Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2014. április 18.

H A N N A  M E N T  S Z I N G A P Ú R



67. FEJEZET







(A többi 66 fejezetet, ennek a fejezetnek a legvégén találod meg! )

( Szerző: Dreska Ildikó )



Hova tovább az érettségi után?
...és történet arról a több mint 60 millió forintot érő-teljes ösztöndíjról, amiről lemondott és amit megkönnyeztem...,
Hanna iskolája, UWC Norvégia, UWC Örményország, Az új kínai UWC tervei, Eltűnt maláj repülőgép hírek, Érdekességek





Hova tovább az érettségi után?:

...és történet arról a több mint 60 millió forintot érő-teljes ösztöndíjról, amiről lemondott és amit megkönnyeztem:

Ahogy ígértem, nem tündérmese verzióban és nem kiszínezve, hanem fehéren és feketén őszintén és részletesen fogok írni arról, hogy milyen, egyáltalán nem egyszerű út vezet egy amerikai vagy kanadai felsőoktatási ösztöndíj felé:

Minden UWC iskolában adott egy egyetemi tanácsadó, aki segít eligazodni a felsőoktatással kapcsolatos teendőkben. A sok kicsi döntést, és a végén a nagyot, alig 18 évesen te magad hozod meg, anyuka és apuka nélkül. Nem tudtok elmenni a szüleiddel közösen nyílt napokra, nem tudjátok olyan pontossággal átbeszélni és átrágni a lehetőségeket, mint azt itthon a saját kis házatok táján tennétek. 
Az amerikai és kanadai felsőoktatás felvételi mizériája semmiben sem hasonlít a magyarhoz, annál sokkal szerteágazóbb, bonyolultabb, milliószor több munkával jár,  és sokkal kesze-kuszább egy nemzetközi diák számára. 




Minek alapján válassz?

Sokan-sokféle irányból nézve választhatnak maguknak továbbtanulási lehetőséget.Egy csomó mindent mérlegelni kell a jó döntéshez.

Ha anyu, apu fizetni szeretne:

Ha anyagilag nagyon el vagytok eresztve, és nem gond kifizetni a 60.000 USD/tanév külföldi tanulmányi költséget, akkor negyed annyi gondod van.
Ekkor elég csak bejutnod egy suliba, az, hogy kapsz ösztöndíjat vagy sem, nem számít. Vagyis neked csak egy lépcsőfokot kell megmásznod.
Még azt is nyugodt szívvel elmondhatom, hogy ha esetleg ösztöndíjra pályázol, -de a családod is hozzá tud járulni a taníttatásodhoz- minél nagyobb a családi hozzájárulás összege, annál nagyobb esélyed van bejutni, ( akár kevesebb pontokkal is ) az álom suliba. 
Ha pedig bejutottál, akkor lobogtathatod a zászlót, míg egy hasonlóan felvett társad ( akinek az elvártnál több pontja volt ) még nem egészen, mert ő majd nagy eséllyel azt választja, ahol a legkedvezőbb ajánlatot kapja. Ha a sors kegyeltje, akkor olyan suliból ahova nagyon szívesen ment volna. Szerencsére, pontosan így történt velünk is :)
Természetesen vannak erről és arról az oldalról is kivételek, ( léteznek szép eredményekkel és jó ösztöndíjjal tanuló diákok is, csak arra szerettem volna utalni, hogy szerintem nem érdemes elbízni senkinek sem magát és nagy pacin csücsülve, halálosan biztos és óriási reményeket fűzni  a külföldi egyetemi továbbtanulást illetően ) de hogy ez az irány is létezik, az egészen biztos! 

Egyébként nem kell messze menni, mert ez Magyarországon is így működik. Végszükség esetén, apuci-anyuci a leghülyébb gyerekét is kitaníttatja, ha van rá kerete. És a fizetős szakokra jóval alacsonyabb pontszámmal jutnak be a diákok.

Engem mondjuk személy szerint eddig is frusztrált és továbbra is frusztrálni fog, hogy ezen okból kiindulva megint nem mindig a szorgalmas és dolgos diákoké a szerencse. Vagy inkább úgy kéne fogalmaznom, hogy sokszor nem a szorgos-dolgos diákokon múlik a szerencse, hanem a pénzen.
Sajnos a végén soha senki nem fogja kérdezni, hogy Jóska Pista azért végezte el az orvosit ( ahol még párszor meg is bukott ), mert apuci kivágta az asztalra a pénzt, avagy azért, mert apuci nem vágta ki az asztalra a pénzt, hanem a szorgalmas diák megdolgozott érte.
Ez a világ egyik legnagyobb igazságtalansága, de a kedvemért ez sosem fog megváltozni.




Sokan kérdezték, hogy minden UWC-s külföldön folytatja majd az egyetemi tanulmányait? 
Dehogy! Bár ugye a nemzetközi érettségi szép hazánkban "nem elfogadottsága"  miatt, nagyjából nem lesz sok választásuk. Eddig a nemzetközi érettségivel nem volt gond, ennek ellenére: sokan hazajöttek. De vannak akik külföldön tanultak/tanulnak, de nem ösztöndíjjal és vannak akik külföldön tanultak/tanulnak, ösztöndíjjal. 


Mi, milyen szempontok alapján választottunk egyetemet?

- A választott fő szakok szerint!!! a legjobb egyetemek az USA-ban és Kanadában. Sürgősen felejtsd el azokat a ranking listákat, melyek akár ezer féle szempont szerint összegezve állítják fel a rangsoraikat, vagy csak az akadémiai rangsort nézik.
Nem akarom megnevezni az adott egyetemet, de saját tapasztalatból van egy jó példánk erre: a suli elég jó helyen áll a ranking listán, rengeteg féle tárgyat lehet tanulni. Ám erősen vallási irányultsága révén, a prímet a vallástudomány és egyházi ének viszi és emeli az egyetemet a ranglisták elejére. A többi tárgy: a fizika, kémia, biosz, matek, közgazdasági tárgyak és még sorolhatnám....sehol nincsenek.
Tehát azt kell megnézni, hogy az adott tárgyra vonatkozóan, amit tanulni szeretnél milyen pozitívumokkal , milyen kiemelkedő eredményekkel rendelkezik az iskola. Nagyon hasznos a volt és jelen diákok véleményezése, érdemes minél többet elolvasgatni. Hiszen ez nem kiszínezett statisztika, hanem maga a valóság.

Nálunk az egyik vonal a biológia volt. Ahol fontosak a jó tanárok, az elégedett diákok, rettenetesen fontos, főleg a szingapúri szuper XXI. századi technológia után a műszaki felszereltség- a kiváló műszerek, a kutatási lehetőségek, a gyakorlati oktatás módszere és helyszínei és ide sorolhatom az off campus lehetőségét is, ami azt jelenti, hogy az egyetemi éveidből általában három fél évet teljesen más országban tölthetsz el és sorolhatnám...

- A másik nagyon lényeges szempont nálunk az volt, hogy hol adják a legtöbb ösztöndíjat és hol lehet számítani teljes ösztöndíjra. 
Az egyetemi tanácsadók ebben is nagyjából tudnak segíteni. Azért írom, hogy nagyjából, mert minket is értek pozitív és negatív meglepetések is, hiszen előre az egyetemi tanácsadó sem lát bele a döntéshozók fejébe. 

Az egész ösztöndíj rendszer egy hatalmas lutri, nagyon kevés logika van benne, soha ne keress benne összefüggéseket, ne latolgass lehetőségeket, mert a végén teljesen másképp fog elsülni.

Az UWC-sek általában kétféle ösztöndíjjal számolhatnak. Van egy induló ösztöndíjuk a Davis ösztöndíj, ezt az ösztöndíj alapot Shelby Davis úr hozta létre. 
Önzetlenül adományoz óriási összegeket a tehetséges UWC-s diákoknak. A támogatás összege 10.000-20.000USD/tanév. A mértéke pedig iskola függő.
Az ösztöndíj másik része direkt a nemzetközi diákokat segítő ösztöndíj, amiről az előbb is írtam, hogy ne is próbáld latolgatni ennek a mértékét, ezt már a választott iskola adja.
Mi azt hittük, hogy abban a suliban, ahol eleve 20.000USD az induló Davis ösztöndíj, ott sokkal nagyobb az esély a teljes ösztöndíjra, hiszen kevesebbet kell hozzátennie a sulinak.
Ám ez nem minden esetben van így.

- Hanna a szingapúri, város nagyságú iskola után egy kisebb közösségre vágyott. Kis létszámú osztályok, családias környezet, mindenki ismer mindenkit és a professzorok is tudják kivétel nélkül minden diák nevét. 
És egy elszigeteltebb hely is az álmai volt, a természet lágy ölén, távol a város zajától. Én viszont erről azt gondolom, hogy pár hónapig biztosan nagyon klassz elszigetelten élni, de hosszú távon ez nagyon macerás és unalmas lehet. 
Ezért kifejezetten örülök, hogy végül a sors szerintem az USA egyik legcsodálatosabb városába és legjobb helyére sodorta őt, ahol bár az iskola nem a város központjában van, de az ingyenes iskola busszal bármikor, rövid idő alatt,  a város zajában találja magát az ember. Bármit intézni, beszerezni kell, vagy akár egy jó mozira vagy fagyira vágyik az ember gyereke, könnyű szerrel megoldhatja. 
A tarsolyban voltak szinte a világ végén leledző intézmények is, igaz csodálatos környezetben.( Ilyen volt pld. a British Columbia Okanaganban ).

- Nálunk igen sarkalatos kérdés volt az időjárás is.
Ahogy itt két év alatt sajnos rá kellett jönnünk, a lányunk nem bírja a trópusi klímát és egyáltalán nem tolerálja a szervezete a légkondicionáló berendezéseket. Elege van az izzasztó, állandó migrént okozó kánikulából és a bent megfagysz állapotból. Elég volt, hogy nincsenek évszakok. Hűvösebb és mindenképpen négy évszakos helyet szeretett volna. Ébredező tavasszal, levél ropogós ősszel, nagy-nagy téllel és nem annyira tűző napos nyárral. Nálunk ez a tény is erősen befolyásolta a végső választást.

-Fontos volt számára, hogy a szabadban sportolhasson, és ne egy szintén agyon légkondizott fittnessz teremben. Futhasson egy parkban, vagy erdőben....Friss levegőt akart, szép és valódi természeti környezettel. 

-Fontos volt az, hogy az iskola foglalkozzon a környezetvédelemmel. Ne csak beszéljen róla, hanem tegyen is érte, okosan és ésszerűen gazdálkodjanak a környezet adta kincsekkel és becsüljék azt meg.
Hanna is ennek megfelelően él, ezért nem könnyű olyan közegben létezni, ahol ennek az ellenkezőjét tapasztalja.

-Fontos volt, hogy az iskola tolerálja a szigorúan vegetáriánus életmódot és az étlapon ne csak öt féle, mindig ugyan az étel létezzen, hanem sokféle.

És még számos irányvonalat fel tudnék vázolni, hogy kint minek alapján választanak egyetemeket a diákok. (pld. sportolási lehetőségek, művészetek, közösségi élet, kollégium felszereltsége stb...)
Nehéz olyan iskolát találni ahol minden az elképzeléseid szerint van, de nyilván bizonyos dolgokban neked kell kompromisszumot kötni.
Viszont ha belegondolsz, egyáltalán nem mindegy, hogy hol töltöd életed elkövetkező minimum 4 évét!

Hanna már az elején kizárta a nagy lélekszámú egyetemeket és azokat is, amelyekről köztudott volt, hogy semmiképpen nem adnak teljes, vagy teljeshez nagyon közeli ösztöndíjat.





Neked mit kell megtenned a sikeres felvételért?

Kell hozzá egy IB nemzetközi diploma (érettségi) lehetőleg csupa hetessel. De ha ez nem sikerül mindenből hetesre, akkor becsúszhat 1-2 hatos talán. :) Kell hozzá egy SAT vizsga, lehetőleg 2000 pont körüli állapotban, de még jobb, ha felette és kell hozzá egy TOEFL nyelvvizsga, lehetőleg max. pontszámon, vagy akörül.
Kell hozzá egy halom idő és még annál is több energia, főleg ha tíz egyetemre jelentkezel (ennyi a max.), mert minden egyes egyetemhez egy mappányi papírt kell beküldened. 
Többféle témában esszéket kell írnod, motivációs leveleket, önéletrajz félét (verseny eredmények, közösségi és önkéntes munkák, sport, hobby stb...) , igazolásokat küldeni, tanári ajánlásokat stb..stb...

Senki nem fog segíteni benne, senki nem írja, tölti, intézi helyetted. Ez a te reszortod.
Te küldözgeted el az egyetemeknek, aztán még teljesíted ha van egyéb kiegészítő kérésük. Levelezgetsz, ügyintézel velük. Te vagy, és te leszel a saját magad menedzsere, titkára.

Az egyetemek megjelölik, hogy milyen minimális pontszámot kérnek a három vizsga terén. 
Ezzel megint óvatosan kell bánni, mert ez nem azt jelenti, hogy egy 40 IB pontos egyetemre, akkor csupa 40 pontos fog jelentkezni, hanem bizony oda nagyon sok 40-45 pontos is beadja az igényét. Hiszen akinek több a pontja, annak elvileg nagyobb az esélye is. (de ez mégsem mindig van így, de azért általánosságban talán elmondható). Ezért érdemes a te jósolt IB pontod alatti 1-2-3 ponttal alacsonyabb előírt pontú egyetemekre is beadni a jelentkezésedet. 
Ami nekem nagyon nem teszik ebben a rendszerben az az, hogy az egyetemre nem a végső IB pontjaiddal jelentkezel (hiszem csak májusban fogsz érettségizni, te meg már november-decemberben régen leadtad a jelentkezéseidet a felsőoktatásba), hanem amolyan jósolt IB jegyeket kapsz. 
Sok esetben bizony szeretnek igazságtalanul túljósolni, ( több UWC-ből tudok erre példát ) így előnyt szerez egy kevésbé jobb tanuló diák. Amikor pedig felvettek már valaki az egyetemre, utána nem minden esetben nézi az iskola,  hogy a diák az érettségin rosszabbul teljesített, mint a jósolt jegye.
Így pld. egy valóban max.45 IB pontos könnyen lecsúszhat egy közel sem valós másik 45 IB pontos miatt. 

Szingapúrban minden évben megcsinálják a szülők a " nem tetszés nyilvánítást" annak ügyében, hogy bizony sokszor a jobb pontszámú diák nem jut be egy adott intézménybe, míg a nála rosszabb , - tudok példát, hogy akár nála 5 ponttal rosszabb is (ami 5 érdemjeggyel rosszabb osztályzatot jelent)- pedig sikeresen felvételt nyer
Most is dilizni fognak a szülők, teljesen jogosan és majd most is kapunk egy levelet, hogy bizony ez azért van, mert biztosan a diák szülei elváltak, vagy árva, vagy a te országodnál elmaradotabb országból jön. Amit ilyenkor még meg is értesz, de amikor ez egyáltalán nem így van, akkor morci leszel....és van úgy, hogy nem így van!
Ezért szerintem ez az egész felvételi 30-40%-ban kiszámíthatatlan.

És sajnos ahogy az elején írtam, bizony ha te fizetős diák vagy és nem ösztöndíjra pályázol, akkor jóval magasabb eséllyel indulsz, hiszen az iskolák is pénzből élnek.
Kevés az ösztöndíjas hely.

Potyautasok tehát itt is vannak, de azért még mindig jobb, mint a magyar felsőoktatás, ahol igaz Pityuka megbukott egyszer és kettessel-hármassal érettségizett, de akkor is lesz diplomája, akár több is. Magyarban a pontszámok nevetségesek. Félelmetesen alacsonyak az egyetemek nagy részén.
Én emlékszem a megboldogult 90-es évekre, ahol első körben a tényleg jóval 4-es feletti osztály átlaggal bíró középiskolás osztályomból, talán 3-4 ember ment főiskolára. 
És sosem bocsátom meg, hogy a 4,5-ös átlagommal engem sem vettek fel pld. a töri-magyar szakos tanárképzésre. Most meg ennek a töredékével tárt karokkal várnának. 
Röhej.


Anyunak-apunak milyen tennivalói vannak?

Anyut-aput darabokra szedik. Mindenre kíváncsiak. Mid van, mennyi, miből? 
Mennyit költesz gyógyszerre, ruhára, kirándulásra, tankönyvekre, mennyi a rezsid, mennyit eszik a kocsid, mennyit fizetsz a szolgáknak (tényleg van ilyen tétel!!!) stb...stb...
Nem tudok olyat költséget mondani, amire nem kérdeznek rá. 

Érdekli még őket, hogy hány éves az autód, mennyit, ér? Mennyit ér a lakásod?
Mindent tudni kell igazolni!
Ha pontos szeretnél lenni (és erősen ajánlatos nagyon pontosnak lenni ), akkor ennek az összeállítása több hetes munka is lehet, főleg mert sok esetben két évre kíváncsiak.
Egyébként ezt minden évben el kell játszani.





Ha felvettek az egyetemre?

Nem szerettem amikor a 10/9-es felvételi aránynál azt mondták, hogy : "Ez a bőség zavara!"
Azért, mert ez nem igaz.
Hiába vettek ugyanis fel az egyetemekre, ez még az égvilágon semmit sem jelent, ha ösztöndíjjal tudsz csak létezni a külföldi felsőoktatásban. 

Mi általában a felvétel utáni hetekben kaptunk értesítést arról, hogy a tanulmányokat milyen költségekkel járnak és ebből mit fedeznek? 
Nincs semmilyen bőség zavara! A végére pontosan talán kettő érdemleges ajánlat fog maradni! Vagy egy!








Hová vették fel? 




Tíz helyre jelentkezett Hanna és ebből 9 helyre felvették, vagyis 1 helyen a Reeden várólistára került, ami azt jelenti, hogy benne van a megfeleltek névsorába, de többen vannak a tervezett létszámnál.
( Ilyenkor kérheti a listán maradást. De ezzel nem érdemes az időt húzni, hiszen nagyon későn dől el, hogy valóban bent maradhat -e, hogy mennyi ösztöndíjat kap. Annyira későn, ha addigra már réges-régen vissza kellett igazolnod az összes többi egyetemet. Így mi szépen megköszöntük a lehetőséget, de nem éltünk vele. )
Az -az 1 hely, ahova nem vették fel a Claremont Mc Kenna.
Ami érdekes és meglepő volt, mivel minden pontbeli elvárásuknak eleget tett. 
Ebbe az iskolába Hanna sulijából mások is jelentkeztek és senkinek nem sikerült, csupán  egyetlen lánynak, akinek nincs szüksége ösztöndíjra és messze a többiek pontjai alatt teljesített.
Hát igen...ez az ami bosszantó!


A kanadai egyetemek, ahova felvételt nyert: 


British Columbia Okanagan, amiről már egyszer írtam egy fejezetben. 
Ebbe a suliba egyetlen diákot javasolhatott Szingapúr. Hannát tartották érdemesnek a jelentkezők közül arra, hogy ide mehessen.
Szigorú feltételekkel és tanári ajánlásokkal és iszonyat sok munkával lehetett ebbe az iskolába bejutni( hirtelen és meglepetés szerűen jött az ajánlás, 5 napja volt összekészíteni a pályázati anyagot, és ez volt rögtön az első egyetem ahol végigcsinálta a jelentkezési procedúrát. Ezek utána  többi már sokkal gördülékenyebben ment )
Amit fontos megjegyeznem, mert tanulságos lehet a jövőben biológusi pályára készülő UWC-s diákok számára:  nekünk előírás volt a HL biológia, kémia, fizika tanulmányok az előző iskolájából, és matematika minimum standard szinten (biológia vonalon elvárt ez a szint, ezért most itt meg tudom cáfolni azokat akik annak idején azt mondták, hogy nyugodtan adja le egy szinttel lejjebb a matekot, mert sehol nem fognak ezzel a kérdéssel foglalkozni! Hát foglalkoztak Kanadában, és az USA-ban is).

A British Columbiára felvették, nagyon örültünk, hiszen az egyik legjobb egyetem.
Ide nincs Davis ösztöndíj, ehhez egy speciális nemzetközi ösztöndíj tartozik. Ezt pedig a világ számos országából jelölt diák közül csak néhányan kaphatták meg. A válogatás több lépcsős volt, Hanna bent volt a végéig, de sajnos ösztöndíj szempontjából nem mi lettünk a kiválasztottak. Ennek hiányában pedig hiába a sikeres felvétel...ha ösztöndíj nincs, menni sem tud. ( erről írtam feljebb, hogy ilyenek miatt lehet a legkönnyebben lecsúszni egy suliról ). 

A másik nagy bizodalmunk a Simon Fraser University volt, Vancouverben. 
Itt szintén nincs Davis ösztöndíj, hanem nemzetközi ösztöndíj/ak vannak. 
Már az elején örültünk, mert hamar kiderült, hogy felvették és mivel Hanna kimagasló IB pontokkal indított, így eleve kaptunk egy szép összeget, amire ha rárakódik a teljes ösztöndíj, akkor valami hihetetlen lehetőség lett volna. Ők hagyták a legutoljára a választ, pedig rájuk vártunk a legjobban.
És sajnos a végére itt sem kaptunk elfogadható ösztöndíjat. Így bánatosan, de ez is kiesett.

Ezzel, sajnos Kanadáról le kellett mondania, pedig jobban szeretett volna ide menni, mint az USA-ba.


Az USA egyetemei közül a toplistáján az első számú a kiváló hírű Colby volt. 
Felvették és emlékszem, hogyan visított örömében.
Azt hiszem ez volt számára talán a legnagyobb csalódás. Kifejezetten nagyon rossz ösztöndíjat kaptunk.
Közel 5 millió forintnak megfelelő összeget kellett volna mindenért fizetni/tanév. :(
Lehet, hogy erre más legyint. Mi nem tudtunk. 
Így ide -megint csak igazságtalanul- iszonyat gazdag csimoták mennek a sulijukból.

Aztán ott volt a Whitman, ahonnan szintén megérkezett a sikeres felvételt nyert levél.
Ők a Colbys összeg felét kérték volna, de ez sem állt közel az elképzeléseinkhez.

És volt még a St. Olaf és Skidmore, de ezekre nem igazán akart menni.





A két legjobb ajánlat:

Ringling, Florida és Lewis and Clark Portland.

Ha lehetett volna két egyetemre egyszerre járni, akkor lett volna a legboldogabb!

Ringling, Sarasota. Ez az egyik top Képzőművészeti Egyetem Amerikában. 
Gyakorlatilag hónapokig ez a suli volt a listán az első helyen, mert akkor a lányom úgy gondolta, hogy képzőművészet irányába folytatja a tanulmányait. 
Hanna a grafikához ért, a szabadkézi grafikához, ahol valóban a tehetség számít. 
Azonban nem láttuk értelmét, hogy ő grafikus legyen, hiszen ha nincs óriási szerencséd, akkor ez egy éhenhalós szakma (sajnos). 
Hiába nagyon tehetséges valaki, a művészetre még mindig és még továbbra is sokkal kevesebb pénzt és elismerést áldoz a társadalom, mint ahogyan azt megérdemelnék.

Ezért Hanna a biztosabb megélhetést adó: tervező grafika szakra jelentkezett. 
A tervező grafikában kevésbé kap teret a szabadkézi grafika, ez inkább számítógépes programokra épül és kreativitásra. 
Azt gondolom, hogy ez akár egy nagyon jó irányvonal is lehetett volna, számos területen alkalmaznak tervező grafikusokat, érdekes, cseppet sem unalmas szakma. Nagy előnye, hogy bárhonnan lehet benne dolgozni. Akár magyarban is ülhetsz a kis szobádban és készíthetsz munkákat egy külföldi projekthez.
Maximálisan el tudtam és tudom képzelni a művész világot Hannának.
Valószínűleg (bár ezt tényleg csak valószínűsíteni lehet) kint akár még fel is fedezték volna, hiszen nagyon komoly világcégek pecázzák erről az intézményről a végzős hallgatókat, hogy munkát ajánljanak nekik.

Amiért azonban mégis kicsit elbizonytalanodott/tunk:

- Mivel Hanna még sosem dolgozott grafikus programokkal, ezért nem tudta, hogy fekszik-e majd neki ez a terület. Nem tudta, hogy fogja-e annyira élvezni, mint a szabadkézi grafikát? Lesznek-e olyan sikerei ? 

- Két fő továbbtanulási irányban gondolkodott, mert nagyjából egyformán érdekli és szereti mindkettőt: biológia és művészet.
Félelmei voltak (azt hiszem jogosan) azzal kapcsolatban, hogy ha ő most 4 évet tervező grafikát tanul, akkor utána vissza tér -e majd a régi bugi az agyába, tudja-e pótolni amit elfelejtett és fel tud-e majd zárkózni a 4 év alatt fejlődő tudományhoz annyira, hogy újra nekiveselkedjen a biológia iránynak, vagy bármi másnak. 

Úgy gondolta, hogy biológia szak irány után még bármikor tanulhat tervező grafikát, de a tervező grafika után, biológiát már jóval kevesebb eséllyel.

- A Ringling Floridában, azon belül Sarasotában van. A hőmérséklet és páratartalom nagyon hasonló Szingapúrhoz, sőt vannak még az ottaninál is melegebb hónapok. ( igaz vannak néha enyhébbek is egy picivel). Viszont ahogy utána érdeklődtünk a légkondit itt is nagyon favorizálják, annyira, hogy gyakorlatilag egész évben használják.
Ahogy írtam már sok  fejezetben, nálunk ez megint egy sarkalatos kérdés. Nem voltunk biztosak abban, hogy ezt tovább tolerálja a szervezete, hiszen már így is egyfolytában vészcsengőzik.

A Ringling félelmetes ösztöndíjat ajánlott fel, azt hiszem ezt űberelni sem lehet és Hanna mégis úgy döntött, hogy erről most lemond. De nagyon-nagyon fájt a szíve! És az enyém is!
Az ösztöndíj az égvilágon mindent fedezett volna A-Z-ig, az értéke nagyjából 56.000.000 Ft!!! négy évre vetítve, vagy még több....és még 5000 USD zsebpénz is kapott volna minden tanévben, amit bármire költhet+ egy laptopot. (vagyis több mint 60 millió forintos ösztöndíjról volt szó)!
Szóval bődületesen gáláns ajánlat és nagyon hálás is vagyok ezért a Ringlingnek. 
És hálás vagyok a számos levélért, prospektusokért, ajándékokért is. 
Mindent megtettek azért, hogy magukhoz csábítsák a lányomat. 
De most tényleg csak egy pacit lehet megülni és iszonyat sokat agyalva, dönteni kellett.

Dehogy tudjuk, hogy jó döntés-e!!! Fogalmunk sincs, mivel nem látunk a jövőbe, de nagyon remélem, hogy emiatt sosem fogjuk a falba verni a fejünket.
Nekem még mindig elszorul a szívem, ha erre a lehetőségre gondolok....


Az élete itt folytatódik...


A végső befutó:

És akkor a végső befutó a Lewis and Clark, Portlandban!

Amikor decemberben itthon csücsültünk és Hanna mutogatta, hogy melyik egyetemeket nézte ki, akkor emlékszem rá, hogy ennek a sulinak a láttán felszisszentünk!
Maga a suli, a kialakítása, a környezet és Portland, valami elképesztő hely! 
Bevallom őszintén, hogy én ennél csodálatosabb iskolát életemben nem láttam. 
Portlandban sosincs eszeveszett meleg, négy évszak van. 
Az iskola olyan, mint egy Mézeskalács házikó, mindenhol igazi zöld, növények, természet, jó levegő!
Szuperszónikus hely!


Az iskola egy része

Ez is az iskola


Mekkora ösztöndíjat kapott?

Leírom nektek, hogy miképpen néz ki egy ösztöndíj és milyen tételekből áll ( az egyszerűség kedvéért ft-ban ):

Egy tanévre egy amerikai külföldön tanulás ktg-e : minimum: 13.800.000-14.000.000Ft.!

Részletesen:
Tandíj: 10.000.000-11.000.000Ft /tanév
Kollégiumi szoba: 1.360.000Ft kb./tanév
Étkezés: 1.200.000Ft kb./tanév
Biztosítás: 450.000Ft kb./tanév
Könyvek: 242.000Ft kb./tanév
Utazási ktg.(nekünk térítik az oda-vissza utazás teljes költségét, de ez egyébként nem igazán jellemző) 300.000 Ft kb./tanév
Személyi kiadások (ez a tétel szintén nem jellemző. Ez zsebpénz, amiből pld. tisztálkodószert, ruhát, bármit lehet venni) 250.000Ft kb./tanév Tehát ezt plusz juttatásként kapjuk.

A legtöbb egyetem letétet kér ha mellettük döntesz. Nekünk ebben is szerencsénk volt, mert tőlünk nem kértek.

Amit nekünk kell fizetni az egészen pontosan 394.450Ft/tanév (a jelen árfolyammal számolva)!!
(Nem, nem írtam el!!) És ha figyelembe veszem, hogy külön adnak 300e Ft-ot az utazásra és 250e Ft-ot zsebpénznek, akkor bőven nullán is vagyok. 
Az ösztöndíj után fizetendő adót szintén átvállalta az iskola.
És Hannának kell még 2000usd (tehát kb. 460.000Ft értékben) a campuson önkéntes munkát vállalnia/tanév.
Pld. könyvtárban, étkezőben, fittnessz teremben, de bizonyos szakmai kutató munkákkal is lehet pénzt keresni. 

Cserében tanulhat egy szuper suliban, ahol kifejezetten jó híre van a biológia tanszéknek,  másfél évet off campus keretében egy másik országban tölthet.
Jelen esetben a biológusok pld. választhatják Új-Zélandot ( minden ktg-et a suli áll ), részt vehet egy halom kutatásban, kiváló a tanári gárda, van egy csomó szabadidős tevékenység, lehet sportolni stb..stb..a suli pedig elképesztően gyönyörű és elképesztően gyönyörű helyen van.


A mézeskalács házikó



Hanna terve, hogy két diplomát csinál egyszerre (két majort). 

A Liber Arts egyetemeken a második év végére kell eldöntened, hogy mi a két fő tárgyad, addig bármit tanulhatsz és bármilyen területen kipróbálhatod magad.
Ez óriási előny.

A két diplomád egymástól teljesen független is lehet. 
Lehetsz pszichológus és közgazdász, biológus és atomfizikus, tanulhatsz nemzetközi kapcsolatokat és német, orosz, spanyol, francia, angol, kínai nyelvet....stb...stb..de akár rajzot is tud tanulni és azon belül szakosodni akár grafikára (bár azért jegyezzük meg, hogy ez nem Képzőművészeti egyetem ) a párosítás igen széles skálán mozog.

Nálunk a második diploma vonala még erősen képlékeny, úgy gondoltuk, hogy majd ott helyben ráér, hogy ezt eldöntse. De azért vannak már variációk.



Friss levegő, zöld,zöld,zöld! TERMÉSZET!

Az egyetem parkjának egy része



Itt található a Lewis and Clark honlapjának linkje: http://www.lclark.edu/.
A honlap is kiváló, nagyon jól áttekinthető és nagyon alapos. (ami egyébként valahol minősít is egy sulit, mert bizony találkoztam teljesen káoszos honlapokkal is, ahol gond volt eligazodnom).
Ez pedig Portland, az új otthon: http://www.lclark.edu/portland/links/

Portland


A suli kertje

A suli kertje


A suli kertje



Tudtad? Adózni is kell a külföldi ösztöndíj után!

Tapasztalataim szerint nem minden egyetem hívja fel erre a diákok és szüleik figyelmét.
Pedig kivétel nélkül az USA-ban és Kanadában mindenkinek adóznia kell az ösztöndíj egy része után. Ahogy megfigyeltem a közvetett ktg-ek (személyi ktg-ek, utazási ktg-ek, tankönyv, eszközök) és közvetlen ktg-ek egy része után (étkezés) kell leróni.
Az adó kulcsáról nem szól a fáma, ez sok mindentől függ. Adótételtől és a nemzetközi diák országától is.
Van olyan eset, amikor a két ország az adózásra vonatkozóan egyezményt kötött, így amit ott fizetni kell, azt a saját országban levonhatod. ( és azért elmondhatom, hogy az eü. rendszer és adórendszer is hozzánk hasonlóan bonyolult, hogy ennyire-e azt még nem tudom. )

Ha a campuson munkát végzel, azután szintén adót kell fizetni. 

Tehát amikor megkapod az ösztöndíj ajánlatot, akkor erősen ajánlott utána nézni ennek is, mert nem mindegy. Utána olvasásaim és nyomozásom alapján megállapítható, hogy egy nemzetközi diák esetében ez 400-800 USD között mozog/tanév a fizetendő adó.

Nekünk iszonyatos szerencsénk van, mert Hanna választott iskolája ezt a tételt átvállalja tőlünk, így majd csak a campuson és kutatásokban végzett munka díjazása után kell adót fizetni.




A suli madártávlatból

Levelezés máshogyan: 

Nekem ez nagyon furcsa. De jól esően furcsa.
Írsz egy levelet a suli vezetőségének és egészen más stílusú levelet kapsz, mint amit te itthon megszoktál.
A hangvétel erősen baráti, kedves, azt érzed, hogy mindenképpen segíteni szeretnének és megoldást találni az ügyedre. Nem 30 napos ügyintézéssel dolgoznak, hanem fél vagy egy napossal (néha vannak kivételek, de ez sem több 4-5 napnál). ( Egyébként ez Szingapúrban is így van ).

Itthon azt szoktad meg, hogy nyers, rideg, határozott, személytelen és jogszabályokkal teli leveleket kapsz ha írsz bármilyen hivatalos ügyben. És lelki szemeid előtt látod a levél íróját, aki halálosan unva, csak le akar tudni téged és odamásol egy jogszabály helyet.
Választ nem ad, arra vagy rájössz vagy továbbra sem jössz rá a kacifántos sorokból.
Így ugyan olyan bizonytalan és tudatlan maradsz, mint voltál.

A Lewis and Clarkon, az a hölgy aki válaszolgat Hanna kérdéseire, a múltkor úgy köszönt el:
Vigyázz magadra Hanna! és nekem ez az anyujának, jól esett. Kicsit olyan tyúkanyós volt.
Eleve megnyugtató és jó olvasni a sorait.
Azt sugallja, hogy jó helyre megy a lányom!





Összefoglalva:

Nagyon boldog vagyok! Iszonyat büszke vagyok a lányomra, hogy gyakorlatilag egy suli kivételével mindenhova felvételt nyert, tehát mindent maximálisan megtett a továbbtanulását illetően.
Az nyilván már a sors fintora, hogy a továbbiakban mennyi ösztöndíjat adnak. Ez már a szülők reszortja, és nálunk a döntésben ez volt a leginkább mérvadó.

Nagyon hálás vagyok a Lewis and Clarknak, hogy végig azt éreztem, hogy nagyon szeretnének segíteni, nagyon várják a lányomat! 
Bízom benne, hogy jó döntés született, hogy csodálatos és eredményes élete lesz Hannának ebben az új világban, az USA-ban, Portlandban!

Hálás vagyok az UWC-nek, hogy két évvel ezelőtt az öt kiválasztott emberke között ott lehetett a lányom, és mérhetetlenül hálás vagyok Szingapúrnak mindazért az önzetlen jóért, tudásért és lehetőségért, amit tőlük kapott!
Beszúrom ide a sablon, de mégis igaz mondatot: Nélkülük az egész nem valósulhatott volna meg!

Magyarországról ez soha, semmilyen igyekezet mellett nem sikerült volna a lányomnak! 
A jobb kezem középső ujját az magasba emelem és mutatom Magyarországnak: amíg itt nem kellett a lányom tehetsége és szorgalma, addig Szingapúrnak és most az USA-nak is szüksége van rá!
Van még egy hely a számára, van még egy hely ahova várják!

Elmondhatatlanul csalódtam Magyarországban, örök tüske marad bennem, hogy seggberúgta a lányomat és seggberúgja a hozzá hasonló tehetséges fiatalt is!




Én pedig hogyan érzek? 
Megint összeszorítom a fogamat, ha rám jön a rosszkedv és gyerekhiány és előre nézek! Abba az irányba amiről mindig - mindenki akinek mesélek, vagy aki olvas engem, az azt mondja:
"Micsoda lehetőséget kapott a lányom, és mennyien lennének az Ő helyébe, mennyien vágynak arra, hogy külföldön élhessenek, tanulhassanak és világot lássanak."
Ezekre a mondatokra gondolok ilyenkor... és amikor senki sem látja, akkor sebtapasszal ragasztom le a felbukkanó, kitüremkedő "nehéz külön élni ám!!!!" érzéseket.

Ugye élet! Te kiszámíthatatlan!!! Mindig a jó irányba tereled és mindig vigyázol rá??



Tiszta zöld!

Hegy, völgy, erdő, víz...minden amit akart!

Portland az új otthon!

Mert kell ide most ez az érzés: Öreg néne őzikéje

Szeretnék köszönetet mondani azoknak akik hasznos tanácsokkal láttak el minket, mert már volt/van tapasztatuk a külföldi továbbtanulást illetően. Köszönöm a szakmabeliek, szakmai tanácsait. 
És "köszönet" azoknak is, akikhez hiába fordultunk tanáccsal és kérdésekkel. ( kicsit (nagyon) csalódtam? mert köztük volt UWC- s is )



Hanna iskolája:

UWCSEA Singapore
https://www.youtube.com/watch?v=7NQTv4A7shU&feature=em-uploademail https://www.youtube.com/watch?v=G1WqrRiVA2Q
https://www.youtube.com/watch?v=D1KTEZ1dX6w





UWC Norvégia:

A norvég UWC-sekhez ellátogatott Norvégia királynője.

http://www.nrk.no/sognogfjordane/dronningbesoket-i-bilete-1.11651104
http://www.nrk.no/sognogfjordane/dronning-sonja-pa-besok-1.11647667




A fotón a kísérletet végző nagyszerű fiatalember Boros Arnold, aki Magyarországot képviseli.


UWC Örményország:

http://dilijanschool.com/#page/8



Az új kínai UWC tervei:









Eltűnt maláj repülőgép hírek:

Az előző fejezetekben már írtam az eltűnt maláj gépről. Most itt a folytatás:

http://index.hu/kulfold/2014/03/29/elhetnek_az_eltunt_malaj_gep_utasai/

http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2014%2F03%2F31%2Fmegsem_azok_voltak_a_malaj_gep_pilotajanak_utolso_szavai_amit_hittunk%2F

http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/delkelet-azsia/8985-megkezdodott-a-fekete-dobozok-utani-kutatas
http://index.hu/kulfold/2014/04/06/malaj_gep_ketszer_is_eszleltek_a_jeleket/

http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/delkelet-azsia/9039-a-vilag-legnagyobb-kukai-az-oceanok

http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/9068-eltunt-gep-kevesebbet-er-egy-kinai-elet-mint-egy-amerikai


Érdekességek:

Japán újra elkezdi a bálna vadászatot: http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/9152-japan-ujrakezdi-a-balnavadaszatot

Cselédsors, Szingapúrban: http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/delkelet-azsia/9166-nem-leanyalom-a-cseledsors-azsia-egyik-leggazdagabb-orszagaban


E D D I G I   F E J E Z E T E K : 

1.-31.    FEJEZETEK:ITT

32.- 42. FEJEZETEK:ITT

43.-53. FEJEZETEK:ITT

54.-65. FEJEZETEK:ITT

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez nagyszerű, szívből gratulálunk!

Névtelen írta...

Ez nagyszerű, szívből gratulálunk!

Névtelen írta...

Szia Ildikó!!!!!!

Nagyon ügyes a lányod!
Fantasztikus!
Nagyon szorítottunk érte végig a blogod olvasása közben, szerintem nagyon jól döntött, hiszen még ettől tud rajzolni és rajzoljon is sokat!
Óriási

Millió csók:
Hajni

Névtelen írta...

Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeppppppppppp :D

Névtelen írta...

Szép volt Hannácska!

Névtelen írta...

Ó Istenem!
Gratulálok!
Sajnálom, hogy nem Kanadába jön.
Sok-sok további sikert Hanna és Ildikó.

Z.K.

Névtelen írta...

Nagyon jó!
Nagyon ügyes!
A rajzot ne hagyja abba ez a lányka!

Névtelen írta...

Ildi

remélem onnan is lesz blog!
Nagyon örülök, hogy sikerült!

Báti

Névtelen írta...

Szuperjó

Névtelen írta...

Hello!
Bocsánat, hogy éppen ide írok véleményt, de szerintem az UWC Magyarország elmehet a jó büdös fenébe. Soha egyetlen magyar diákról sem írnak, de külföldiekről igen! Magyarországnak nem pont a saját diákjairól kéne hírt adni? Ki a picsát érdekel a sok külföldi segg? A faces oldalra gondolok, amit még én is jelöltem, mert nagyon akartam volna menni,hát bassza meg, lecsúsztam, de ez van )Szerintem ez oltári gáz, főleg mert azért van és gondolom volt is jó pár igazán tehetséges!Most felhozhatnám akár a te lányodat is, hiszen kurva sok díjat nyert Szingapúrban, és ezekre nem büszke az UWC Magyarország? De most csak azért írtam őt, mert éppen a te blogodat olvasom, de tudok egy két éve végzett lányról is, hogy nagyon sikeres lett. Mégsem olvastam soha róla sem. Meg egyáltalán soha semmi hír a kinti diákokról. Hogyvan ez? Neked erről mi a véleményed, írnál erről ? Szerintem lehet mást is érdekelne! Amnőgy gratuálok a továbbtanuláshoz, szerintem megérdemli a lányod nagyon.
Üdv,hello:

Petya

Névtelen írta...

Petya, ja lehet igazad van de mért nem írsz
az uwcnek mért őt zaklatod ilyen hülye kérdéssel? Szerinted
honnan tudja?

Névtelen írta...

Szia Petya és szia Névtelen!!!!
Szerintem igaza van Petyának, engem is a magyarok érdekelnének inkább. Vagy a többi UWC meg a magyarokról ír?
Amúgy is elég színvonaltalan szerintem a facebookos oldaluk és unalmas. Igazán gatyába rázhatnák magukat :DDD
De szerintem is tőlük kérdezd meg Petya, gondolom a választ ők tudják.
Megkérdezhetem, hogy melyik évben jelentkeztél pontosan? Mert én is lehet épp akkor, és akarok valamit írni neked ezzel kapcsolatban. Nem tudom hogy megadnál valami normális nevet vagy emailt vagy ilyesmi? Vagy itt nem lehet? Hm??

Csilla Berki