Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2014. február 25.


H A N N A  M E N T  S Z I N G A P Ú R




63. FEJEZET







(A többi 62 fejezetet, ennek a fejezetnek a legvégén találod meg! )


( Szerző: Dreska Ildikó )



Visszajelzések az egyetemektől, Új "háziállat", 

A legrendezettebb szoba cím, Fásítási program, az UWCSEA 

ismét terjeszkedik, Újabb munkák, Hanna levél, Hanna 

honlap, Majdnem tragédia a vulkánkitörés miatt, Történések,

Elpazarolja-e Magyarország a tehetségeit, Érdekességek



A 2014-ben érettségizők csoportja.
Hanna a négyes szám, egyes felőli oldalán van, legszélén a negyedik sorban.



Elkezdődött az utolsó három hónap Szingapúrban, és az utolsó: már alig három az érettségiig!



Visszajelzések az egyetemektől:

Már örömmel írhatom, hogy azok közül az egyetemek közül, akik visszajelzést küldtek, eddig mindenhova felvételt nyert! Köztük van az első számú "befutó is" :)
tehát (eddig) egy helyről sem kapott elutasítást :)
Ami már fél siker!

Viszont ilyenkor még egyáltalán nem lehet felhőtlenül örülni, mi legalábbis azok közé tartozunk, akik nem örülhetnek felhőtlenül. Mivel ő csak ösztöndíjjal fog tudni továbbtanulni. 
Nagyon-nagyon kevés a teljes ösztöndíjas hely, 1-2-3...néha esetleg 6.

...Ezért nyugalommal, türelemmel és izgalommal várunk és bízunk...
Remélem a sors, jól osztja a lapokat.




Új "háziállat":

Ami igazából nem is állat, hanem egy növény. Egy szépséges vízi növény, ami nemsokára virágba is borul.
A biológia órán kísérletezett vele és képtelen volt magára hagyni.
Egymásba szerettek, szoba társak lettek.
Van valaki, akiről lehet gondoskodni, szeretgetni, cserélni a vizét, szagolgatni és csodálni.




Legrendezettebb szoba cím:

Az ő szobájuk nyerte el ezt a címet....én erre csak azt tudom mondani...Úr Isten...akkor milyen lehet a többi...Ugyanis nem titok, az én lányom rendetlen és mindig kupi van a szobájában, amitől én mindig a falra is mászom.



A Dover College lakóinak egy része


Fásítási program:

Az iskolában lehetett jelentkezni egy fa ültetéses önkéntes munkára. Jelentkezett.
Íme az iskola blogja az eseményről, és ott fizikai munkázik kék pólóban Hanna is.

http://uwcseasustainablecampus.blogspot.sg/




Az UWCSEA ismét átalakulni és terjeszkedni készül:

Eddig sem volt semmi, eztán sem lesz az:
Íme a tervek:http://www.uwcsea.edu.sg/dover-masterplan

Ez pedig egy remek kis ábra :) Élet az IB-ben :)





Újabb munkák:


Varga Hanna: You are my mirror - Te vagy a tükröm


Kezek:





3D-s munkái egy dobozban. A terv, a kivitelezés A-Z-ig is az ő munkája. Közel egy hónapig készült.
Az egyik oldalról egy emberi koponyát, a másik oldalról egy állati koponyát láthattok.














És ez szintén egy kéz, mégpedig egy tenyér:




és megint túl van egy kiállításon, ami az UWCSEA Dover ART 2014. nevet kapta.




Hanna levél:

egy kis beszámoló Szingapúrból, ami úgy UWC-s hírlevélbe készült.


"Augusztusban immár kevésbé kíváncsian, de ugyanolyan lelkesedéssel indultam útnak Szingapúrba, mint egy évvel korábban. Alig vártam, hogy megismerjem az új elsőéveseket, elsősorban az én ‘magyar bébimet’, Franciskát, akivel korábban sajnos nem tudtunk találkozni. Az orientációs hétből még az utolsó pár napot sikerült elcsípnem, ami idén is óriási élményeket nyújtott. Címszavakban: akadálypálya, pizzaevés, Amazing Race – azaz Szingapúr felfedezése, az elsősök etetése chilivel, rengeteg új arc és a magyar ember számára nehezen megjegyezhető nevek.

A móka és kacagás azonban hirtelen véget ért augusztus 19-én, az új tanév hajnalán. A tizenkettedik első negyedévétől nem hiába rettegnek a diákok, hiszen ez a legnehezebb időszak az IB során. A kellemes nyári semmittevés után már a második héten három tesztet írtam. A tanulmányi terhelés hasonló is maradt decemberig. Először az Extended Essay, aztán SAT és Toefl nyelvvizsga az amerikai egyetemekre való jelentkezéshez egy kis matek és biológia kutatással, történelem esszékkel, stúdiómunkákkal, prezentációkkal illetve TOK esszével fűszerezve. Iskola után természetesen az önkénteskedés és a sport sem maradhatott el.

Tény, hogy a tengernyi tanulnivaló mellett is sikerült időt szakítanom a szociális tevékenységekre. Hétvégente közös filmezéssel, horrorfilm forgatással, városban sétálással ütöttük el az időt, megnéztük a szingapúri fényshow-t, bejártunk parkokat, múzeumokat, galériákat – már második éve élek itt, mégis annyi újat nyújt ez a város! Kultúrális éhségünket nem csak különböző nemzeti ételek készítésével csillapítottuk – palacsinta, paprika krumpli, vegetáriánus pizza, chilis tészta és még sorolhatnám – hanem az Egyesült Nemzetek Est és a Nemzetközi Estek keretében is. Az előbbi nagyszabású gálájára magyar táncot tanítottunk Franciskával, de én a perui produkcióban is szerepeltem, míg az utóbbit csak a kollégium diákjai szervezték és a nemzeteik táncát tanították be egymásnak. Itt is számos európai, afrikai és latin táncot próbálhattunk ki. Ezek mellett még egy nagy elismerésben is részem volt: az iskola IB rajversenyén második helyezést értem el, így egy utat nyertem Indonéziába. 

Jelenleg csak a legfontosabb élményeket volt időm – és helyem – felsorolni. Az igazat megvallva, egy háromkötetes regény is túl szűknek bizonyulna, ha az ebben a negyedévben átélteket kéne taglalnom. Ezek a hónapok játszották a legfontosabb szerepet a jövő szempontjából: megkaptuk a jósolt jegyeinket, egyetemekre jelentkeztünk. Most már a célegyenesben vagyunk, közeledik az érettségi, a ballagás és előre félünk a perctől, amikor búcsút kell mondanunk a ‘második otthonnak’. "

Varga Hanna






Hanna honlap:









Majdnem tragédia a vulkánkitörés miatt:

Itt: EBBEN A FEJEZETBEN már írtam arról, hogy az UWCSEA Nemzetközi Képzőművészeti versenyen Hanna II. helyezést ért el, és nyert egy utat Indonéziába. Yogyakartába. 


Február 20.-án indultak volna, ám a mostanában aztán végképp kiszámíthatatlan Ázsia megint közbeszólt.

Az indulás előtti napon az Indonéz hatóságok a legmagasabb fokú riasztást adták ki ezen a területen, mivel ismét kitört a vulkán.

Elvileg, amint helyreáll a rend és nem lesz a hamu felhő miatt élhetetlen Indonézia ezen része, akkor az utazást pótolják. Remélem így is lesz, mert ahogy olvastam a programot, ez megint egy életre szóló élmény lenne több okból is.


Beszéljenek a kép sorok. Innen, a szobámból ülve is rettenetes: http://www.thejakartaglobe.com/multimedia/eyewitness/a-dark-cloud-over-java/


és
http://www.origo.hu/tudomany/20140214-kelud-kelut-vulkan-tuzhanyo-java-indonezia-hatalmas-kitores-2014-februarjaban.html




Történések:


- Az emelt rajz kurzus vége, minden befejezve, leadva.



















- A középfokú spanyol szóbeli érettségin már túl van 

...érdekesség: itt nem "arca" megy a pontozás, hanem magnóra veszik a szóbeliket és elküldik az IB Nemzetközi érettségi bizottság részére, ahol szigorú keretek között, csalás, mókerolás mentesen történik az értékelés. Ugyan ez történik az írásbelikkel . 
Itt soha senki nem puskázik, soha senki nem csal, nem segíthet egymásnak, és a tanár sem segíthet a diáknak.

( A napokban volt szerencsém egy fehérvári gimnázium most érettségiző diákjaival beszélgetnem. Néhányan már túl vannak az érettségijükön. Szóhoz sem jutottam amikor egymás között rihegcséltek, hogy a könyv nyitva volt a padban és onnan írták ki az egészet. Hát így könnyű jó pontokhoz jutni és szuper érettségi átlagokkal ámítani a szülőket ).





- Volt egy jó kis Rock Show az iskolában.



- Harry Potter nézés pattogatott kukoricával.

- Indai étel készítés. A szingapúri léte alatt egyébként az indiai ételek lettek a kedvencei, bármilyen csípős, fűszeres, megeszi.


- A decemberben itthon betömött fogából, így február közepén máris kiesett a tömés.

Én meg dicsértem a doxi bácsit, amit most hivatalosan vissza is vonok. 
A kinti fogászati kezelés az egyetlen ami nincs benne az ösztöndíjba, egy tömés ára egy vagyon. Így - ha eddig nem volt izgulni valónk- , akkor most izgulhatunk, hogy a júniusi hazaérkezésig kitartson a foga, és ne fájjon.
Gondoltam felhívom a beteg jogi képviselőt, hátha születik a problémánkra itthon valami csoda megoldás.
1. A lányomnak haza kell utazni (természetesen saját költségre) , hogy a szakértő bizottság megállapítsa, hogy valóban a doki hibájából esett-e ki a tömés decemberről-februárra a fogból, netán a lányom verte ki kalapáccsal vagy unalmában kivéste. 2. A tömést magával kell hoznia, hogy be tudják vizsgálni, mert lehet, hogy eleve a tömő anyaggal van gond. 3. Amikor a szakértő bizottság, megszakértette, ami hónapok kérdése is lehet, akkor döntést hoznak és lesz, ami lesz. 
Már csak legyinteni tudok....mi a jó francot is várok én még ettől az országtól?





- Készül a töri emelt érettségijére, fél könyvtárnyi könyvet kell kiolvasni addig még. Most éppen A modern Kína keresése és Kína történelme c. könyveket olvassa. (mert ő érettségizik ázsiai és egyetemes töriből is).










- Nemzetközi anyanyelvi nap:

http://www.youtube.com/watch?v=S8OIGP5FX60


UWCSEA: To celebrate the International Mother Language Day our Grade 11 student Camila Condo produced this lovely video with help from Femke Heddema and Brayan Chinchilla:

http://youtu.be/sDLUsJhOGsA

Please watch, enjoy and spread the word.

Happy International Mother Language Day everyone!


(Ez pedig egy másik video, ahonnan én személy szerint a magyarokat nagyon hiányoltam.:(


Ezen a napon sokféle program volt. Pld. flashmob, levél magyar nyelven néhány iskola társnak, térképen országjelölés, közös éneklés, nemzeti viselet.





Elpazarolja-e Magyarország a tehetségeit?

Szingapúr, kontra Magyarország :) Örökös morgolódásom egy építő kockájából:
http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/4230-elpazarolja-e-magyarorszag-a-tehetsegeit











ÉRDEKESSÉGEK:

Egy rövid, különleges és szép Thai film egy anyáról. Ha nem beszéled a nyelvet, akkor is érteni fogod. 

http://www.youtube.com/watch?v=wPtOm9UXfnU#t=380

Kína: Egy iskolában vezették be ezt a számomra nagyon bizarr módszert, hogy a gyerekek nem tudjanak közel hajolni a könyvükhöz, így ne romoljon el a szemük. 




E D D I G I   F E J E Z E T E K : 

1.-31.    FEJEZETEK:ITT

32.- 42. FEJEZETEK:ITT

43.-53. FEJEZETEK:ITT

54.-62. FEJEZETEK:ITT



19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez eszméletlen! Hogyan tud a lányod ennyire jól rajzolni és ilyen öteletek szerezni?
Gratulálok és sok sikert!

Z.K.

Névtelen írta...

LOL

Névtelen írta...

Hello

Gratulalunk Hannanak, remelem Floridaba jon :)

Floridai Magyarok
csoport

Névtelen írta...

Szia Ildi!

Te egy különleges édesanya vagy,
Hanna egy különleges lány.

Neked azt kellene tanítani más szülőknek, hogy hogyan tudnának ilyen fantasztikus és sokrétű gyereket nevelni, mint ahogy te nevelted Hannát.

Hannának meg azt kellene tanítani a korosztályának, hogy hogyan lehet valaki ennyire erős, határozott és hogyan tudja kihozni magából több téren a maximumot.

Nagyon szorítunk továbbra is nektek:

CS.P.-K.T.-E.F.-S.A.-B.F.-T.G.-K.S.-A.K

Névtelen írta...

Szia !

Igen, ezt a kislányt nézve, elpazarolja a tehetségeit.
Amit sajnálok, mert erre a kislányra büszkének kellene lennie az országnak!
Nagyon gratulálok és szorítok nektek:
Váci Kálmán

Névtelen írta...

Szuper minden :D

Névtelen írta...

Szuper minden :D

Névtelen írta...

Nagyon szeretem olvasni a blogodat, az egyik legszínvonalasabb blognak tartom amivel valaha is találkoztam.

Gréta

Névtelen írta...

Drukkolunk Hannannnnnnnnnnnnn!

Névtelen írta...

Congratulation

Névtelen írta...

In memorial Colin Achgill https://dl.dropboxusercontent.com/u/22115159/uwc_02.jpg

Névtelen írta...

Gratulálok Hannának! Tényleg nagyon tehetséges. Van hír az egyetemi felvételről?
Mi az oka a fenti bejegyzésnek? A Facecebook oldala szerint egy látszólag életvidám elsőéves UWC-s srácot érint.
Valami baleset?

Névtelen írta...

micsoda????

Névtelen írta...

Ildiko Dreska!
Mi ez a hír itt?

Névtelen írta...

Hi!
Van egy UWCs haverom, mondta hogy a srác öngyilkos lett.

Névtelen írta...

nemár :( de,hogy?

Névtelen írta...

Valami nagy gáz lehet, mert azt hallottam, hogy sokan pakolnak Walesben és mennek haza. Olyan összeomlás szaga van a dolognak.

Névtelen írta...

Meghalt egy srác?

Névtelen írta...

Sziasztok
mi történ?