Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. december 10.

H A N N A   M E N T  S Z I N G A P Ú R


                                                                                         58. FEJEZET


(A többi 57 fejezetet, ennek a fejezetnek a legvégén találod meg! )

( Szerző: Dreska Ildikó )



Nemzetközi képzőművészeti kiállítás Szingapúr, 

Szingapúr jelöltje Hanna, így néz ki egy IB HL ART füzet, 

dédi a világ körül, reagálás a cikkre, 

are you crazy?, penész, címszavakban, 

Kambodzsából tudósít Árpi: Esküvő, 

amikor a természet nem kérdez, milyen egy UWC-s diák átlagos

napja, UWC iskolák még, Nelson Mandela, érdekességek

 ....és a blog "téli kikapcsolódik"!



" A szívem jobban mutat benned, mint bárkiben."






Nemzetközi képzőművészeti kiállítás, Szingapúr és így néz ki egy IB HL ART rajzfüzet:

Óriási lehetőségként részt vehetett ezen a rangos kiállításon. Ő az egyik munkája előtt.
Hogy ez mi is volt pontosan? KLIKK IDE! ebben a fejezetben olvashatsz róla.


Azóta pedig volt még egy kiállítás Szingapúrban, Hanna munkáiból, de az az UWCSEA-ban.

Örömmel újságolhatok egy fontos eseményt!!!! Megtörtént a csoda!
Másfél évet kellett rá várni...pedig azt hitte ez a tárgy lesz számára a legkönnyebb. Voltak nehéz pillanatok, és még nehezebbek, kétségek, szomorúság, "tehetségtelen vagyok" érzés, kudarcok ... és még annál is több kudarc....sokszor nem értettünk semmit és még annál is kevesebbet.... megérkezett a IB emelt rajz hetes is!!! Mindösszesen két embernek sikerült, nem adják egykönnyen! Mint ahogy itt semmit sem:)
Még egy hónapja nem gondoltam volna, hogy leírom ezt a mondatot! :) 

Bizony elég kacifántos, ám kitartó út vezetett el idáig. 

Furcsa pedagógia, és én sem találkoztam hasonlóval, mindenesetre bevált: a tanár úr csak viccből elégedetlenkedett, de azt nagyon komolyan tette :) Annyira komolyan, hogy nem lehetett nem komolyan venni nekünk sem. Mint kiderült: ő így ösztönöz. De végül is így utólag sikerült rájönni arra, hogy  nem a maximalistákat szereti, hanem a művészet iránt teljesen elborult maximalista művészeket díjazza csak hetesre, akik jártukban-keltükben sem szűnnek megválni a rajz cuccaiktól, és kihozzák magukból az "állatot" ( ezt nehogy már megint félre értse valaki" :). Szerencséje volt, mert Hanna imád rajzolni...
Azért az elismeréstől amit pedig másfél év után kapott a tanár úrtól: érdemes volt küzdeni. 

Belinkelek néhány oldalt a rajz füzetéből . Csak azért, hogy lássátok itt a stúdió munkákon és rendszeres múzeumba, kiállításra járáson kívül mi-mindent várnak még el (és ez  is csak egy szelet ).
Rengeteg idő, energia, érzés, gondolat, alkotás van benne:

IB BOOK: HL ART














































Szingapúr jelöltje, Hanna:



Az esélytelenek nyugalmával a legutolsó pillanatban vágott neki...Azt mondta, kb. 8% esélye van.
Aztán két nap múlva átküldte az UWCSEA levelét: amiben ez állt:
Gratulálunk! Téged jelölt az iskola!
Még akkor is azt gondoltam, ez valami vicc! Aztán kiderült, hogy mégsem!

Egy különleges egyetemi ösztöndíjról van szó. A világ egy nagyon híres egyetemére. 
Erre az egyetemre és erre a helyre Szingapúr, egyetlen embert jelölhetett. 
Rengetegen jelentkeztek. 

Óriási megtiszteltetés volt számára és számunkra!
...és egy újabb lehetőség a kis magyarnak!
( hangos gondolkodásom: milyen furcsa ez az egész...egy szülőföld ahova nem tud visszajönni, mert kihúz a lába alól minden lehetőséget, ... és egy idegen ország, ahol semmi nyoma a gyökereknek.... és ez az idegen ország segít, gondoz, dédelget, gondoskodik, akarja hogy boldog és sikeres legyen a gyerekem, aki nem is az ő Földjének szülötte, csak egy idegen...mit gondoljak én ilyenkor? mit érezzek? mit illik mondani?mit illik érezni? ....és mit nem? ) 

Az intézmény és ország nevét egyenlőre nem tudom nyilvánosan közölni, mert egészen jövő év március végéig ez nem publikus. ( Azt azonban elmondhatom, hogy már most szigorú feltételekkel kart és szakot kellett jelölni. Az általa megjelölt biológus szakra pedig kötelező volt a HL biológia, kémia, fizika tanulmányok és standard vagy emelt szinten a matematika (studyest egyáltalán nem fogadnak el). Azt is rögzítették, hogy ezeket milyen szinten várják el. És nem csak ennél, de más szaknál is ez volt a helyzet. 

Csak, hogy lássátok mennyire nehéz bejutni külföldön egy valóban jó egyetemre ösztöndíjjal:
tudni kell, hogy a jelölés csak az első lépés. 
Mert a világon, több iskola számára is adott, hogy jelöljön EGY embert. 
Vagyis a világ számos pontjáról összeszedett kiválóságból döntik el , hogy ki az a néhány akik végül ennek az egyetemnek az ösztöndíjasai lesznek. Arról, hogy pontosan hány iskola jelölhetett, nincs tudomásunk, így a jelöltek számát sem tudjuk megsaccolni.

Őrült kapkodással telt el az a másfél hét, ami alapból is eszementen nehéz és stresszes volt (hiszen pont ekkora esett Hanna két nagyon fontos és mindenbe beszámító külön  vizsgája). 
Ennyi idő állt rendelkezésre, hogy kitöltse, megírja, megfogalmazza, összegyűjtse, leigazoltassa a kötegnyi pályázati anyagot. Kérdések tömkelege született a fejében, a fejemben és az idő rövidsége miatt egy csomó megválaszolatlan is maradt.

Fel van minden adva postán a Jézuskának...és várunk márciusig, hogy milyen hírt hoz cserébe.

Természetesen, ettől függetlenül a többi ösztöndíj lehetőségről sem történt leiratkozás.
Ott is készülőben vannak a Jézuskás csomagok. Feladja azt is postán, és meglátjuk a sors mit dob vissza.

Várunk...és Szingapúrnak ismét rengeteget köszönhetünk!



Dédi a világ körül:

Nem, nem! Itt ebben az előző fejezetben tévedtem :) KATT IDE! AZ ELŐZŐ FEJEZETHEZ azt írtam, hogy a dédimamánk fotója benne lesz a szingapúri 2014-es naptárban. De akkor még nem tudtam, hogy ez a naptár igaz, hogy Szingapúrban készül, de bejárja az egész világot. 
Mivel a Huns2Huns összefog minden magyart, aki a földgömbön innen - és túl él.
Így a dédink még "világutazó" is lett,  pedig a legjobb tudomásom szerint még soha az életben nem lépte át magyar föld határát sem.

Mindenesetre nagyon örülünk, és alig várjuk, hogy Karácsonyra meglepjük ezzel  a naptárral!



Ott van a dédiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!



Ahogy megéltem: (cikk):


...és hozzá, egy amolyan végszó:

Megint csak ezzel az alap gondolattal nyitnám meg. Mert benne van minden. 
Aki érti, érti, aki nem érti az vagy nem akarja, vagy gondja van a szövegértéssel.

"Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. ...Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. ...S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!... "

Ezt a cikket azért én írtam, mert megkértek rá. Hanna is tervezett cikket írni. Ha megírja: bátor, ha nem írja meg: bölcs! 
A cikk, mint ahogyan a blog is, egyes szám/egyes személyben íródott és íródik. Nincs szükségem szerzőtársra, képes vagyok önállóan kifejezni a saját gondolataimat. 

Tudtommal gondolkodnom, éreznem, írnom még szabadon lehet! Az életemet sosem éltem abban a szemléletben, hogy másoknak akarjak megfelelni, ebből kifolyólag nem is érdekel feltétlenül minden ember véleménye. Viszont érdekel azoké, akik kellő empátiával, jóakarattal közelítenek felém és tudom, hogy amit tanácsolnak, az a javamat szolgálja.

Őszinte, szókimondó, határozott, karakteres, nagyszájú, érzékeny ember vagyok. Telis-tele hibákkal. Nem vagyok tökéletes. Mint ahogy te-te és te sem! 
Bármit mondok, teszek, írok azt nem álarc és nick név mögé bújva vállalom, hanem szemtől-szembe.
Általában úgy szoktak jellemezni: örökké lelkes, kitartó, ötletelős, mások örömének nagyon örülni tudó. Örülök, amikor tanácsot kérnek tőlem, vagy szakmai kérdésekkel fordulnak hozzám és mindig pontosan válaszolok, úgy, mintha saját magamnak tanácsolnék.
Sokszor lázadok, küzdök, írok vagy beszélek, hogy jobbá, tartalmasabbá, élhetőbbé tegyem a saját és mások életét. Sosem akartam túlélni. Én élni akarok és lábnyomot, üzenetet, gondolatot hagyni! Azt, hogy valami megtapadjon, benned-benne maradjon és elindítsanak ezek a gondolatok valamit. Hogy te is kedvet kapj, hogy megláss dolgokat és tégy is ezért!

Nem kell, hogy mindenki egyet értsen velem, nem kell, hogy egyféleképpen beszéljünk és az sem kell, hogy egy úton haladjunk. 

Nagyon büszke vagyok a lányaimra és örülök, hogy bármit amit gondoltam, tettem a nevelésükben, az egyenlőre még engem igazol. Semmit sem bántam meg!

A Hanna ment Szingapúr c. írás, egy alkotó oldal, blog része. A blog több blokkból áll: bemutatkozó rész (amit általában minden ilyen jellegű blog tartalmaz, bármennyire is furcsa egyesek számára), irodalmi munkák, rajzos munkák, cikkek és a Hanna ment Szingapúr (ez a blokk mesél az én érzéseimről, a lányomról, az UWC-ről, a kinti UWC-s életről, mindennapokról, történésekről, élményekről, a helyekről ahol járt. Színesnek, érdekesnek szántam és nagyon sok kutató munka van benne ). Aki a bemutatkozó részben a 2008-as évszámig jut el, tovább nem olvas és így von le messzemenő következtetéseket az egész bloggal kapcsolatban, az nézzen magába. 


Blogot rengetegen írnak. Magukról, másokról, témákról, eseményekről. 
Én nem másokról írok, hanem magamról és azokról akik az életem legfontosabb részei. 
Fel lehet ezt fogni menedzselésnek vagy bárminek. Igazából nem számít. Egy menedzser viszont soha nem egyenlő az alkotóval. Ha az alkotó nem tesz le semmit az asztalra, akkor nincs mit menedzselni. Ha pedig sokat, sokfélét és még jót is alkot az alkotó, akkor van mit megmutatni, továbbadni a közönségnek.
A blogban nem csak rajzokat és írásokat láttok, hanem több olyan dologról olvashattok amivel pld. Hanna foglalkozik, benne él, erre tanítják, ezt látja....és mindezt nem magának tanulja, hanem azért, hogy  eljuttassa másoknak is, hogy ezáltal változzon mélységében a világ. ( pld. környezetvédelem, béke, sérült emberek segítése, felkarolása, állatvédelem, empátia, tolerancia, közösség, kultúrák stb...) 
Mivel én is  hiszek ezekben, ezért saját magam is arra törekszem, hogy az írás által, minél több emberhez eljussanak ezek a nagyon fontos gondolatok.

Azt, hogy az UWC miről szól és mit ad, igazából csak azok értik akik megélték és átélték. Én közvetlenül a lányom által érzem és tudom, de én csak egy távolabbi láncszem, egy itthon maradt anyu vagyok.
Úgy gondolom, nem is várható el, hogy bárki aki nem ebben van, és nem látja át, annak feltétlenül meg kellene mindent értenie. Nem. Nem ezt várom. 
Én csak azt várom, hogy amíg nem néztek, nem olvastak semminek pontosan utána, addig ne szőjenek-fonjanak légből kapott, kacifántos gondolatokat a fejükben és ne lázítsanak valótlan, hamis és teljesen félrevitt dolgokkal másokat. A szövegértésre pedig érdemes lenne rágyakorolni, mert sokszor olyanokat kifogásoltak és hiányoltak, ami már eleve a cikkben megtalálható, a blogról meg már nem is beszélve....

Most is változatlanul azt mondom: Pályázz, nyerd meg, csináld végig ,majd beszéljünk róla!
Egészen biztos vagyok benne, hogy gyökeresen másképp fogod látni a dolgokat, mint ahogyan eddig láttad!
De már akkor is másképp látod, ha az elejétől-a végéig végigolvasod a blogot!

Aki pedig kétségbe vonja Hanna eddigi eredményeit és letapad a hatodikas rajz oklevélnél, azt végtelenül tudom sajnálni. Vagy inkább lesajnálni. Valószínűleg egy rosszindulatú, üres és irigy emberrel állok ilyenkor szembe, aki egész életében semmi érdekeset és különöset nem csinált. Azért tudok erre következtetni, mert általában azok vélekednek így, akiknek halvány lila gőze sincs arról, hogy ezekért a dolgokért mennyit dolgozik és tesz egy ember. 

Azt a 4-5 UWC ösztöndíjat sem olyan fiatalok szokták elnyerni, akik nem dolgoztak meg érte, hanem olyanok akik az eltelt éveik alatt, már több területen bizonyítottak, terveik, céljaik vannak és képesek nem csak én -ben, hanem mi-ben gondolkodni. Feladatuknak érzik, hogy továbbvigyék, továbbadják azt amit tudnak, célt, terveket, értelmes élet példáját mutatva a társaiknak. Nem csak tanácskoznak, nem tologatnak, nem csak beszélnek, és nem észt osztanak, hanem cselekszenek.

Azt pedig, hogy túlterhelt-e a lányom, vagy boldog -e a lányom... azt szintén ne akarja helyette más eldönteni! De jelentem: a két év alatt annyi élményben volt része, mint másnak egy egész életen át sem, és annyi mindent megismert, megtapasztalt, átélt...annyi mindenben részt vett, annyit utazott, annyiféle embert ismert meg... Sokat tanult (de valamit valamiért) és élvezte/élvezi az iskolát, rajong a tanárokért. Mivel az itteni oktatási rendszer egészen más, ezért itt nem kell stresszelni, nem kell órákon unatkozni, nincs olyan, hogy valaki nem készít házi feladatot, hogy nem tanul órára, de még a puskázás intézmény sem létezik. ...és nem azért, mert árgus szemekkel és egy pálcával mögöttük állnának, hogy a kellő pillanatban lecsapjanak....Nem, nem ezért....hanem azért, mert fejben, lélekben is megtanítanak velük olyan fontos dolgokat, melyek az élethez nélkülözhetetlenek, pld. a becsületet. Ő itt tanulta meg élvezni a tanulás minden percét!

Csak nem gondolja bárki is, hogy 6-7, foglalkozását tekintve kötözködő (de bármennyi ember) miatt én majd depresszióba esek és feladok mindent amit eddig tettem, építettem, terveztem. SOHA! 

Inkább azt sajnálom, hogy odafigyeltem, megválaszoltam olyan kérdéseket amiket el kellett volna engedni a fülem mögött. Mert véleményt formálni kulturáltan lehet, de nem otrombán, megalázva és primitív módon.
Erre csakis azok képesek, akik bárhol és bármikor halálos unalmukban, kitalált nick nevek alatt letámadnak bárkit akivel szembetalálkoznak, és élvezik, ha bármibe beleköthetnek. Ebben az egyben van sikerélményük, semmi másban! Visszanézegettem a Határátkelő eddigi cikkeit, egytől-egyig ugyan azok a személyek okoskodnak, kötekednek. Azt hiszem egy idő után eltűnnek majd a nyitott, arcomat vállalom cikkek és vagy kitalált vagy rejtett személy lesz mögöttük. Ezért, én biztosan ignorálnám a minősítetlen, megalázó és "örökké kifordítom mások szavait" stílusban írókat.

A cikk óta már könnyebben fogom elengedni a lányomat. Már nem fogom annyira sajnálni, hogy nem marad itt Magyarországon! Talán sehol sincs ekkora tiszteletlenség, irigység, rosszindulat és társai, mint ebben az országban. Nem hiába tart ott, ahol tart! A hiba legbelül van. Fej és szív tájékon.

Nagyon szépen köszönöm viszont azt, hogy hihetetlen sokan lájkolták  indexen, határátkelőn a cikket és rengetegen megosztották. Köszönöm szépen a kedves leveleket, szavakat, tanácsokat, és köszönöm azt, hogy ezt a blogot ennyien olvassák. Igazán megtisztelő érzés!


"Ha valaki a világból a kegyetlenséget és az iszonyatot akarja látni, hát abból nagyon sok van. De ha az irgalomra fókuszálunk, a valódi értelemben vett szépre, akkor azt is meglátjuk. Be kell állítani az optikát." 
Ljudmila Ulickaja




Are you crazy?:





Penész:


Idén nem túl  szerencsés a kollégiumi szobája. 

Légkondicionáló nélkül itt létezni nem lehet, így az az év minden napján és a napok minden percében egyfolytában működés alatt van. Megmakacsolta magát? de valamiért nem szuperál a páraelszívás funkció mert tiszta víz, penész minden a szobában.
Az összes ruháján, a cipőin vastagon letelepedve a penész, de még a radírján és a ceruzákon és a fa nyakláncán is penészvirágok nyíltak. Tény: én ilyet még életemben nem láttam :(

Két hétre kaptak egy páraelszívó berendezést, ami akkor meg is oldotta a problémát, de aztán átvitték a másik szobába, ahol szintén penészes volt minden. Így most újra gond a gond. 
Jó lenne, ha nagyon-nagyon hamar találnának végleges megoldást. Nem kicsit, aggódom.


Címszavakban:

Az elmúlt időszak eseményei:

- 4 órás TOEFL angol vizsga kipipálva :) Eredmény: max.120 pontból=114 elért pont



- Mozi kikapcsolódásként, a teljes agyi túlcsordulás csúcspontján.

- SzínházLysistrata 



- Európai és Afrikai hét:



Készülés az Európai estre. Ő a hollandok táncában szerepelt.
....És az a pont, amikor választani kell vizsgák-egyetemre jelentkezés papír- és esszéhalmaza között VAGY hogy megtanítsuk a rock and rollt Szingapúrban, Csókkirály aláfestéssel. 
( Ilyenkor kénytelen szomorúan nyelni az ember gyereke és kihagyni a Csókkirályt, mert valamit - valamiért ). 
Mozgalmas hét, mozgalmas képsorok: https://www.youtube.com/watch?v=GqKmBVHYuxU

- Csirke és disznóláb boncolás élőben, és teljes ember boncolás egyenlőre videón.

- Célegyenesbe fordulás:
Most már tényleg "mindig azt hiszem nem lehet jobban terhelni" időszak. Milliónyi lecke, mindig vizsga, egyetemre jelentkezési őrületes procedúra.



- Újra előbújt a rettenetes honvágy:
Már gondolatban csomagol. Sorolja mit hagy ott még, és mit hoz haza. Mire lesz még szüksége és mire nem. Elkezdi Szingapúrból félig hazaköltöztetni a motyóját (mivel ez lesz az utolsó haza útja az érettségi és az iskola végleges vége előtt). 
Tervez. Megint hónapokat próbál majd három hétbe belegyömöszölni. Megint három hétbe akar mindent bepótolni amiből itthon kimaradt.
Három hét cseppet sem zavartalan téli szünet következik. Mert január második hetében már megint, már újra egy nagyon fontos IB elő érettségi vizsga lesz. Érettségi tételeket, jegyzeteket ír. Európai és ázsiai történelemből  már 250 oldalnál tart, és ez csak a szűke, a lényeg, a nagyon muszáj. 

Milliónyi darabként önálló életet él, dolgozik, cselekszik, ír, fogalmaz, számol, rajzol, tervez az agya. Minden agysejt, külön kis munkás. Akár egy agy hangyaboly. Jár, zúg, rohan, keres, kutat, előre, hátra, körbe, keresztbe. ... és még hol van a vége........? DE VALAMIT, VALAMIÉRT!





- buszos karácsonyi városnézés: Minden évben egy nyitott busszal elmennek a kollégium lakói karácsonyi Szingapúrt nézni. Hogy milyen, - Karácsonyra készülődvén Szingapúr-, azt  ITT! a 28. Fejezetben találjátok meg. 

Credit: Aanavi Patodia
Szingapúr 2013. december










"Kambodzsából tudósít: Árpi"
Alcím: Esküvő Kambodzsában

Riport alanyom Karsay Árpád, magyar származású fiatalember, aki gondolt egy igen, igen nagyot és kis hazánkból - egyenesen az egzotikus Kambodzsába nősült.
Terveim szerint több fejezeten keresztül, több témakörben fogom "meginterjúvolni" őt.

E s k ü vő    K a m b o d z s á b a n

Árpit és feleségét Dalát, kedves barátaik hívták meg a házasságkötésükre. Amikor Árpi egy levélben említette nekem a hírt, azonnal rákérdeztem lenne-e kedve beszámolni arról, hogyan zajlik ez a jeles esemény egy tőlünk igen távoli világban: Kambodzsában.
Ő örömmel vállalta, hogy fotókat készít és interjúalanynak szegődik a blogomba.

Kérdések-válaszok:

- Mit tudhatunk a családról?
- A fiú és lány családja is  jó módban él, vállalkozók. A lány kínai származású, a fiú pedig kambodzsai. 
Kambodzsában az esküvő, nem csupán a vőlegény és menyasszony közötti egybekelést jelenti, hanem a két család egyesülését is. 

- Kiket hívtak meg az esküvőre?
- Rokonokat, barátokat, munkatársakat és helyi szokás szerint a rend őreit.
Itt 500 főt számláltak.

- Mik az udvarlási szokások?
- Az udvarlás ugyan úgy történik, mint bárhol máshol. Amikor úgy döntenek, hogy összeházasodnak, eljegyzik egymást. Egy fontos szabály azonban van: tilos a házasság előtti szex!

- Mikor kezdődik el az esküvő szervezése?
- Nagyjából a ceremónia előtt egy évvel nekikezdenek. 

- Hogyan zajlik maga a házasságkötési ceremónia?
- Az esküvő általában három napos és különféle szertartások kísérik. Legelőször a buddhista szerzetesek házhoz jönnek, és megáldják a párt. Az előkészületek során a család szépen feldíszített gyümölcs és étel felajánlást készít elő. Ez a szertartás szigorúan zárt, itt csak a családtagok vesznek részt.

- A második napon reggel 6 órakor kezdődik a program, és ez a része már egyáltalán nem zárt. A meghívottak esznek, isznak, beszélgetnek. Reggelit és tízórait szolgálnak fel. Majd a tízórai után mindenki hazamegy és 17 órakor következik a folytatás. Először rágcsálni valókat hoznak, majd érkeznek a főfogások. 
Este 22 óra fele van egy kis műsor, majd a pár tánca következik. Ekkor dobja el a felsorakozó lányok közé a menyasszony, a virágcsokrát. Felszolgálják az ünnepi tortát, amiből mindenki kap egy szeletet. Majd éjfélig ismét a táncé a főszerep. 

- Harmadik napon azok a barátok és rokonok érkeznek, akik a szegényebb réteghez tartoznak.
Majd újra egy Buddhista szertartás zárja a ceremóniát.

- Itt szokás, hogy minden vendég piros masnit köt a pár csuklójára, amit 6 vagy 12 hétig hordani kell. Amikor a Buddhista szerzetes megáldja a párt, akkor lekerülnek a masnik és nagyon fontos, hogy egy rózsához hasonlító virágra dobják őket.
Ez jelképezi a megújulást. 

- Az ifjú párnak fontos feladata, hogy szépen, rendben kiüljön a vendégváró székekre és köszöntse az érkező vendégeket. Nagy gondot fordítanak arra, hogy mindenki jól érezze magát és nem maradhat el a fotózkodás sem egyesével,  vagy családonként,  a meghívottakkal.


- Hogyan szórakoztatják a vendégeket?
- Az esküvői szertartás elején - ennél a családnál a vallásból kifolyólag- Buddhista zene szólt, majd ezt követi később a kambodzsai tradicionális zenekar. De a zene fajtája természetesen attól is függ, hogy tisztán kambodzsai pár fogad örök hűséget, vagy kínai, indiai, egyéb származású.
A szertartásnak van mulatós-táncos része is, ahol profi együttesek szórakoztatják a vendégeket. Ezen az eseményen a helyi Megasztár nyerteseit kérték fel. 
... és Kambodzsában még nagyon népszerű a karaoke. Itt is volt.


- A meghívókat személyesen viszi el a vendégekhez az ifjú pár.

- Ki segédkezik a ceremónia lebonyolításában?
- Az esküvőhöz szükséges tárgyi feltételeket az esküvő szervező cég biztosítja. Az ő tulajdonuk a sátor, a székek, asztalok, de ők hozzák a szakácsokat, felszolgálókat, dekorációt és ők főzik az ételeket is



- A sátras esküvő a legjellemzőbb, melyek az utcán zajlanak. Egy esküvő a köz öröme.

- Ezen kívül  léteznek un. Wedding Centerek, ahol általában azok esküsznek akiknek nincs családjuk vagy saját otthonuk. 







Vendégváró székek. A nagy karfás székben egymással szemben ül az ifjú pár és mellettük a szülők és tanúk. 

 - Mit kell tudni az öltözködésről?
- A pár többször átöltözik, általában 5 alkalommal öltenek különféle ruhát. Más öltözéket viselnek az szertartás kezdetekor, a Buddhista szertartás elején, mást az esküvő alatt,  a menyasszonytánckor és mást a "mulatós" tánc alatt
A vendégek sem egyféle ruhában vannak.

Néhány alkalmi öltözet: 









A lakodalmas ételek alapanyagai: 











A főzés: 




Az ifjú pár: 

- A párt a Buddhista szerzetes adta össze. Itt is karika gyűrű a házasság jelképe. 
- Az esküvőn általában van egy női és egy férfi ceremónia mester, ők gondoskodnak arról, hogy minden rendben menjen.

- Itt is vannak koszorús lányok és mellettük a párjaik. Ezt a szerepet csak azok tölthetik be, akik még nem házasok.


- Hogyan zajlik a nászéjszaka?
- A nászéjszaka  elég érdekesen és eseménydúsan zajlik.A rokonok bent tartózkodnak a pár szobájában, és árgus szemekkel nézik a letakart, de közben ügyködő szerelmeseket. Örvendeznek, tapsikolnak. A mi nászéjszakánkon 8 öreg nagynéni ünnepelt. 



- Torta szegéskor legelőször a szülőknek nyújtják a kanalat. Ezzel azt fejezik ki, hogy ha megöregszenek, akkor ők fognak gondoskodni róluk. 

A menü: 

- Mesélj az ételekről és italokról?














- A tányérok, evőeszközök és poharak is be vannak fóliázva. Egyrészt azért, hogy szállításkor ne koszolódjanak , másrészt azért, hogy a vendégek lássák: Itt minden higiénikus!

- Az ételek fajtája megint csak a család származásától függ. De ezen az esküvőn igazi kambodzsai ételeket lehetett enni. Jellemzően ezek sok zöld alapanyagból és több féle húsból készülnek. Az egyik legfontosabb étel a hal leves. A levest rizzsel eszik. Jellemző még a pörkölt jellegű borjú, disznó, bivaly, csirke ételek fogyasztása is, szintén zöld körettel. Sok ételféleséget szolgálnak fel (közel 10 félét), de jellemzően kis adagokat, kis tányéron, kis kanállal. Itt nem jellemző a degeszre evés. 
- Édességként kókuszt és rizst kapnak a vendégek, vagy gyümölcsöket. Kukorica puding vagy banán puding is igen gyakori.

- Általában üdítőt és sör fogyaszthatnak  a vendégek, erősebb italok nem jellemzőek.
Bort egyáltalán nem isznak, mert az " a gonosz itala".







Így szórakoznak: 






A vendégek: 









- Ebben a világban mit jelent a hűség?
- Sokkal nagyobb szerepe van a hűségnek, mint a mi világunkban és a házasság fontos és szent dolognak számít. A vallás nem ismeri el a válást, ettől függetlenül előfordulnak olyan frigyek, melyeknek mégis ez lesz a vége. 
Nagyon féltékenyek, és elég magas a féltékenységből elkövetett bűncselekmények száma. Ami azt jelenti, hogy ha a pár valamelyik tagja félrelép az súlyos bűnnek számít,  a család ezt nem nézi jó szemmel, ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy meg is ölik a félrelépőt, sőt azt is, aki elcsábította a hitvest.
Ez elfogadott és természetes dolog. 

- A kambodzsai nők neveltetésükből adódóan nagyon hűségesek. 
Megszokott, hogy a mellékhelységekbe is közösen jár a pár. Elkísérik egymást. 
Az pedig magától értetődő, hogy a fürdés közösen történik, egymást mosdatva. 
Ami az összetartozás, törődés és szeretet jele. 
Ha a párok külön fürdenek, az mindenképpen rosszul esik a másiknak. 










- Ez a szertartás is a Buddhista esküvő része. Csodaszépen feldíszített finomságokat hoznak Buddha tiszteletére.

Árpi felesége: Dala, a tradicionális esküvői hajviselettel.

Egyen borítékok, pénz ajándékozására: 

- Mik az ajándékozási szokások?

- Ezekbe az egyen piros borítékokba helyezik a vendégek a pénz. Tárgyakat nem illik ajándékozni. 


- A borítékokra mindig rákerül az ajándékozó neve.


- A meghívottak az piros borítékokba helyezett pénz, ebben a szív alakú dobozba dobják.
- A három napos esküvő után: a készült fotókat egy albumba teszik és elviszik megmutatni a vendégeknek. Ők pedig választhatnak, hogy melyik képből szeretnének kérni.

Ez pedig egy másik, de szintén utcai esküvő előkészületeinek néhány momentuma: 







Itt pedig következzen egy igazán szép fotósorozat. Árpi küldte el nekem, azért, hogy megmutathassam milyen a tradicionális esküvői viselet. A fotókon ő látható,  feleségével: Dalával.












Ha Kambodzsával kapcsolatban 
bármilyen kérdésetek lenne, Árpi, készséggel rendelkezésetekre áll a következő elérhetőségeken:
cambodia.consul@gmail.com és (facebookon) a Cambodia Hungary Help Page oldalon.




Amikor a természet nem kérdez:





2013. november, Fülöp-szigetek
Félelmetes képsorok az ázsiai tájfun és hurrikán hullám egyik áldozatáról: a Fülöp-szigetekről.

ITT
(ezt csak akkor tudod megnézni, ha van facebookod)

Ezt soha nem felejtik el a magyar orvosok!



UWC iskolák még...



"A United World College-USA (korábban Armand Hammer UWC of the American West) 1982 óta fogad évente mintegy száz új diákot a világ több, mint hetven országából. Az iskola a lenyűgöző természeti szépségű Sziklás-hegység lábainál, Új Mexikó államban található Montezumában helyezkedik el. A campus fő nevezetessége a nemrégiben pazarul felújított Montezuma-kastély, amely tantermek, tanári lakások, közösségi termek és az ebédlő mellett otthont ad a Bartos Insitute nemzetközi hírű, konstruktív konfliktuskezelésre szakosodott intézetnek is."

                                 UWC Magyarország

Jelenleg ebben az intézményben tanuló, magyar diák: Szabó Eszter Réka  ( Grade 11. )



"A United World College in Maastricht (UWCM) 2009 szeptemberében nyílt meg mint UWC iskola, de előtte is üzemelt NATO iskolaként (NATO-s szülők gyerekei jártak(nak) ide). Ez teszi még különlegesebbé az intézményt. Az iskolapolgárok között felfedezhetünk szinte a világ összes országából diákokat . Az iskola a város szélén található - biciklivel 15 percre a kollégiumtól (az iskola ad bicikliket). Az iskolában első osztályosoktól egészen a végzős évfolyamig (13.) találunk tanulókat. A kisebb évfolyamok egy szomszédos épületben tanulnak, míg a nagyok megosztják az épületet egy másik holland, nem UWC iskolával."

                                                          UWC Magyarország

Jelenleg a Holland UWC-ben nincs ösztöndíjas magyar diák.




Milyen egy UWC-s diák átlagos napja?

Akinek még mindig kétségei vannak ezzel kapcsolatban, az olvassa el az UWC Atlantic College egyik diákjának naplóbejegyzését: http://www.atlanticcollege.org/student-diary-blogs-2013/christel-forey/



Nelson Mandela:

"Nincs annál megdöbbentőbb élmény, mikor valaki olyan helyre tér vissza, amit valaha nagyon jól ismert, és rájön, hogy a hely semmit, ő maga viszont rengeteget változott." 
Nelson Mandela



95 éves korában elhunyt Nelson Mandela, a világ egyik legkiemelkedőbb és legtiszteletreméltóbb államférfija, a Dél-Afrikai köztársaság első fekete bőrű elnöke.

"A UWC mozgalmat mélyen megrázta tiszteletbeli elnökünk, Nelson Mandela halálhíre. Élete és értékei – a béke és a fenntarthatóság – nagyban inspiráltak minket. Büszkék vagyunk arra, hogy gyermekeit és unokáit a UWC Waterford Kamhlaba tanította, mert ez kifejezi, mennyire elszántan hitt a munkánk értékében. Örökségének mindig része lesz példaértékű kiállása a békéért és az igazságért a világ minden pontján, képessége a megbocsátásra, mellyel másokat is erre inspirált, és az oktatás kitüntetett szerepének hirdetése. Ő értette, milyen fontos szerepet játszik az oktatás a fejlődéshez vezető úton."

                                                          UWC Magyarország


"Nelson Mandela 1995-ben vette át a UWC elnöki tisztjét. A mozgalom abban az évben Dél-Afrikában tartotta kongresszusát, melyet az elnök nyitott meg. Beszédében kifejtette, miért tartja fontosnak a UWC mozgalmat, és milyen értékeket lát benne. A teljes beszédért kattints a linkre! "

                                                         UWC Magyarország

http://www.anc.org.za/show.php?id=3621

-------------------------------

Már nem kell sokat aludni és újra itthon lesz! Nagyon-nagyon várjuk!!!

A blog: "téli kikapcsolódik"! 
Legközelebb januárban fogok jelentkezni és elmesélem milyen érzés volt, újra megölelni a lányomat!




Érdekességek:




Százszorosára emelkedtek a munkabérek, Észak Korea

Szingapúr-Magyarország: közös együttműködési terv??

Betiltják a bringázást? India

Magyar nyelvlecke, Kóreában

Csodás zene, csodás emberke, Indonézia

Egy hely, ahol a nő az úr: Kína

Virtuális túra, Dubai

Katonai parádé: Észak-Kórea

Kína arcai

Bambusz vonat, Kambodzsa

Kincs, ami nincs: India

Először úszta meg drogfutár a büntetést, Szingapúr

Bank csak nőknek, India

Vadházasságban élnek a nyugdíjasok, Kína

Egyke politika, Kína

Ázsia legfurcsább szállodái

Így használjuk az evőpálcikát

Masszázs gorilla jelmezben, kígyókkal...

Diploma nélkül dolgoznak a fogászok, Indonézia




E D D I G I   F E J E Z E T E K : 

1.-31.    FEJEZETEK:ITT

32.- 42. FEJEZETEK:ITT

43.-53.  FEJEZETEK:ITT

54.-57. FEJEZETEK:ITT



15 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szívből gratulálok!
Ismét szép munka!
Boldog Karácsonyt viszont:)

Z.M.G.

Névtelen írta...

Szép, megható.
Szeretem, hogy ilyen vagy Ildikó!
Üdv Hannának.
Mikor jön?

Zselyke

Névtelen írta...

Dejó!
Pont áprilisban készülünk Kambodzsába!!!!!!
Pont embert kerestem aki segíteni tud, erre itt van Árpád!!!
Köszönöm és puszillak:

E.Eci

Névtelen írta...

Szarj a szarkavarókra!
Fel a fejjel anyuka.

Őszinte szeretettel:
egy másik blogtulaj

Névtelen írta...

Gyönyörűek a kambodzsai nők,
remélem Árpádnak van feleségközvetítő irodája is :D
befizetek rá!

nyálát csöpögtető középkorú Ferenc bácsi

Névtelen írta...

Ildi

Mi büszkék vagyunk a kislányára!

Maria

Névtelen írta...

Hu megszort minket menedzser anyuka.
En is nagyszaju vagyok gondolom azert irtam azt amit.

megint pofatlanul irok

Névtelen írta...

Ez a beszéd!
Gratula

Névtelen írta...

IB könyv.Elájultam.zseniális.
nagyon zseniális.

Képzőn végeztem.Grafikán.
2 éve.
Sok sikert.

Zo

Névtelen írta...

Nem nyalom a segged!
Sőt néha az agyamra mész!
De a blogod előtt le a kalappal!
Ezért elviselem a hülye napjaidat is!

Egy barátnő
Akit ma is kikészítettél

Névtelen írta...

Nagyon tetszett a cikk és nagyon tetszett ahogy itt írsz róla.
Sok sikert neked és lányodnak.

Erzsi

Névtelen írta...

Kedves Ildikó!

Most olvastam a jó hírt, hogy Hannát egy különleges egyetemi ösztöndíjra jelölték a világ egyik nagyon híres egyetemére, egyedüliként Szingapúrból.

Szívből gratulálok, remélem elnyeri, mert tényleg nagyon tehetséges!
(Miért nem lepődöm meg azon, hogy ezt a UWC HU nem értékeli?)

I am crossing my fingers 4 her.

Üdv:

Zoltán

Névtelen írta...

Ildikó, eddig is nagyon szerettelek, a blogod után még jobban foglak.
Meghajlok előttetek!
Nekem ti vagytok Fehérvár büszkeségei!

Boldog békés Karácsonyt a családnak:

H. Erika

Névtelen írta...

Szia

Írtam neked a gmailedre, csak nem válaszoltál.
Hanna most hazajön ha jól olvastam.
Én beleszerettem a lányodba.
Egész életemben ilyen lányt kerestem.
Légyszíves írj választ, ha megkérhetlek!
Nagyon komolyan várom és remélem ha megérkezik, tudok vele személyesen is találkozni.

T.Gábor

Névtelen írta...

Vagy most van barátja?