Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2014. március 28.

H A N N A  M E N T  S Z I N G A P Ú R



65. FEJEZET




(A többi 64 fejezetet, ennek a fejezetnek a legvégén találod meg! )

( Szerző: Dreska Ildikó )


AZ EDDIGI FEJEZETEK KÖTEGELÉSE:

1.- 31. FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

32.-42.FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

43.-53.FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

54.-64. FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

65.-75. FEJEZETEK ÉS TARTALMUK:

65. FEJEZET:Dupla szingapúri ösztöndíj, Történések(Ház vacsora, Varró néninél járt, Holli-zás, Most szünet következik, ART show, Túlélési akadálypálya), Dance show,Krónikussá vált egészségügyi problémák, Amikor anyuka beleássa magát az USA és Kanada egészségbiztosítási rendszerébe, Meghalt egy fiú, Az eltűnt repülőgép történetének folytatása, Érdekességek. ITT OLVASHATOD

66. FEJEZET:KambodzsaITT OLVASHATOD

67. FEJEZET:Hova tovább az érettségi után?Hanna iskolája, UWC Norvégia, UWC Örményország, Az új kínai UWC tervei, Eltűnt maláj repülőgép hírek, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

68. FEJEZET:Elnyerte a legjobbnak járó Gavin Waddell ART díjat, Mind a két lányomnak sikerült, Az én Anyák napom, Vége a sulinak-beszámoló az érettségiről, Bolondballagás, Hippi-szülinapoztak, Leavers day-leavers night, II. Erzsébet királynő ellátogatott az UWC Atlanticbe, ÉrdekességekITT OLVASHATOD

69. FEJEZET:Hanna búcsúzott Szingapúr ITT OLVASHATOD


ÉS AKKOR NÉZZÜK MIRŐL IS SZÓL A 65. FEJEZET?


" A hangyákat nem nyomjuk össze, nem öljük meg, hanem hagyjuk békességben és tanulmányozzuk az életvitelüket."
                                 ( Varga Hanna )

Idézet lányomtól-anyukának: mivel előjöttek a fürdőszobánkban a hangyák és én "véletlenül" agyonnyomtam őket. Ő az idézet mellett felvilágosított, hogy a kollégiumi szobájában is sok a hangya, szeretnek is ott lenni, mert ő bizony nem háborgatja őket és legalább van saját állata, valamint természet közelibb a szobája és azáltal, hogy megfigyeli őket: fejleszti a biológia elméleti és gyakorlati tudását. :)


Dupla szingapúri ösztöndíj, Történések(Ház vacsora, Varró néninél járt, Holli-zás, Most szünet következik, ART show, Túlélési akadálypálya), Dance show, Krónikussá vált egészségügyi problémák, Amikor anyuka beleássa magát az USA és Kanada egészségbiztosítási rendszerébe, Meghalt egy fiú, Az eltűnt repülőgép történetének folytatása, Érdekességek


Hanna

Dupla szingapúri ösztöndíj:

Már a múlt tanévben is tervezgette Szingapúr, hogy két diáknak ad teljes ösztöndíjat a szingapúri UWCSEA-ban. Most pedig egészen biztos, hogy ez így lesz! 
Nagyon büszke lehet magára az eddigi években itt tanult 5 diák, mivel ez az ő érdemük!
Gratulálok!
Amit eddig ők letettek az asztalra, az egyértelműen meggyőzte Szingapúrt arról, hogy érdemes a tehetséges magyar diákokba időt, energiát és nagyon-nagyon sok pénzt belefektetni. 

Amit nem becsül meg és seggbe rúg Magyarország, azt majd megbecsüli és hasznosítja Szingapúr, és a világ egyik legjobbá minősített iskolája: az  UWCSEA!


Néhány társával


Történések: (Ház vacsora, Varró néninél járt, Holli-zás, Most szünet következik, ART show, Túlélési akadálypálya)

- Ház vacsora: Az iskola kibérelt egy egész éttermet a kollégium lakóinak, és meghívta őket egy jó hangulatú vacsorára.

- Varró néninél járt: Az előző fejezetben már írtam, hogy varrathatnak egy ruhát a ballagási dinnerre. Keresgélt, kutatgatott, fontolgatott, végül három ruhából varázsolt össze egyet ami neki tetszett.
Az egyikből született az alja, a másikból a felső rész, a harmadikból a hát része.
Szerintem gyönyörű lesz! Alig várom, hogy lássam benne!
Már ahogy belegondolok könnybe lábad a szemem...

- Holli-zás: Azaz színek egymásra dobálása, valójában Indiai szokás.



- Most szünet következik, ami kicsit tovább tart, mint két hét. A szünet után még egy hét iskola, de már legalább nem kapnak házifeladatot. 

- ART show: Az iskola záró kiállítása a HL ART-os osztályok munkáiból.

- Túlélési akadály pálya: Az osztályok között volt egy ilyen verseny a héten. ( A nyeremény: pizza ) Azt hittem kúszás, mászás, mindenféle ügyességi feladatokkal. 
De aztán elmesélte, hogy miről szólt és mi volt a célja.
6-7 állomáson zajlott kb....
1. Vasalás
2. Kuka kiürítése
3. Ruhák szétválogatása színek alapján, a mosáshoz
4. Bőrönd becsomagolása
5. Beágyazás
6. Szendvics készítés ...

Először csak annyit kérdeztem: - Mivan????
Közölte velem, hogy ne csodálkozzak, mert itt rengeteg diáknak - gyakorlatilag akik nem ösztöndíjasok, a legtöbbjüknek otthon szolgáik vannak és soha életükben nem csináltak ilyen feladatokat, meg összességében semmit sem- ez teljesen új. 
Meg kell tanulniuk, hiszen egyetemre mennek és ott már nem viszik magukkal a házi szolgákat, meg az egész pereputtyot, hanem bizony ezeket az alap feladatokat maguknak kell megoldani.

Még mindig csak ámulok...hiába, mi kicsit más közegben nőttük fel! De őszinte leszek: nem bánom! 



Dance show:




2014.-es promóciós anyag: ITT
Az előző évi show fotóit :   ITT   tekintheted meg.

















Krónikussá vált egészségügyi problémák:

Sajnos a saját bőrünkön tapasztalva tudom már, hogy nem mindenki alkalmas arra, hogy forró, trópusi, rettenetesen magas páratartalommal bíró éghajlaton éljen. ... nem alkalmas minden ember arra, hogy az életét, a mindennapjait légkondicionáló berendezések árnyékában élje... meg arra sem, hogy penészes levegőt szívjon olyan helyen, ahol napi 8 liter vizet szed össze egy páraelszívó berendezés egy kicsinek mondható szobából.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy kint 5 perc alatt lever a víz és ahogy belépsz bárhova, bármilyen épületbe ott pedig őrült módon, maximumon megy a légkondicionáló berendezés. Fázol. Még akkor is fázol, ha pulóver és hosszú nadrág van rajtad. 
Aztán nem kell itt taglalnom a penész akár életre szóló káros egészségügyi hatásait és azt sem, hogy a légkondicionáló mennyi baktériumot képes elraktározni majd kiokádni magából.

Ez az esztelen szuper modern világ egyik legnagyobb átka!

Tessék itt elolvasni, meghallgatni, hogy mi várhat arra, aki hosszú időt a légkondicionáló társaságában tölt: 

http://napidoktor.hu/cikk/49.13912/3-tipikus-klimabetegseg-melyeket-a-legkondi-okozhat

Erre még rátesz egy nagy lapáttal a hihetetlenül szennyezett levegő. Itt nincs olyan, hogy szippantasz egy nagyon és érzed, hogy friss. Itt csak szmog van. Örökké szmog. Az előző fejezetben ITT egy olyan bejegyzést olvashattok, amit a Szingapúri magyarok elnöke hozott nyilvánosságra és éppen arra világít rá, amiről én itt most beszélek.

Itt pedig egy másik cikk arról, hogy "messze, Ázsiában a legrosszabb a helyzet" a levegőszennyezettséget illetően. 
Évente 7 millió haláleset szmog miatt

Ennyien haltak meg a levegő szennyezettsége miatt a világon 2012-ben, a WHO szerint. Az Egészségügyi Világszervezet véleménye alapján, messze,  Ázsiában a legrosszabb a helyzet, ott 5,9 millió volt a szmog általi halottak száma.





Nálam most telt be igazán a pohár az egyfolytában tartó betegeskedéssel kapcsolatban, ami mindig felső
 - és alsú légúti eredetű. 

A szobatársa lett először beteg. Ha valaki beteg a szobádban, akkor a légkondi szintén tesz róla, hogy a körülötted élők is biztosan azok legyenek.


Megint torokfájással kezdődött, aztán orrfolyás...majd fájt az arca és homloka.

Elment a klinikára. Ezt úgy kell elképzelni, hogy itt nem szakorvos van, hanem egy un. iskola orvos.

Abból, hogy a lányom előre hajtotta a fejét, és elmondta a panaszokat, abból megállapította, hogy arc- és homoküreg gyullantása van, ami a két hete elmúlt hasonló tüneteket produkáló betegségből maradt vissza. (Amire egyébként akkor antibiotikumot is kapott).

Nem járok maszek dokihoz, negyed évente krónikus arc- és homoküreg gyullantásom van, ami minden esetben rámegy a fülemre és a hangszálaimra is, ezért gyakran "gégediétázom."
Szar székesfehérvári rendelő intézet, "éppen aki ott van" orvosaihoz járok, de még eddig minden esetben gégetükrözést csináltak, belenéztek az orromba, fülembe. A legelején pedig még CT-re is küldtek.

Itt pedig: se orrba bekukkantás, se gégetükrözés, se szakorvoshoz elküldés, hanem kezelés. De hogyan?

SZTEROIDDAL+ANTIBIOTIKUMMAL EGYÜTT!!!

Gondolom senkinek nem kell mondani, hogy mennyire veszélyes a szteroid adása, meg az antibiotikum, a kettő együtt meg különösen bomba!

Hannának mondtam, hogy írják meg nekem egy levélben, hogy pontosan mit kap és milyen mennyiségben és én átküldöm a saját háziorvosunknak, aki nem csak szuper szakember, de ismeri a lányomat.

Bemásolom, hogy miket írt fel a szingapúri orvos :


1) Telfast D 1 tab every morning for 12 days ( To relieve nasal congestion)
2) Klacid 250 mg twice a day (Antibiotics) for 12 days
3) Prednisolone 10 mg 3 times a day  for a week (Steriods to relieve inflammation)
4) Omperazole 20 mg twice a day ( Antacid)

...és bemásolom annak a doktor bácsinak a véleményét, aki eddig minden esetben a lehető legkíméletesebb gyógymódokat használva segített a lányaimon:


"A leírt panaszok alapján Hannának arcüreggyulladása van. A mi felfogásunk szerint szteroid adása szükségtelen, különösen nem így (naponta 3x). A Telfast egy antihisztamin, nem tartjuk korszerűnek. A Klacid jó választás, de 10-14 napig kellene szednie. Az omeprazol a gyomor nyálkahártyáját védi a gyógyszerek káros hatásától.
Tanácsom: ha lehet Hanna ne szedjen szteroidot! Használjon orrcseppet, nagyon intenzíven fújja az orrát, ha van rá lehetőség melegítse az arcát."

Én, minden kétséget kizáróan a saját, magyar, jól bevált doktor bácsinknak hiszek!

...és most innen a szobából mi a jó fenét tegyen egy anyu? Fogadjam el a szingapúri doki tanácsát? És reménykedjek, hogy nem lesz semmilyen mellékhatása a kezelésének? Vagy Hanna menjen oda a klinikára és mondja azt, hogy anyuka nem akarja, hogy a kislánya ezeket a hülyeségeket szedje? Inkább adjanak neki egy rohadt infra lámpát meg normális orrcseppet? 

Ázsiában nem szeretik, ha visszadumálnak és azt sem szeretik, ha az ösztöndíjas gyerek anyukája visszadumál! 

Két hónapig kell még ezt a helyzetet tolerálni a szervezetének, bízom benne, hogy az itt beszerzett eü. bajok nem raktározódnak el egy egész életre.

Szingapúrban, betegséget gyógyítanak agresszív módszerekkel és nem beteget! 

Sok minden szuper, sok minden nagyon jó, de ha az orvosi ellátást pontoznom kéne 1-10-ig skálán, akkor 1 pontot kapnának. (Legalábbis itt a suli klinikáján). Sorry, de nem tudok szépeket írni.
( Ez talán az egyetlen, igazán negatív tapasztalatom a Szingis sulival kapcsolatban.)



Amikor anyuka beleássa magát az USA és Kanada egészségbiztosítási rendszerébe:

Felvettem a "játszós ruhámat" és a gumatérosz csizmát, majd vállamra vettem az ásót és gondoltam megkapirgálom a kertet és kigyomlálom az USA-béli és kanadai egészségbiztosítási rendszer minden giz-gazát, hiszen nagy eséllyel arrafelé veteményezi el magát augusztus környékén a lányom.




Jóhiszeműen arra gondoltam, hogy könnyű és kellemes munka vár rám, hiszen a túlszabályozott és szétkacifántosított magyar jogszabályokra úgysem lehet már egyetlen lapát trágyát sem tenni, annyira tele van k....-val, én meg amúgy is ebben fürdök, tocsogok és próbálom halálra értelmezni magam.

Drága magyar sorstársaim! A két kicsi kezünket nagyon gyors-gyorsasággal kulcsoljuk össze és emelintsük a megváltó felé, mert sok esetben olyan hihetetlenül jóságos dolgunk van, hogy azt nem is képzelnénk, mert csak a saját kertecskénket ásogatjuk, gyomlálgatjuk és fogalmunk sincs, hogy mennyi beton gyökeret vert gyom tanyázik a szomszéd telkén.

Most az egyszerűség és ide tartozóság okából kifolyólag: egy diák csimota szemszögéből vizsgáljuk és mélyrehatóan elemezzük a dolgokat.




Diák csimota egészség biztosítása Magyarországon 2014.-ben, azaz most:

 A közoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó alapfokú, középfokú nevelési-oktatási vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató nagykorú magyar állampolgár a tanuló, illetve a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosult egészségügyi szolgáltatásra.

A tanuló diákigazolványa a tanulói jogviszonyának megszűnését követő október 31-éig, a hallgató diákigazolványa a hallgatói jogviszonyának megszűnését követő március 31-éig (a jogviszony I. félévben történő megszűnése esetén), illetve október 31-éig (a jogviszony II. félévben történő megszűnése esetén) érvényes. Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére való jogosultság a diákigazolvány érvényességi idejének lejáratát követően további 45 napig fennmarad.

Ezt követően kötelezett a magánszemély havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni amennyiben a Tbj. 5. § szerint nem minősül biztosítottnak és a 16. § alapján egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult.

 Az egészségbiztosítás szolidaritási alapon működik, azaz az igénybe vehető 
egészségügyi szolgáltatások mértéke nem függ a biztosított által befizetett összeg nagyságától, 
azokat a biztosított egészségi állapota által indokolt mértékben veheti igénybe. 
Az egészségügyi szolgáltatások azonos módon illetik meg a szolgáltatásra jogosult személyeket is!

A társadalombiztosítás rendszerében való részvétel kötelező, nem az egyén választásán múlik, azaz 

senki sem dönthet úgy, hogy nem fizet járulékot, de megtéríti az általa igénybevett ellátás költségét.

A közoktatási törvény hatálya alá tartozó középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos magyar tanulói/hallgatói (18 év felett)=Ezen személyek nem rendelkeznek járulékköteles jövedelemmel, ezért utánuk a központi költségvetés fizet az Egészségbiztosítási-Alapba. 

Anyu-apu very happy! mert amíg csimota itthon, egyetem padjait koptatja, addig egészségbiztosításilag egészen biztosan le van róla a gond.




Ha csimota külföldre szabadul, nevezetesen a messzi Ámerikába vagy Kanadába:

Tájékozódjunk azon egyetemista diák csimotáról, aki ösztöndíjjal tanul ezekben az országokban és az ösztöndíjban benne van általában egy alap egészségbiztosítási csomag is. 
A csomag ára (az én eddigi tapasztalataim szerint) 1200-3000 USD között mozog/tanév. 

Ahogy milliónyi biztosító társaság él és virul, úgy több biztosítási csomag is született a nap alatt és az iskolák szabad döntése alapján választódott ki a számukra szolgáltatásokban és árban is megfelelő. 
Ahány iskola annyi félék a csomagok, a szolgálatások  és a különféle biztosítási keretekre fordítható összegek. 




Több éjszakányit vajúdtam az összehasonlítgatásukkal és több oldalnyi paragrafus olvasásával (hiányos angol tudással), végül feladtam, mert képtelenség! Pedig grafikonokat, kimutatásokat szerettem volna napvilágra hozni. Magamtól-magamnak.

Több embert kérdeztem, bízván a tapasztalatok átadásában, de feladtam, mert gyakorlatilag senkinek nincs semmilyen tapasztalata és úgy tűnik rajtam kívül senki nem ásta bele magát az USA és Kanada egészségbiztosítási rendszerébe.
Valószínűleg hiperaktív vagy fogyatékos anyunak titulálhatnak egyesek, pedig ha gond van, egyáltalán nem vicces az egész, mert bizony mélyen érintheti a pénztárca bugyrait.




Ugyanis kint , sehol, semmilyen formában nincs teljesen ingyenes és mindenre ingyenesen kiterjedő egészségbiztosítási rendszer! 
Önrész van! 
Egy-két nagyon alap- és egyszerű tételt leszámítva mindenhol és mindenen. 
Az önrész mértéke általában 10-60% között mozog, de ez rengeteg sok mindentől függ: biztosítótól, csomagtól, helyzettől, sürgős vagy nem sürgős esettől, biztosító által preferált vagy nem preferált szakorvostól-gyógyszertártól , vény nélkül, vényre felírt gyógyszertől...több oldalon keresztül sorolhatnám ezeket a kitéteket.

A magyar - pedig ebben szaki - anyunak teljesen homály, hogy: 
- rendben ismerjük a százalék kulcsot, de mégis mekkora a százalék alap?
Nem mindegy, hogy idd ki a bilit vagy vidd ki a bilit! 
Nem mindegy, hogy 100 USD vagy 200 USD vagy 1200 USD 10 vagy 30 %-áról beszélünk. 
...Na és a százalék alapot lehetetlenség innen megítélni, kigondolni, elképzelni. Nincs kiindulási pont, nincs összehasonlítási alap. A kalkuláció ott bukott meg, ahol el sem kezdődött.




Persze-persze: már tudom, hogy általában (de tényleg csak általában) egy kis torokfájás, nátha és köhögés esetén, a legtöbb campus nővérszobájában, remélhetőleg ingyen orvosolható és gyógyszerezhető az alapbaj, ...de bármi közbejöhet (csak ne jöjjön ) ami akár egy szakorvost, akár egy labor vizsgálatot vagy RTG-t igényel...a többire meg már nem is gondolok...Na és akkor mi van? 
Mit is ír a hogyishívják?

Természetesen saját kasszából ki lehet egészíteni az alap csomagot, és ezzel jó mélyen megint bukszát nyitni, de mégis melyik kockázati tényezővel tömjük meg a csomagot? Mert hogy szelektálni kéne, ha nem akarja valaki a lakása árát egy tanév alatt a biztosító oltárára áldozni.

A megoldás: "Mondottam ember: Küzdj és bízva, bízzál!" 




De: itt is és ott is?

A külfödiában tanuló diák csimota anyuja és apuja: magyarban is pénztárcát ürít, azaz éljen a kettős járulékfizetési kötelezettség! Á....nem is létezik ilyen? A jó francba-dehogynem!

Most tessék megkapaszkodni: Ha a diák nem magyar ösztöndíjjal tanul ott a harmadik országban, akkor anyu és apu havi 6810 Ft-ot, azaz hatezernyolcszáztíz 00/100 forintot fizet utána havonta!
Akkor is ha hat hónapot van itthon, akkor is ha egyet és akkor is, ha egy évben egyet sem!
KÖTELEZŐ! Senkit nem érdekel, hogy kint megfizetik utána a járulékot! Itt is meg kell!

Nincs arra sem lehetőség, hogy ha nyáron hazajön 1-2 hónapra, akkor arra az időre fizet a szülő egy magasabb összeget, hogy a csimota biztosítva legyen. Lehetőség? Hova is gondolok....

Egyetlen megoldás létezik: " A külföldön tanuló magyar diák, szüntesse meg az állandó magyarországi lakhelyét". Amit azért, talán, mégsem....(de ezeket az okokat most nem taglalom ).




ÚGY-HOGY: Mi akik itthon vagyunk és folyton sír a szánk, gondoljunk arra, hogy itthon a csimotáknak egészen biztosan ingyen van az egészségbiztosítás, ha pedig már nem tanulnak és még nem dolgoznak, akkor uu. a 6810Ft-ot kell havonta fizetni utánuk és így évi 81.720Ft-al fedezve vannak. 

Tudom én, hogy sokszor és sok a gond, hogy nem éppen a legjobb a minőség, a hozzáállás, az eszköz ellátás stb..stb...a részletekbe most ne menjünk bele!
...De máshol sem rózsás a helyzet!

Az USA-nál és Kanadánál maradva, nagyon sok embernek egyáltalán nincs biztosítása és egyáltalán nem mennek orvoshoz, egészen egyszerűen azért, mert nem tudják megfizetni!
Nálunk ilyen nincs! Ha itt valaki nem tudja megfizetni, akkor szociális alapon, automatikusan jár! 
Kint ez nem érdekel senkit!








Meghalt egy fiú:


"Most elkövetkezik a nyugalom, leáll a mozgás, és a dolgok egy helyben maradnak, minden kővé dermed, az emlékek, a képek szertefoszlanak, és a folyó nem folyik többé, megkövülnek a hullámai, a magas ég is mozdulatlan felhőkkel függ majd felette."





Igen kellemetlen és kényelmetlen helyzetbe kerültem....hiszen az egyik blog olvasóm nyilvánosan küldött egy információt az oldalamra (még azt hiszem, hogy nekem is nagyon frissen, és nagyon korán), onnantól kezdve pedig jöttek a kétségbeesett kérdések a megjegyzés rovatban, és privátban. 
Elnézést! Egyre sem válaszoltam, mert még bennem is feldolgozás alatt volt...mostanra sikerült átgondolni,  így itt , nyilvánosan próbálom részben elmondani a saját érzéseimet, részben kérdésekkel válaszolni. ( Szándékosan! ) 

Őszinteséget ígértem a blogban.
Fátyol nélkül, smink nélküli virágok nélkül...



Meghalt egy fiú!

Egy fiú, akit a családja büszkén, örömmel és bizakodva engedett el Amerikából - a walesi UWC-be.

Azt mondják, igazán tehetséges, kedves és barátságos fiatal volt. 
Tele tervekkel, reményekkel.

Egyetlen búcsú levél maradt utána. Önszántából adta fel az életét, rengeteg szomorú kérdőjelet hagyva maga után...

Nem ismertem, sosem találkoztam vele. Csak a fotói láttam. Ahol barátok ölelik, ahol barátokat ölel.



A történtekről a leghitelesebben attól a magyar lánytól olvashattok, aki  jelenleg az UWC Atlantic College (Wales) 11.-es tanulója. ( 2014. március 27.-i blog bejegyzése ).

"Keresem a szavakat...
Hogyan is kezdhetnem ezt a blogposztomat, egy ilyen hosszu ido kihagyasa utan?! Talan sorolnom kene az elmenyeket, a programokat, mikben vettem reszt, mit vittem veghez, mit nem, kivel ismerkedtem meg, kiben csalodtam, vagy csak egyszeruen monoton modon leirni hogy mi tortent, es talan elmagyarazni, hogy miert nem irtam eddig. De ez sajnos nem igy lesz… ez a poszt gyaszolni fog, ahogyan en is gyaszolok, es ahogyan az egesz iskolam gyaszol. Ezen is sokat gondolkodtam, hogy megirjam-e ezt, pont most mikor az elsosok most tudtak meg, hogy osztondijat nyertek (innen is szivbol gratulalok!) de ugy gondoltam, hogy mivel ez az en blogom, azt kell beleirnom ami velem tortenik, megha azok a dolgok csak rosszak mostanaban. Amennyire vidam posztokat kaptatok tolem az elso felevemben, annyira lesz ez most szomoru, es valoszinuleg az elkovetkezendo bejegyzesek is.
Az AC gyaszol… vasarnap elvesztettunk egy hihetetlen embert. Egy potolhatatlan baratot, egy igazi vidam egyeniseget. A hir sokkolva ert minket… Azota sem talaljuk a helyunket, es mindenki valaszokat keres, amik nincsenek. Colin Achgill, egy elso eves amerikai fiu szombat este nem ment haza check in-re. Felteteleztek biztosan elaludt mashol, vagy csak setalgat picit. Majd tovabbra sem ert haza, es megkezdodott a procedura, amit ilyenkor tenni kell. Vegig jartak az egesz kampuszt zseblampakkal, minden hazat, minden apro pici helyet, de sehol nem volt. Reggelre tudta az egesz iskola, hogy Colin eltunt, de semmi hirunk nem volt, de mindenki bizott benne, hogy hamarosan elokerul. Majd reggelre, mikor en is csatlakoztam a keresokhoz, megtudtam hogy megtalaltak a telefonjat, az oceanparton a sziklan… benne egy bucsuuzenettel. A versben leirt mindent, hogy mar nem akar tovabb elni, es ez senki hibaja. Akkor mar tudtam, hogy meghalt, de nem akartam elhinni… Tovabbi orak teltek el varakozassal, stresszelve, es tehetetlenul. Vartunk, bar mi sem tudtuk mire. Es bekovetkezett a legrosszabb, amitol mindenki felt. Megtalaltak Colin testet a sziklak alatt, elettelenul. Mikor nekem elmondtak percekig alltam mint egy talajvesztett noveny, nem tudtam mit csinalni, nem jutott el az informacio az agyamhoz, nem hittem el. Majd zokogtam…rohantam vissza a hazamba, mert tudtam, hogy szukseguk van ram. Eloszor elkellett nekik mondanom, mi tortent, hogy megtalaltak, es utana csak veluk kellett lennem. Mindenki osszeomlott, egy remalom volt az egesz…. Sokan tenyleg sokaig nem fogtak fel, vagy ha fel is fogtak, hittek benne hogy Colin nem lett ongyilkos, ot rengetegen szerettek, es o is rengeteg embert szeretett ahhoz hogy ezt megtegye… Majd egy rendhagyo gyulesen az egesz iskola elott az igazgato bejelentette mi tortent… eletem egyik legszomorubb percei voltak. Utana egesz nap csak ugy jarkaltunk mint a zombik, a zokogast nem tudtuk abba hagyni, valaszokat akartunk, de tudtuk, hogy nem lesznek. O mar elment, es csak biztunk benne, hogy mar jobb helyen van, es mar nem szenved. Mert a halal sohasem faj, az elotte levo percek tudnak olni. 
Egyetlen dolog segitett azon a napom, az hogy az anyukam itt volt. Nelkule sokkal rosszabb lett volna. Koszonom anya, hogy mindig itt vagy nekem. 
Nyugodj bekeben Colin, hianyzol nekunk!"

                                                                 Tóvizi Eliza

                                                       ...................................


Kérdések hasítanak a bőrbe és kérdések fészkelődnek egészen a bőr alá.

Honvágy? A család hiánya? Nem találom a helyem érzése? A távol mindentől érzése? Boldogtalanság? Megfelelés? Kihívások? Teher? Aggodalom? Bizonytalanság? Félelmek? Hirtelen felnőni? Kiszakadás? Szeretet? Karcolt és vésett emlékek? Magány? Bántás? 


Újonnan született vagy régóta hordozott lenyomatok? Elviselhető vagy elviselhetetlen pillanatok?






Mit tudunk mi erről itthon? Mit tudjuk mi? milyenek ezek az érzések? Honnan tudjuk mi, hogy ők ott amikor egyedül vannak mitől boldogok? Ugyan olyan boldogok magányosan is? Ugyan olyan boldogok amikor alváshoz készülve, leoltják a négy ágyas szobában a lámpát, és lehúnyt pilláik alatt kicsit magukra maradnak? 

Azt akarják, hogy a család, a barátok, a szülőhazájuk, a kinti társaik és az egész UWC büszke legyen rájuk! 

Lehet-e - van-e helye a megingásnak, a problémáknak, a félelmeknek? Lehet-e bizonytalannak lenni ebben a "legyél példakép" világban? Mekkora ez a teher? Elbírja -e a váll? Elbírja-e a lélek?

Mit érez az édesanya, mit érez az édesapa? Hol keresik a hibát? El tudnak -e elégszer szaladni a bánat elől? 


Mit éreznek a campuson hagyott társak, a tanárok? Van -e aki átöleli őket? Van-e elég összetartás? Marad-e a gyász után:"együtt felállni és továbbindulni"?  Hogyan kúsznak mélyen a kastély repedéseibe a bánat, és az emlékek ? Lesznek-e még ugyan olyanok a napok?


Szabad-e, érdemes-e bárkit is hibáztatni? Szabad-e negatív következtetéseket levonni? Szabad-e ujjal mutogatni? 


Az UWC család-e a bajban? Őszinték-e az eszmék, zsigerből jönnek-e? Ki a színész? Ki a színésznő? 

Van-e közös gyász? Vannak-e közösen kimondott szavak? Van-e közös megemlékezés? Vagy másnap már vidáman storyzgatunk más dolgokról, mintha mi sem történt volna? És ha igen, illik-e? Létezik-e a tisztelet? Tudjuk- e, hogyan kell tiszteletet adni? Leszünk-e még erősebbek? Vagy elgyengülünk? Tudunk-e csendben maradni és tudunk-e csendesen átgondolni valamit a gyász idején? Hagyunk-e időt arra, hogy mások el tudjanak csendesedni? Hagyunk-e időd a feldolgozásra, hagyunk-e időt arra, hogy újra összeszedjük egymást? 
Vagyunk- e elég őszinték? Vagyunk-e elég összetartók?  Oda tudunk-e figyelni arra amit más üzen? Megértjük-e az ő üzenetét? Akarjuk-e megérteni? Akarjuk-e közösen megérteni? Akarunk-e segíteni? Tudunk-e? Oda tudunk figyelni egymásra vagy csak úgy teszünk, mintha odafigyelnénk? Dobálózunk-e nagy szavakkal és ha igen, miért? Mire akarunk büszkék lenni: való önmagunkra vagy megcsinált önmagunkra? A mosoly, igazi vagy görbe ? 
Baj van a Világgal! Mi meghalljuk a segélykiáltásait? Akarjuk egyáltalán meghallani vagy csak üres fejjel beszélünk róla? 

Hanna ezt írta:

"Tegnap nálunk az egész évfolyam egyperces csenddel emlékezett meg a fiúról assembly-n miután felolvasták az UWCAC vezetőjének a levelét, amiben egy kicsit többet tudhattunk meg a tragédiáról. Itt is mindenkit lesújtott a hír, úgyhogy azt hiszem az évfolyamom (és valószínűleg az egész iskola) nevében mondhatom hogy nagyon sajnáljuk."





Ha engem kérdezel:

Ha engem kérdezel...akkor én azt tanácsolom Neked, hogy ne mutogass senkire, ne mutogass az UWC-re sem, mert nem te élted ennek a fiúnak az életét! Én sem mutogatok, nem szövök történeteket! Nincs szükség a feszültség keltésre, nincs szükség kitalációkra, nincs szükség bélyeget nyomni valakire vagy valamire! Nem lehet!

Vannak emberek akik valamiért feladják, szükségét érzik, hogy feladják! Mindegy hogy hol,  mikor és milyen helyzetben! Ez az ő életük! Ne ítéljünk és ne ítélkezzünk!
Ne csomózzatok és ne akarjatok kibogozni!
Hagyjátok ezt a fiút békében nyugodni, emlékezzetek rá szeretettel és tisztelettel! 

Mi pedig mit is tehetünk UWC-s innen és UWC-n túl?
Olvassuk el a fenti kérdéseket. Nem kell közösen megvitatni (mert akkor megint másoknak akarunk megfelelni a válaszainkkal), jobb ha mindenki csak csendben, saját magával beszéli meg. 

És próbáljunk meg vigyázni egymásra! Vigyázni, de sokkal jobban!


Őszinte részvétem a családnak és minden hozzátartozónak, a walesi UWC diákjainak és tanárainak!




Az eltűnt repülőgép történetének folytatása:

Előzmények: ITT a 64. fejezetben

Friss információk:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20140314-a-malaj-kormany-es-az-eltunt-repulogep-koruli-ugyetlenkedes.html

http://asiaport.hu/index.php/politika/kina/8714-eltunt-gepet-kereso-kinai-hajok-nem-tudjak-merre-induljanak
http://www.bloomberg.com/infographics/2014-03-13/vanishing-planes-mapped-since-1948.html


http://www.asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8736-ot-oraval-eltunese-utan-meg-repulni-lattak-a-rejtelyes-malaj-gepet

http://www.bigbreakingnews.com/2014/03/luggage-found-floating-at-sea-possibly.html#.UykA06h5PIe

http://topinfopost.com/2014/03/18/malaysian-airlines-flight-370-found

http://index.hu/kulfold/2014/03/18/akar_egy_egyszeru_tuz_is_kiuthette_a_malaj_gepet/

http://index.hu/kulfold/2014/03/19/egyre_kevesbe_tudjak_hol_lehet_a_malaj_gep/

http://index.hu/kulfold/2014/03/20/malaj_gep_ket_dolgot_talaltak_az_oceanban/

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8781-uj-szemtanu-velte-latni-az-eltunt-gepet

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8789-eltunt-malaj-repulo-ket-furcsasag-a-kommunikaciojaban

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8799-most-a-kinaiak-allitjak-megtalaltak-az-mh370-est

http://index.hu/kulfold/2014/03/24/a_malaj_gep_lezuhant_senki_sem_elte_tul/

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8828-biztos-hogy-lezuhant-az-elveszett-malaj-repulo

http://sg.finance.yahoo.com/news/malaysia-missing-flight-crashed-indian-143121548.html

http://abcnews.go.com/International/missing-malaysia-airlines-plane-ended-south-indian-ocean/story?id=23033246

http://www.ma.hu/webbulvar.hu/206640/Teljes_rejtely_sosem_derul_ki_mi_tortenhetett_a_malaj_utasszallitoval?place=srss

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/kina/8834-eltunt-gep-kinaban-tuntetnek-a-hozzatartozok

http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2014%2F03%2F26%2Fujra_keresik_a_malaj_gepet%2F

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8845-megsem-gepelterites-a-legujabb-elmelet-az-mh370-esrol

http://internetfigyelo.wordpress.com/2014/03/26/rotschild-es-a-malaysia-airline-mh370-eltunese-lezer-fegyverrel-lottek-le-a-gepet/

http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/delkelet-azsia/8859-felfuggesztik-a-malaj-gep-kereseset

http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2014%2F03%2F27%2Fmegsem_zuhant_a_tengerbe_a_repulo%2F

http://index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2014%2F03%2F27%2Fvihar_miatt_felfuggesztettek_a_malaj_gep_utani_kutatast%2F

http://asiaport.hu/index.php/bulvar/delkelet-azsia/8883-hamarabb-lezuhant-mashol-kell-keresni-a-malaj-gep-roncsait



Érdekességek:

Szmog pótlék: http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/8728-szmog-potlek-japanoknak-kinaban

A kínai Arts and Crafts lánc meghajtotta fejét a közakarat előtt és a továbbiakban nem értékesít elefántcsontot hongkongi üzleteiben.
„Csak mamutagyarat árusítunk." – nyilatkozta a cég egy alkalmazottja, de nem volt hajlandó részletekbe menően nyilatkozni.http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/8732-csak-mamutagyarat-arusitunk

Hong-kong: 


„Az adott személynek szembe kell helyezkednie minden kegyetlen megszokással, nem számítva, hogy az milyen mélyen épül be a hagyományokba. Határok nélküli erkölcsre és etikára van szükségünk, amelybe beletartoznak az állatok is."
http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/korea/8761-bojkottaljak-a-teli-olimpiat-del-koreaban

Újabb gondok Fukushimában:http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/8756-gondok-a-fukushimai-eromuben

http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/del-azsia/8796-hogy-lesz-egy-olasz-utaskiserobol-istenno-indiaban

Egy másik maláj gép körüli problémák:http://edition.cnn.com/2014/03/23/world/asia/malaysia-airlines-flight-diverted/index.html

Japán a világ egyik leggazdagabb országa, de ott is könnyű a perifériára kerülni. Erről készített filmet egy japán rendező, akinek egyáltalán nem hálás a nyomornegyed gazdája, Osaka városa.http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/8841-film-japan-legnagyobb-nyomornegyederol

Minden negyedik tinédzser okostelefon-függő Dél-Koreában

Ezt állapította meg a Tudományos Minisztérium felmérése. Tavalyhoz képest 7% felett van a növekedés. 2011-hez képest viszont megduplázódott az okostelefon-függő fiatalok aránya Dél-Koreában.http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/korea/8850-minden-negyedik-tinedzser-okostelefon-fuggo-del-koreaban


Észak Korea: személyi kultusz a hajvágásban: http://www.azsiaspecialista.hu/2014/03/27/eszak-korea-szemelyi-kultusz-ferfi-hajvagasban/

Újabb furcsa Japán reklám: http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/8893-ujabb-furcsa-japan-reklam

100 millióan élnek nyomor negyedekben, Kínában: http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/8888-100-millioan-elnek-nyomornegyedekben-kinaban


E D D I G I   F E J E Z E T E K : 

1.-31.    FEJEZETEK:ITT

32.- 42. FEJEZETEK:ITT

43.-53. FEJEZETEK:ITT

54.-64. FEJEZETEK:ITT







7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ildikó!
Köszönöm a választ és köszönöm, hogy így megírtad.
Megható és elgondolkodtam.
Hálásan köszönöm.
Vigyázok azokra akiket szeretek.

D.K.

Névtelen írta...

Sajnálom nagyon ami történt!
Őszinte részvétem a hozzátartozóknak és tényleg mindenkinek.

Én is éltem Szingapúrban, beteg is voltam hasonlóan.
Tényleg nagyon szar a légkondizás.

Sok sikert a tehetséges lánynak és a tehetséges anyukának, nagyon szeretjük a blogodat.

Névtelen írta...

Sziasztok

SZERINTEM SE ÍTÉLEKEZZÜNK, EGYÁLTALÁN NEM TUDJUK A RÉSZLETEKET.

HALI

Névtelen írta...

sZIA iLDI

Én nagyon vártam ezt a fejit.
És nem értek egyet ne haragudj.
Van ismerősöm az AC-ben, de tényleg meg van mételyezve az ottani élet, de erről most inkább nem írok, jó?
Úgyhogy én nagyon nem lennék ott a diákok helyében, lázadnak is rendesen.
Nyilávn ez belső ok, de tény hogy ha ezt így folytatják akkor lehet még baj.

Erről ennyit.

Amúgy várom a kövi fejezeteket.

CCCCC

Névtelen írta...

Kedves előző hozzászóló:
szerintem meg ne általánosíts!
OK?

Névtelen írta...

Szeretem ezt a blogot, nagyon, ami most történt az nagyon szomorú. De nekem az a véleményem, hogy tényleg ilyen bármikor megtörténhet, akár otthon is megtörténhetett volna vele, nem? Tényleg nem érdemes ezen vitázni.

sziaztok

Névtelen írta...

nem haragszom hogy nem valaszoltal levelben, de most mar tudom hogy miert. koszonom, szep osszefoglalo Ildi!
ZS