Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. március 21.

H A N N A  M E N T  S Z I N G A P Ú R



40. FEJEZET



( a többi fejezetet, lefelé görgetve
találod meg )

(Szerző: Dreska Ildikó)



Rock est, Pulau Ubin szigetén, Asian International Day, Singapore ZOO, Zöld Gekkó Kambodzsa 

(sok-sok különleges fotóval és Hanna kisfilmekkel)




"Tanuld meg a víztől követni utadat, Tanuld meg a tűztől: mindből hamu marad. Tanulj az árnyéktól őrködni éberen, Tanulj a sziklától megállni helyeden. Tanuljál a Naptól, mely nyugovóra tér, Tanulj a szellőtől, mely lombok közt pihen: Hogyan kell életed leélni csendesen. Tanuld meg tőlük, hisz mindenik testvéred: Hogy kell szépen élni és szépen halni meg. Tanuld a féregtől: semmi sem fölösleg, Tanulj a rózsától tisztán maradni meg. Tanuld meg a lángtól elégetni szennyed, Tanuld a folyótól: utadból ne térj meg.

Tanulj az árnyéktól alázatos lenni, Tanulj meg a Naptól szüntelen haladni. Tanuld négy évszaktól ismerni az időt, Tanuld a csillagtól, hogy az Égben erőd. Tanulj a tücsöktől: ha magad vagy, zenélj. Tanuld el a Holdtól, hogy semmitől ne félj. Belátást a sastól, s ha vállad súly nyomja, Nézd meg, milyen terheket cipel a hangya. Tanuld a virágtól, hogy légy szép és kecses, Tanulj kismadártól: szabadon repülgess. Tanulj a báránytól: legyél szelíd, mint ő, Mindentől tanuljál, mert minden veszendő. Úgy figyelj utadon, mi célodhoz viszen, Tanítson, mi meghal, s LÉTED ÖRÖK LEGYEN!"



ZENÉS - FOTÓS FILM A SZINGAPÚRI ÁLLATKERT ÁLLATAIRÓL (HANNA FOTÓKKAL):
http://www.youtube.com/watch?v=dVYTumHXIC0


ZENÉS - FOTÓS FILM BALIRÓL ( HANNA FOTÓKKAL):

http://www.youtube.com/watch?v=KW2b8qPk7Y4

Ez a blog bejegyzés most elég hosszú lesz, de annál érdekesebb!!
Kénytelen vagyok több mindent besűríteni egy részbe, mert jelenleg három fejezetnyi anyaggal vagyok még elmaradva,  amit már össze kéne raknom. :)


Rock est:

2 napos délutáni buli, alkohol, cigaretta, egyéb élvezeti szerek nélkül. Nem egymáson taposva, nem önkívületi állapotban, hanem: Normálisan.

.....és jé!!!! így is lehet.


Varga Hanna
rajza
2010.




































Pulau Ubin szigetén: 





Buszra és hajóra pattantak, és elkirándult két társával Szingapúr észak-keleti partjához közeli szigetre Pulau Ubinra.
A sziget nevének jelentése: Gránit Sziget. Ami abból fakad, hogy sok elhagyott gránit bánya található itt.
Az egész alig több, mint 10 négyzetkilométer, a helyi lakosok száma sem több 100 főnél.
Szerencsére itt sikerült megőrizni az eredeti flórát és faunát, így a csilli-villi Szingapúr után igazi szemet és lelket gyönyörködtető látvány fogadja az idelátogatót.

Olvastam, hogy ezt a területet is be akarták kebelezni nagyvállalkozók, luxus szállodákat építve majd ide, de egyenlőre a természetvédők közbeléptek. Így egyenlőre!!! még egy érintetlen gyöngyszem. 

A dzsungelt a szigeten kerékpárral vagy gyalog lehet bebarangolni, kiépített utakon.


Egy régi kínai temetőre is rábukkantak a dzsungel közepén, ami Hanna szerint, félelmetes volt.



































Asian International Evening:


Amire ő is sokat gyakorolt sok-sok héten át, és ő is táncolt volna, de felkérték fotósnak. 

Ezért ő volt ezen az esten a Kurth Hahn House fotósa.















Singapore ZOO:






Ellátogatott a szingapúri állatkertbe és ott egy óriásra nőtt denevér nyakon vizelte (mert ott a denevérek emberi újszülött nagyságúak), miközben ő a földön egy lepkét fotózott.
Reméljük az itteni denevér vizelet szerencsét tartalmaz, mert akkor kifejezetten megérte elázni.





Itt teljesült az egyik álma is, látott élőben komodói sárkánygyíkot, ami a világon a legnagyobb méretű gyíkfajta. És csúcsragadozó, tehát akár embert is felfal.

Nagy álma, hogy eljusson Komodóra (Indonézia), arra a szigetre, ahol ezek a gyíkok élnek.

"A komodói sárkány, komodói óriásgyík vagy komodói varánusz (Varanus komodoensis) a pikkelyes hüllők rendjének (Squamata), gyíkok alrendjébe (Sauria) tartozó varánuszfélék családjának (Varanidae) egyik és legismertebb faja.

A komodói varánusz a ma ismert legnagyobb termetű gyíkféle, ennek ellenére a legkésőbb felfedezett varánuszfaj: 1911-ben egy pilóta, kis repülőgépe meghibásodása miatt, kénytelen volt a Komodo-sziget közelében a tengerre leszállni.
Ő volt az első európai, aki látta a hatalmas gyíkot.
Amikor szerencsés hazatérése után beszámolt élményéről, eleinte nem hittek neki. 1912-ben írták le először az európai zoológusok, a bennszülöttek már régóta ismerték ezeket a „szárazföldi krokodilokat”.

A komodói varánusz – mint azt már említettük – a legnagyobb termetű gyíkfaj.
Hosszúsága eléri a 2,5–3 m-t is, testtömege pedig a 100 kg-ot.
Teste erőteljes, hosszan megnyúlt, koponyája hosszúkás, erőteljes állkapoccsal.
Lábai kissé emelik testét a föld fölé, így igazán gyors futásra nem képes.
A lábujjak karmokban végződnek.
Pikkelyei kerekdedek, vastagok, ellenállók, egyszínűek, szürkésfeketék, vagy nagyon sötét szürkésbarnák. A szájüregben egy 30 cm hosszúságú villás nyelv foglal helyet.
A szagokat is nyelvével érzékeli.
Ivari dimorfizmusuk gyenge, a nőstény valamivel kisebb, mint a hím.

A komodói sárkány ragadozó állat, természetes ellensége tulajdonképpen nincs, tehát csúcsragadozónak tekinthető.
Szaglása kitűnő, így már messziről megérzi a zsákmány szagát.
Élő nagyvadat (pl. szarvast, vaddisznót, majmot) csak ritkán tudnak elejteni, inkább kisebb állatokat fogyasztanak: bogarakat, hernyókat, más rovarokat, kisebb tengerparti állatokat, tojásokat, sőt esetenként saját utódaikat is fölfalják (kannibalizmus).
Legkiadósabb táplálékuk azonban a döghús, melyre csoportosan járnak, kisebb-nagyobb darabokat kitépve egészben nyelik le azokat.
Fogaik rágásra alkalmatlanok.
Még a dög csontjait, koponyáját is elfogyasztják, ha képesek azt lenyelni.
Nem egy esetben hallhatunk arról, hogy komodói sárkány embert falt föl, hisz minket is zsákmányállatnak tekint.

A varánusz harapása bármely állatra nézve végzetes.
Egy ideig a szájüregben található kórokozó baktériumoknak tulajdonították, melyek a sebből a vérbe jutva pár napon belül vérmérgezést, majd halált okoznak így megharapott vad még el tud menekülni a gyík elől, de pár nap múlva elpusztul, amit a gyík kivár.
Az újabb kutatások ezt már kizárják, sokkal inkább a varánusz szájában található méregmirigyek okozzák a megharapott vad halálát.

Szaporodása:

A párzási időszak, késő tavasszal kezdődik.
Ekkor kerül sor a hímek közötti küzdelemre: egymásnak vetik magukat (még a testüket is felfújják a cél érdekében), és addig küzdenek, amíg a gyengébb a talajhoz lapulva meg nem adja magát.
A mindennemű előjogok természetesen csak a párharc győztesét illetik meg, miáltal kizárólag a legerősebb örökítheti át a tulajdonságait az utónemzedékre.
A gyenge vagy sérült példánynak semmi esélye, hiszen ezután még a nőstényt is párzásra kellene kényszerítenie. (Ez még a győztesnek is kemény feladat.)

A nőstény a vemhesség ideje alatt egy alagutat ás a föld alá, - legalább kétméter mélyen -, ahol egy akkora üreget készít, melybe ő maga is kényelmesen elfér.
Ide teszi le a 25-30 darab lúdtojás nagyságú tojásait, melyeket ezután gondosan betemet az alagúttal együtt. Ettől fogva kívül őrködik és a kicsik kikeléséig nem is táplálkozik: a farkában elraktározott zsír tartja életben.

Az utódok ősszel látják meg a napvilágot, s egyelőre nagyon eltérnek kifejlett rokonaiktól: fürgék, élénk mintázatúak, a bőrük színe a fák kérgéhez, lombozatához alkalmazkodik.
Ez nem véletlen, ugyanis már a kikelésük pillanatában is az ösztöneik irányítják őket, villámgyorsan fel a legközelebbi fára, a lombok adta menedékbe.

A komodói varánusz egyik különleges tulajdonsága, hogy képes a szűznemzésre.
Ez a biológiai jelenség, amelynek lényege, hogy a nőstények alkalmanként hímek „közreműködése” nélkül is képesek utódoknak életet adni, előfordul ugyan a természetben, ám a magasabb rendű gerinceseknél, így a hüllőknél is, rendkívüli ritkaságnak számít.

Egy szűznemzéssel kikelt kis komodói varánusz:

2007 elején azonban az egész világsajtót bejárta az a hír, hogy a komodói sárkányok képesek a szűznemzésre, amint ez a londoni és a chesteri állatkertekben világra jött utódokról kétséget kizáróan bebizonyosodott.
A természettudósok szerint a szűznemzés képessége azért előnyös a komodói varánuszok számára, mert számos szigetből álló élőhelyükön könnyen kerülhetnek olyan környezetbe, ahol nagyon kicsi az esély arra, hogy a párok találkozzanak.
Biológiai okokból a szűznemzésből származó utódok csak hímek lehetnek.

Komodói sárkány az állatkertekben:

Impozáns mérete és különleges megjelenése miatt a komódói sárkány felfedezése óta nagyon áhított faj az állatkertek számára.
Indonézia sokáig csak különlegesen ritka alkalmakkor adott komodói varánuszokat külföldi állatkerteknek és a vásárlásra is csak nagyon ritkán nyílt mód.
Emiatt a komódói varánusz elég ritka faj volt az állatkertekben.
Jelenleg a fogságban való tenyésztés megoldott ugyan, de most sem tekinthető különösen gyakori fajnak.
A faj Európában csak tizenkét állatkertben látható.

Magyarországra 2008 április végén érkezett először ilyen hüllő.
Az állat a chesteri állatkertben szűznemzéssel világra jött egyedek közül való.
A Fővárosi Állat- és Növénykert több éve szervezi a komodói varánusz beszerzését, hiszen egy ilyen állat bemutatásához kiterjedt egyeztetésre van szükség az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott komodói sárkány tenyészprogram keretében.

2010 februárjában egy hím és nőstény egyed érkezett egyenesen Indonéziából a Nyíregyházi Állatparkba dzsakartai állatkertből.
A két állat egy hosszútávú együttműködési megállapodás keretében érkezhetett Magyarországra."
Forrás: Wikipedia

"Sárkánytechnika, avagy hogyan ejti el áldozatát az óriásgyík?

"A sárkányok félelmetes ragadozók hírében állnak. Legtöbbször lesből támadnak, s vagy a préda nyakát kapják el, vagy izmos farkukkal verik le az áldozatot a lábáról.
Először rendszerint a belső szerveket tépik ki a hasüregnél, s csak ezután kezdik el szétmarcangolni a nem ritkán még élő áldozatot. 

8 km-ről megérzik a dögszagot. 

Támadás előtt a sárkánygyík a földhöz lapítja a fejét, a hátsó részét meg a farkával együtt kissé megemeli. Ha mégsem, akkor viszont jobb, ha szedi a lábát az ember, mert a sárkányok jó futók. Rövid távon az óránkénti 18 km-es sebesség meg sem kottyan nekik. 

1974-ben egy svájci ornitológus, Rudolf von Reding Biberegg báró egyedül vágott neki a bozótosnak.
A szemüvegén és a fényképezőgépén kívül nyoma sem maradt. "
Forrás: Ács László














































































































ZÖLD GEKKÓ 
   Kambodzsa

"Feelings change, but memories don't!

Ennek a történetnek egy külön fejezetet szánok.

Úgy érzem a "Zöld Gekkó" nevű szervezet nagyon kiérdemelte, hogy írjak róluk és helyük legyen ebben a blogban.
Számomra példaértékű amit és ahogyan tesznek.
Mióta hallottam róluk,  azóta nagy-nagy álmom, hogy eljuthassak hozzájuk. 

A Zöld Gekkó: egy kambodzsai, önkéntes alapon működő szervezetet, akik utcagyerekeket és nehéz sorsú családokat karoltak fel.

Segítenek.
Szívből.
Önzetlenül.

A lányom eredetileg hozzájuk ment volna dolgozni a projekt week ideje alatt, de egyéb más (iskolai) okok miatt más helyet kellett választania.


Honlapjuk:
http://www.greengeckoproject.org/


A kambodzsai gyereksors:

Rengeteg éhező, nélkülöző gyerek az utcákon, akik koldulnak, emberrablás, gyermekpornográfia, szervkereskedelem, bántalmazás, betegségek, szexuális jellegű bűncselekmények és veszélyes gyerekmunka áldozatai.
A családjaik mély szegénységben élnek, a nincsben vagy pedig már meghalt mindkét szülőjük.
Rendkívül magas a HIV pozitivok száma.




Kambodzsa földjére szállt egy Angyal:

Az ausztrál születésű Tania Palmer, 2004. augusztusában elment egy utazási irodába, hogy jegyet vásároljon egy gépre. A cél Siem Reap nevű hely volt, Kambodzsában.

Amikor visszautazott hazájába, akkor azt érezte, hogy bár fizikailag Ausztráliában van, a szívét Kambodzsában hagyta.

 2005 februárjában úgy döntött, újra visszatér Kambodzsába.

Összepakolta egy bőröndbe addigi életét és tervek, célok nélkül visszaindult.
Fogalma sem volt arról, hogy mit hoz számára a jövő.
Csak azt érezte, hogy valami megfoghatatlan erő hívja őt és ennek a szíve nem tud ellenállni.

Amikor legelőször Kambodzsában járt, akkor a szívét a kambodzsai utcagyerekek ölelésében hagyta.

Azok a mélyfekete tekintetek hívták őt vissza ide, azok a csöpp gyerekek, akik hevederekbe szorított kisebb testvéreikkel koldultak a porban, koszban, a nincsben és semmiben.
Sok esetben a családjaik küldték ki őket az utcára, hogy így jusson bevételhez egy alkoholista, kábítószer, vagy szerencsejáték függő szülő.

Tania segíteni akar. Olyat akart adni a gyerekeknek, amit más nem vehet el tőlük.
A legegyszerűbbnek azt tűnt, hogy enni ad nekik.

Tania megismerkedett egy csendes és gyengés férfival, akit Rem Poumnak hívnak, és aki hamarosan Tania férje lett.

Már ketten voltak és ketten álmodták meg a Green Gecko csapatát.
.
Először asztalokat tettek le az utcai járdákra és ott enni adtak a gyerekeknek.

De Tania rájött, hogy az étel csak egy dolog.
A hasuk tele lesz, de ez nem változtat semmit sem a jövőjükön.
Tania és Rem úgy döntött, hogy keresnek egy helyet, ahol többet lehetne tenni értük, mint csupán ennivalóval kínálni őket.

Elmentek egy helyi angol iskolába, ahol megkérdezte, hogy ha fizeti ezeknek a gyerekeknek az oktatását, akkor járhatnának-e ide.

De a többi szülő nem akarta, hogy az ő "normális" gyerekei közé büdös, koszor, viselkedni nem tudó utcagyerekek keveredjenek.

Ekkor Tania és férje béreltek egy helységet és fizettek egy tanárt.

Egyre több és több gyerek érkezett. 12 gyerekről indultak és lett belőle 42.
A gyerekek hálásak és lelkesek voltak.

Már volt hol enniük és tanulniuk.
Csodálatos volt nézni, ahogyan bontogatják szárnyaikat és nyakukat nyújtják az ég felé.
Tania tovább gondolkozott.

Nincs folyóvíz, nem tudnak megfürdeni, nem tudnak fogat mosni, nem kapnak orvosi ellátást és nincs egy hely ahol pihenhetnek, vagy játszhatnak.

A régi rendőrségi épületet bérbeadták, ami pontosan úgy nézett ki, mint egy iskola.

Megtalálták a helyet.
Már csak berendezés kellett, mert az épület üres volt.

"Az egyik legnehezebb az volt, hogy meggyőzzük a gyerekek szüleit, hogy mi jót akarunk nekik és fontos a mindannapi jón túl, a jövőjükkel is törődni."

2007 júliusában a Green Gecko Projectet hivatalosan is bejegyezték Kambodzsában, és 15 évre szóló bérleti szerződést írtak alá az épületet illetően és ezzel járt 1 hold föld. 


A táborban:

Tania és Rem tudják, hogy a dolgok jó irányba mennek és csupa jó dolgok történnek velük.

Folyamatosan érik meglepetések őket, vagy adományt érkezik, vagy önkéntesek jelentkeznek hozzájuk. Tanácsot, támogatást, ötleteket és segítséget kapnak.

A gyerekek hihetetlen emberi lényeg, ők inspirálják őket a mindennapokban.

Erősek, bátrak és rendkívüli képességeik vannak.
Képesek a szomorúságból mosolyt varázsolni

Ebben a táborban 70 gyermek él, akik korábban Kambodzsa utcáin koldultak és a nyomorba születtek.
A Zöld Gekkó nevű szervezet biztonságot, oktatást, szeretetet ad nekik és lehetőségeket, hogy biztonságos környzeteben, kézenfogva kezdhessék meg felnőtt életüket.
Felkarolják, megmentik őket a szomorú sorstól, ami rájuk várna, eszközöket, tapasztalatokat, célokat és lehetőségeket adva a kezükbe.

Gecko programok


Khmer oktatás
Angol oktatás
Szabadidős programok
Sport-és kulturális program
További oktatás és képzés
Egészségügyi és az orvosi ellátás
Táplálkozás és higiénia

Egyéb programok:


Alkohol és szenvedélybetegségek tanácsadás
Családon belüli erőszak tanácsadás
Táplálkozási támogatás és segítségnyújtás
Oktatási támogatás
Egészségügyi és az orvosi ellátás
Női egészség műhelyek
Serdülő szexuális és párkapcsolati oktatás a fiatalok számára


A program a családnak is segítséget nyújt.

Kambodzsában nagyon sok ember vált erőszak áldozátává.
Segítik feldolgozni nekik és családtagjaiknak a traumákat.
Céljuk még elősegíteni azt, hogy a családok testben és lélekben is egészségesebben éljenek.
Foglalkoznak az alkoholizmus, kábítószer fogyasztás, szerencsejáték problémájával, melyek gyakran adósságcsapdákba lökik a családokat.
Segítséget nyújtanak családon belüli erőszak és egyéb családi problémák esetére is.
Segítenek abban, hogy megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak.

Küzdenek a bűnözés, emberkereskedelem, kényszermunka, szexipar ellen.
Segítenek, hogy a gyermekek megfelelő oktatásban részesüljenek.

Felkészítik a gyermeket arra, hogy ha családjuk lesz, akkor felelős, boldog felnőttekké váljanak.
Szexuális felvilágosítás keretében megtanítják őket a biztonságos szexre és beszélnek nekik a szexuális úton terjedő betegségekről.


A Gekko programban részt vevő családok:


Az írástudók aránya mindössze 6%
54%-a taposóaknák miatt amputáltak és más fogyatékossággal élők aránya
A családon belüli erőszak és visszaélés 54%-ban fordul elő
61%-a szerencsejáték függő
57% -nak súlyos alkohol és dorg problémái vannak
100%-uk él a szegénységi küszöbérték alatt.

A Zöld Gekkó, önkéntességi alapon működik.

A szervezet neve azért lett zöld gekkó, mert a gekkók olyanok, akár ezek a gyerekek az utcáról, mindenhol, minden időben ott voltak, és ők is zsákmányt kerestek.

Az ázsiai szín szimbolizmus szerint a zöld jelentése örökkévalóság, a család, a harmónia, az egészség, a béke és az utókor.

Zöld jelenti még az életet, növekedést, megújulást, egészséget, környezetet,  és frissessége.
A zöld jelenti a biztonságot és gyógyulást.
A zöld javítja a stabilitást és az állóképességet..

Video egy kambodzsai kislány szomorú sorsáról:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=Wc_yUP2GFcmQ4gSPzYCQCg&hl=hu&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.greengeckoproject.org%26hl%3Dhu%26client%3Dopera%26hs%3DKx5%26tbo%3Dd%26rls%3Dhu%26channel%3Dsuggest&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D0RmcBQWdLak%26feature%3Dyoutu.be&usg=ALkJrhhyI8Pb2lOPNGsHT99v5mkco7hnEQ 



Video a tábori életről:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=Wc_yUP2GFcmQ4gSPzYCQCg&hl=hu&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.greengeckoproject.org%26hl%3Dhu%26client%3Dopera%26hs%3DKx5%26tbo%3Dd%26rls%3Dhu%26channel%3Dsuggest&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DWH10UPp53ZQ%26feature%3Dyoutu.be&usg=ALkJrhifywQbXG1TnRsN0SLmEG7PavPGUw   


Kambodzsai művészet:
http://translate.googleusercontent.com/translate_c?depth=1&ei=Wc_yUP2GFcmQ4gSPzYCQCg&hl=hu&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.greengeckoproject.org%26hl%3Dhu%26client%3Dopera%26hs%3DKx5%26tbo%3Dd%26rls%3Dhu%26channel%3Dsuggest&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D8ga1JopFvws%26feature%3Dyoutu.be&usg=ALkJrhhXBxmI24fEASnOOu77k7jyIf4C3w 



Kambodzsai piac:
 depth=1&ei=Wc_yUP2GFcmQ4gSPzYCQCg&hl=hu&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.greengeckoproject.org%26hl%3Dhu%26client%3Dopera%26hs%3DKx5%26tbo%3Dd%26rls%3Dhu%26channel%3Dsuggest&rurl=translate.google.hu&sl=en&u=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DmozF6-xi3m0%26feature%3Dyoutu.be&usg=ALkJrhjNPG_r0GbtkaRGuT-K1JSs009wCg 



A 39,38,37,36,35,34,33,32 FEJEZETEKHEZ,

KATTINTS ERRE A SZÖVEGRE!



AZ 1.-31. FEJEZETEKHEZ KATTINTS ERRE A LINKRE:  http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2012/09/hanna-ment-szingapur.html



A 41. FEJEZETHEZ, KATTINTS ERRE A LINKRE:
http://angyaltollacskak.blogspot.hu/2013/03/hanna-ment-szingapur-tobbi-fejezetet.html



Nincsenek megjegyzések: