkel.

Bővebben itt a 13. fejezetben: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2012/09/hanna-ment-szingapur.html




Malayzia, Desaru:

a hely ahova ment az egész iskola, lustálkodós - pihenős napok.
Bővebben itt a 15. fejezetben: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2012/09/hanna-ment-szingapur.html




Indonézia, Bali:

a legjobban sikerült út, a legromantikusabb kirándulás, a legszebb természet és a legkedvesebb emberek, szabadság ízű esti bulizásokkal. A paradicsom.
Bővebben itt: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/02/hanna-ment-bali-nyugati-egbolt-aljat.html




Vietnám:

a legnagyobb kihívás, a 3143 méter magas Fansipan megmászása, majd utána a nyüzsgő, kutya és patkányhúsos világban hátizsákoskodás 2 hétig.

Bővebben itt: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/04/hanna-ment-vietnam-tobbi-fejezetet.html




Malayzia, Tioman:

a világ legszebb szigete, esőerdő, mangróve birodalom és az első búvárkodás. Először testközelben cápákkal, kutatómunkák. A legfantasztikusabb biológia project. Paradicsom a paradicsomban. 

Bővebben itt: http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/05/h-n-n-e-n-t-z-i-n-g-p-u-r-t-i-o-m-n-45.html

"Soha ne mondd, hogy soha!"...........tehát nem is mondom, de én nem tudom majd eljutok -e egyáltalán ezekre a helyekre. Ha nem sikerül, akkor sem leszek elkeseredett, mert a lányom szemével mégis végigutaztam az egészet. Rengeteget fotózott, mesélt és én pedig utána mindig kutatómunkába kezdtem és mindent tudni akartam a célállomásról.

Azt szokták mondani nekem az emberek:  - Nagyon bátor vagy, hogy el merted engedni a gyerekedet!
Nem! Nem én voltam bátor. Ő volt bátor és erős, hogy ezt a tanévet, a világ végén így végigcsinálta, ilyen lendülettel, ilyen hozzáállással, ilyen tudatosan. 

Ajándék volt ez az év.

.....és, hogy mit várok a jövő évtől? Legfőképpen sok-sok és még több szerencsét! 



Egy évnyi terv:

Átgondoltuk, megálmodtuk és ha minden az elképzelések szerint megy, akkor megcsináljuk! ....avagy sosincs korán előre tervezni......2014/2015 az Önkéntesség éve lesz!

Érettségi után-egyetem előtt egyenlőre egy évet az önkénteskedésnek szán az életéből. ( ha minden a tervek szerint megy ) Egy évet arra szán, hogy tanuljon, megismerjen, megtapasztaljon, hasznosítsa a Szingapúrban szerzett rengeteg elméletei és gyakorlati tudását, majd ő is átadjon, rávilágítson, tanítson, megmutasson, elindítson, kézenfogjon, tegyen, alkosson .... Ez az egy év a természetességről, az egyszerűségről, a természetről, az állatokról és növényekről szól majd. Nagyon visszavágyik egy egyszerűbb és természetesebb világba. 




KÖZHÍRRÉ TÉTETIK!
A szingapúr-magyar hírcsatorna közleménye alapján felhívást intézünk a facebook határon inneni és túli népéhez! 
Bármilyen hivatalos formában működő GAZDASÁGOT, ÁLLATFARMOT, BIOFARMOT, LOVARDÁT, MÉHÉSZETET stb...KERESÜNK, ahol lehetőleg minél több állatot tartanak. (lehet fejni, sajtot, túrót készíteni, állatokat etetni, gondozni, ganyézni, legeltetni, vagy méhészkedni, stb....vagy kaszálni, aratni, vetni, gyümölcsöt befőzni stb.....
CÉLHELY: BÁRHOL, Európa bármelyik országában ( akár Magyarországon is ) vagy AUSZTRÁLIÁBAN...akár a semmi közepén, akár áram, vezetékes víz nélkül egy vályogházas tanyán....
CÉLFELADAT: ÖNKÉNTES MUNKA!
ÖNKÉNTES MUNKÁS: a lelkes, természet imádó, állatbarát leányzó, akinek az aptya meg az anyja a HANNA nevet adta.
OK: a szingapúri érettségi után és az egyetem előtt egy év önkéntes életmód vállalása.
MIÉRT? Nagy álma a tanyasi élet kipróbálása, megélése, és a " Vissza a természethez!" életmód igenlése és hirdetése. Nem fog visszariadni semmilyen embert próbáló feladattól. Kicsi a bors, de erős, dolgos, megbízható, természetes és nem utolsó sorban csendes.
MIT KÉR CSERÉBE? Szállást, vegetáriánus kosztot és ha megoldható utazási ktg. térítést.
EGYÉB: Az önkénteskedés lehet többcélú, több helyszínen, és az ideje egy-egy helyen megállapodás kérdése.
REFERENCIÁK: Vannak. Több területről, belföldiából-külföldiából.

Ezért megkérem a tisztelt hallgatóságot, hogy ha valaki tud ilyen lehetőségről, van ilyen ismerőse, akkor legyen szíves a "managermotherjének" privátban elküldeni.
Aki ezt a hírt a saját falán is közhírré teszi, annak egy krajcár üti majdan a markát.

JÖVŐBENI TERVEK: a tanyasi élet örömeiről és viszontagságairól könyv-blog , festmények-grafikák és fotók a természet lágy öléről és az önkéntes munka mozzanatairól,valamint receptek az élethez és a természethez!
Minden jót és napsütést! 





Vagyis természetesen tervben van egy EVS projekt külföldiában, főként állatjóléti vagy környezetvédelmi területen. Nem lesz könnyű feladat pont a jövő tanévben a teljes elhavazási fázisban megszülni és többféle irányba kidolgozni, de majd szedi anya Ginseng tablettáit és annyira felenergizálja magát, hogy már alvásra sem lesz szüksége. 
Az EVS projekt 4-6 hónaposra van betervezve, utána pedig egy hetes, két hetes, több hetes, pár hónapos egyéb kisebb lehetőségek után kutatunk melyek a fenti témát érintik, illetve tervben van még biztosan egy Bátor Gyerektáboros kreatívkodunk egy hetet-két hetet projekt, egy már biztos állatmenhelyes önkéntesség, remélhetőleg állatkert, egy biofarm,  egy kis tolmácsolás, méhészkedés, pacigondozás,  egy kis természetvédelem meg egy-két kis ilyen-olyan gyerektábori önkéntes munka, egy kis múzeumos munka. Külföldiában, belföldiában, ahol éppen kap egy-egy  jó kis lehetőséget.

Jövő ilyenkor vagy még előtte készen kell lennie egy naptárnak, ahova már pontosan be van írva az egy év terve, mikor-hova-mire? 

EZÉRT BÁRKINEK ÖTLETE, JAVASLATA, AJÁNLATA VAN ÖNKÉNTES MUNKAVÉGZÉS TERÉN: EGY ÉVIG VÁROM A JAVASLATOKAT! ( a könnyebbség kedvéért fel fogok tenni egy önéletrajzot is, amit ha hazajön elkészít és aki lát benne valami fantáziát, az ne fogja vissza magát.....keressen meg ). 
(Az eddigi felajánlásokat és megkereséseket  pedig tényleg nagyon köszönöm, nagyszerűek és élni fog vele!)


ez pedig egy olyan kép, amit azóta az egyik társa már felvarratott magára
                                                          

"Bárbekjú és medencés party":


Sok tanulás után lazítós délután egy sütögetéssel az iskolai medence partján, sütivel és tortával, diákokkal és tanárokkal. A végén ruhás merülés a medencében. Jáj de kellett már!!! Minden héten kellene egy ilyen!



A nagykövetségen:

....mert ezt még nem is írtam, hogy sikerrel elrendeztük Hermann, a namibíai fiú vízumát, ami afrikai világ révén, nem olyan egyszerű, mint általában. Ő nyáron egy európai körutat tesz és pár napot hozzánk is jön, Hanna pedig megmutatja neki a mi világunkat. Remélem egy élmény lesz neki, mi biztosan mindent megteszünk ezért. 
Írt a konzul úr, hogy lehet menni a vízumért ( mert semmilyen csatornán nem éri el sem a lányomat, sem Hermannt....amin egy percig sem csodálkozom ) és Hanna elhatározta, hogy elmegy vele a Szingapúrban lévő, magyar követségre, hogy lásson magyar arcokat és halljon magyar hangokat, meg átadja anya üdvözletét. ( mert ezt külön megígértettem vele, hogy nem felejti el :)




Érdekességek/Csemegék:


Lélekmasszázs. Gyönyörű, gyönyörű és csodálatos:

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6yqY3u4b7Zg



Világ utazás, ügyesen:

http://utazom.com/cikk/a-fold-tele-van-jo-emberekkel-vallja-az-egyetlen-ember-aki-a-vilag-osszes-orszagaban-jart




Egy ember, aki a zenével gyógyít! Magyarországról!

Amikor megnéztem ezt a filmet, azonnal a lányom jutott az eszembe....és ámulattal, teljesen lenyűgözve néztem, hogy íme egy ember, aki ugyan úgy csodálja és imádja a természetet, az Anyaföldet, ahogyan ő, és ugyan úgy hisz benne. Érzi a lelkét és a természet megannyi kincsében ott látja dobbanni a szívet, virágban, fában, fűben, kőben.....és hirdeti: Egyek vagyunk! Vissza a természethez, vissza a természetességhez, amiben megtaláljuk elveszett énünket, megtaláljuk az egyszer volt boldogságunkat és megtapasztaljuk az Igazi, Valóságos Életet sallangok nélkül, letisztulva, napfényben, esőcseppben, falevélben.....csak úgy természetesen, ahogy megteremtődött, pucéran, tisztán, őszintén. 
Igazi művészi alkotás ez a film és a természet szíve, lelke, teste született bele a film főszereplőjébe és ő óriási Élet Igenléssel osztja, szórja, mosolyogja szerte-szét, ránk, felénk azt az irigylésre méltó harmóniát, örömet és boldogságot ami belőle sugárzik. Így élni Csodálatos! Várom az időt, amikor nekem is bátorságom lesz egy ilyen élethez!  Bátorságom lesz lemosni magamról minden félelmet, szabályt, megszokottat, követendőt, kötelező és megtanulok elkezdeni ÉLNI! és érezni, hogy ÉN vagyok ÉN!

Így! Szabadon, mosolyogva, rácsodálkozva, muzsikával, dallal. Együtt lélegezve és dobbanva a természettel.


https://www.youtube.com/watch?v=l8Xc2amoUz8



A világ legszennyezettebb folyója: http://www.erdekesvilag.hu/citarum-folyo-a-vilag-legszennyezettebb-folyoja/


Anak Krakatau (vulkanikus sziget), Indonézia

A hírhedt 1883-as kitörés a hirosimai atombomba energiájának az ötezerszeresével, mintegy száz megatonnával robbantotta darabjaira a hegyet, több mint 25 köbkilométernyi sziklát és hamut lökött ki a vulkánból, és a történelemben feljegyzett legnagyobb hangkitörést produkálta: a robbanás zajára a 3100 kilométerre lévő ausztráliai Perthben az emberek felriadtak álmukból, sőt a mintegy 4800 kilométerre lévő Rodriguez-szigeten, Mauritius közelében a fültanúk azt hitték, puskalövést hallanak. A légköri lökéshullám hétszer kerülte meg a földet, és még öt nappal később is érezhető volt. A hivatalos feljegyzések szerint a kitörés következtében kialakuló szökőár legalább 36 147 embert ölt meg, a kitörés elpusztított 165 falut és várost és súlyosan megrongált 132-t. Sok ezren sérültek meg, főképp a pusztító, már említett szökőár következtében, amely végigsöpört az Indiai- és a Csendes-óceánon, és hatalmas pusztítást végzett Nyugat-Afrikában, Mexikóban és Latin-Amerikában.





Kapszula háló:

A kapszulahotelek általában nem a kényelemről és a luxusról ismertek, mégis praktikus megoldást jelentenek sok utazó számára. Az első ilyen hotel a 70-es években nyitott meg Japánban. A körülbelül két négyzetméteres fülkéket a kispénzű turisták mellett fáradt ingázók is igénybe veszik. Ezek a szálláshelyek nem koedukált, általában külön folyosókon kapnak helyet a nők és a férfiak. 





Aludj baba, aludjál....

http://csaladhalo.hu/cikk/hatter/aludj-baba-aludjal-iszonyu-titok-dobbenetes-valosag

A rízsföld művészete:

http://www.pozitivnap.hu/kulfold/a-rizsfold-muveszete




AZ 1.-31. FEJEZETEKHEZ KATTINTS ERRE A LINKRE:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2012/09/hanna-ment-szingapur.html



A 32.- 42. FEJEZETEKHEZ KATTINTS ERRE A LINKRE:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/04/hanna-ment-szingapur-tobbi-fejezetet.html



A 46.- 43. FEJEZETET ITT TEKINTHETED MEG:

http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/05/h-n-n-m-e-n-t-s-z-i-n-g-p-u-r-46.html




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ildi!
Tegnap kaptam meg az oldalad linkjét.
Zseniális, élvezetes, tanulságos.
Köszi
Várom a folytatást

Zs. Eri

Névtelen írta...

Gratulálok. Nagyon jó.
A lányod pedig nem csak zseni, de fotóművész is.

Szoboszlai Péter