Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. október 26.

H A N N A   M E N T  S Z I N G A P Ú R






56. FEJEZET






(A többi fejezetet lefelé görgetve 

találod meg)


( Szerző: Dreska Ildikó )


"Világ körüli, világért lázadás" és nemzetközi iskolák rajzkiállítása, a szülinapra szánt meglepetés, UN Night 2013. Singapore, boldogság az istállóban, standard matek esszé 98%-ban kipipálva, őszi szüneti élmények Szingapúrban, a világ legkülönlegesebb tematikus parkjában, múzeumi érdekességek, UWC Maastrich hírek, UWC Atlantic College alakítás, Malala, Megvilágosodni bárhol lehet!, UWC és Velux ösztöndíj, érdekességek Ázsia




„Egyénileg kell megtenned, amiért születtél, be kell töltened a jobbik szerepedet. Mert vigyázz, kínálkozik rosszabb is! Próbáljátok magatokat megismerve, másokat segítve, mások felé a jót sugározni. Jót tenni és tudni, hogy ami most látszólag rossz, utólag kiderülhet, hogy jó. Nem formálhatjuk át a világot a magunk képére. Mindenkinek joga van a saját világához. Tökéletes ember nincs, mert akkor nem a földön lennénk. Mindenkit arra tanítok, hogy legyen önmaga, hogy betölthesse azt a feladatot, amire született. Aki kapni akar, annak először adni kell. A gond az, hogy az emberek mindent azonnal akarnak, nincs türelmük végigjárni a fejlődésüknek megfelelő lépcsőfokokat. Holott a földi lét a tapasztalásról kell, hogy szóljon mindannyiunk számára. Véletlen történések nincsenek. Ha valaki szerencsétlennek érzi magát, akkor is tudnia kell, hogy az események az előzmények tükrében, vagyis okkal történnek. És azt is tisztán kell látni, hogy minden döntésünk jelzés a jövőnek. Ébredni kell ahhoz, hogy önmagunkra találjunk, hogy fényt jelenthessünk a világnak, hogy segíthessünk a Földön.”

                                                                                   (Szepes Mária)





"Világ körüli, világért lázadás" és nemzetközi iskolák rajzkiállítása:


"Nem csupán az embernek hívott teremtménnyel akarok testvériséget vagy azonosságot, hanem minden élettel, még olyan dolgokkal is amik a földön csúsznak." 
                                                                              (Mahatma Gandhi)


Aki folyamatos blog olvasó, az bizonyára rájött, hogy a szövegelésem utáni  két alkotás is része annak a stúdió munka sorozatnak, amelynek témája:  az állatvédelem és vegetáriánus életmód.

ÉS MÉG NINCS VÉGE!!! Húspiacra jár Szingapúrban, figyel, elemez, fejben rögzít, fotókat készít....aztán összegyúr és papírra alkot.

Ezekből a munkákból tükröződik, hogy mennyire jól megfér egymás mellett az imádott biológia, képzőművészet valamint azok az eszmék és célok, amelyek Hanna fejében vannak.

Ő azt vallja, hogy sokszor egy megdöbbentő kép, jobban alkalmas a figyelem felhívására, mint egy finomabb és burkoltabb. A mai világban olyannyira eltompultak az emberi érzékelő berendezések, hogy csak a valóban erős ingerekre vagyunk képesek felfigyelni! Illetve azok hagynak több-kevesebb nyomot bennünk.

Szépítések nélkül kell szembenézni tetteinkkel, mert ez képes egyedül mélyen beleivódni a tudatunkba, hogy egy kicsit jobb és nemesebb irányba birizgálja azt.

Természetesen lehet " téma nemtetszést" nyilvánítani.
Mert lehetne szivárványos ég alatt ugrabugráló, mosolygós lányokat rajzolni vagy festeni. 
De azt gondolom, azt a vonalat vigyék és képviseljék azok, akik szeretik csak rózsaszínben látni és láttatni  a világot, és akik szeretnek általános témákban lubickolni.

Mert nem kell feltétlenül mindenkinek egyenlőségért, jogokért, megbecsülésért küzdeni, nem kell feltétlenül mély és hideg vizekbe nyúlni és nem kell feltétlenül egyedit létrehozni sem.
Nem kell feltétlenül mindenkinek lázadni vagy kicsit is világot jobbítani!

Akinek a feladata a kéklő víz tetején egy csónakban hátradőlve ringatózni és élvezni a szellő cirógatását, az tegye azt, és hirdesse a "minden csodást és minden jót". Természetesen ez sem rossz vagy megvetendő út, hiszen pozitív energia szirmok nyílnak belőle.

De a Hanna féle életműhelyben más irányból-más irányba és mind emellett más eszközökkel kavarják a gondolatokat. 
"Munkálkodás, hogy jobbá tegyük a körülöttünk lévő világot" ízek, illatok gőzölögnek ki a fazékra tett fedő alól.




Felmerül bennem a kérdés:

Ha alkotunk, akkor nekünk mindenképpen olyat kell létrehoznunk, amit a környezetünk elvár tőlünk?
Amit mások szeretnének látni? Ami a társadalom megalkotott, kitalált, beágyazódott normái szerint elfogadható?
Amit mások azért szeretnének látni, hogy azt higgyék, minden szuperderűs ebben a világban?

Vagy azért kaptuk az alkotás tehetségét, hogy azt alkossuk amit mi szeretnénk, ami belülről jön, ami belső késztetés, ami ösztönös, amiről úgy érezzük, hogy nekünk kell képviselnünk és létrehoznunk? 
Amivel nem az a célunk, hogy mások csak elsétáljanak mellette és annyit mondjanak: - Hm! Szép! majd két nap múlva már ne is emlékezzenek rá. 

Hanem az a cél, hogy mások elsétáljanak mellette, megtorpanjanak, megálljanak és elgondolkodjanak!!! és azok a gondolatok minél mélyebbre ássák magukat!


És ismét ....hálás köszönet a világ számos pontján létező, élő, és tenni akaró: vegetáriánus, állatvédelmi szervezeteknek és mozgalmaknak, hogy Hanna munkáival karöltve teszik és hirdetik a dolgukat. 
Mert mára már büszkén elmondhatom, hogy Dél-Amerikától, Afrikáig és végigszaladva már majdnem egész  Európán, egészen Ausztráliáig folyamatosan ismerik, igénylik és kampány anyagaikban felhasználják Hanna összes ilyen témájú munkáját.
Ami azt hiszem egy 18 éves lánynak, elég nagy elismerés!




... és milyen érdekes....az egyik legnagyobb falat:

Ázsia!

Ázsia, amiről azt hiszem téveszméim voltak!

 Biztosan hittem, hogy ez szőröstül-bőröstül egy egzotikusan csodahely, ahol minden és mindenki más.
...és  itt jobban odafigyelnek az állatok védelmére,  a környezetre. Pontosan azért, mert többen kell, hogy higgyenek a reinkarnációban. Azt hittem,  hogy rengeteg a vegetáriánus és a gyógyítás is alternatív eszközökkel, sőt néha ember feletti csiribiri tudománnyal folyik. Hogy mindent áthat a holisztikus szemlélet, a beszívott levegő tömjénszagú és mantrázó félistenek szaladgálnak az utakon.
Hogy az ezer éves épületek tégláit álombéli, csodaszagú legendák tartják össze és itt alapjáraton minden 
mesebeli, elképzelhetetlen, megfogalmazhatatlan, függöny mögé rejtett.




Olyan csodát vártam Ázsiától, hogy magam is beleremegtem. 

Azt hittem majd lótusz ülésben lebegő jógina  lesz a lányom, ( természetesen tűsarkúban és kiskösztümben, mert ugye anno erről is álmodoztam ) és ha majd hazajön, akkor együtt mantrázgatunk esténként, vele megtörtént csodákról mesél nekem, amiket én alfába ájulva hallgatok,  és megtanít a mindenféle csiribiri tudományra: gyógyfűvészkedünk, kézrátétesen gyógyítunk, kinyitjuk a harmadik szemünket és satöbbi. 




Aztán szépen, lassan rá kellett jönnöm, hogy valószínűleg belenyúltam a bilibe.
Több blogfejezetben folyamatosan hívtam fel a figyelmet arra, hogy micsoda borzalmas környezet pusztítás folyik Ázsiában,  mélyen magával rántva az állatvilágot. És sokszor sajnos nagyban tojnak a karmára.
Hogy a levegő cseppet sem tömjénszagú, hanem brutálisan szennyezett.
Hogy bár itt is vannak nagyon jó emberek, de bizony vannak nagyon rosszak is. 
És bár kétségkívül több a boldogabb ember ezen a földrészen, de ők kétségkívül nem Szingapúrban élnek.
Meglepően kevesebb a vegetáriánus, mint amire számítottam. 
A gyógyítás pedig antibiotikum-antibiotikummal történik (Szingapúrban mindenképpen)
Mantrázó félistenek, csodaszag és legendák természetesen léteznek, de ők tényleg nagyon elbújtak a függöny mögé, ezért ritkán lehet velük összefutni... Szingapúrban semmiképpen....de én még mindig hiszek bennük.

Azaz a világnak ezen a pontján is ugyan azok a gondok és bajok telepedtek le. És sajnos ezek a gondok és bajok sem mantrázva, sem meditálva, sem varázsolva nem tűnnek el. 
Ázsia semmivel sem rosszabb, csak egészen másképpen, nehezebben vagy akár sehogy sem közelíthető meg. 

Ráadásul itt nem szeretnek beszélni  a kényes dolgokról, megpróbálják nem meglátni és főleg nem megláttatni a problémákat.
Itt sokkal nehezebben lehet lázadozni, jogokat képviselni és világot megváltani.
Pontosan azért, mert sokkal beszabályozottabban élnek és gondolkodnak.
Itt nagyon hideg tud lenni a víz, ha mélyre nyúlsz. 

....és ennek a témának a feszegetése pontosan ezért, eddig tartott....









Nem titok, tartottam tőle, hogyan fogadja majd Ázsia a lányom lázadó gondolatvilágát és azt a néha ember feletti küzdelmet és akaratot ami benne van.
Nehéz meggyőzni, makacs és önfejű, amit pedig elhatároz, az el van határozva. 

Féltem, hogy majd ott állnak egymással szemben, akaratvívást rendeznek, és a lányom fog veszteni, meghajlik és beadja a derekát. Nem azért mert gyenge, hanem azért, mert egyedül van és mert itt, most, ezt ilyen formában nem lehet gyakorolni, mert szabály az szabály. És ez itt egy nagyon szigorú világ. 
Ő meg csak egy vendég.

Féltem, hogy a munkái kiverik a biztosítékot, mert túl erősnek találják a Hannás kifejezésmódot.

11.-ben még igazán finoman feszegette a határokat és várta a reakciót.
A reakció nem maradt el, de egészen más lett, mint amire számított. Legalábbis az iskolai falain belül.




Megtapasztalhatta, hogy milyen mély nyomot hagynak a munkái azokban az emberekben, akikben nyomot kell, hogy hagyjanak. Akiknek pedig szimpatizálni kellett, azok szimpatizálni kezdtek a vegetáriánus életmóddal és talán nem csak erre a kis időre látják másképpen a környezetüket és a benne élő világot.

Sikeres kis rögtönzött kampányaival ( pld. eldobált szemét és sörös üvegek gyűjtése Balin a Majmok szigetén és a Desarus pihenés alatt part tisztítás stb....) el tudta kapni azoknak az embereknek a lelkesedését is, akiknek el kellett, hogy kapja.

Nem jár a szája, nem ígérget, nem látszatmunkás. 




Bennem volt a félsz, hogy lepadlóznak a szigorú Szingapúrban az UN Night-en  a magyar néptáncától és a zenétől. Mert kicsit kemény, kicsit más, kicsit lázadós ez is.
Aztán mégis óriási sikere lett.

Az is elképzelhető persze, hogy az ázsiai feszegetés, csak az UWCSEA intézményi falain belül lehetséges és azokon kívül már nem működne. Ezt nem tudom.
De az tény, hogy nemzetközi iskola révén, - nagyjából 65 ország szülöttei tanulnak itt a lányommal egyetemben-, így minden ami itt történik és zajlik, az is globálisan osztódik.

Végül letisztul minden és megértik,  hogy a gésákon, vörös sárkányokon, pagodákon, Kínai Nagy falon kívül van élet a máshogy és mást alkotó, túlfűtött és merész művészek számára is - mert festve, rajzolva a saját értékrendjük szerint KÖZÖLNEK Fontos dolgokat.


És itt szeretnék közhírré tenni egy óriási hírt: 

Az UWC Singapore döntése alapján, 

Varga Hanna - azon kevesek egyike- ,
aki 2013.-ban a Szingapúrban megrendezésre kerülő : 
Nemzetközi Iskolák Képzőművészeti Kiállításán képviselheti az UWCSEA-t.
Grafika kategóriában, rajta kívül még egy ember kapta meg ezt a lehetőséget.

( A kiállítás: 2013. november 18.-án nyitják meg ).



Azt szoktam mondani, hogy őt nem a gólya hozta! Szerintem ő jött. Csak úgy. Csak így valahonnan a rengetegből . És letette a bőröndjét a küszöbünkre.


Néha nehéz lepacsizni a "nemértettséggel" és bebizonyítani neki, hogy ez a lázadás nem hobby és nem egyéni dilizés.

A vega életmód kezdetét, pedig pontosan a születés pillanatára tudom tenni, és mint fizikai és törvényileg is elfogadott, és bejegyzett anyuja igazolom, hogy én mindent megtettem. 
Pipi husikát csipegettem nagyon apróra és vérképző májacskát reszeltem és csempésztem a főzelékébe, de olyan ügyesen "kikotonyozta az inyivel" (dédi mamám mondását idézem), és olyan messzire kiköpte, hogy az hihetetlen.

Arról sem tehetek, hogy két hét oviba járás után már a nevelési tanácsadóban ültünk, mert a gyerekem előadást tartott a hangyák életéről és szaporodásáról és a három éves gyerek szintjéhez túlságosan tudományosan tette ezt, azaz kiolvasta (mert ekkor már tudott olvasni) és betéve tudta a Rovarlesen című könyvet. És állatmániás pályafutásának ez volt az indító napja.

Tehát a Hannás lázadás: kedves "meg nem értők", pontosan értetek van!
Ezért próbáljátok a "meg nem értést" - megértéssé tolerálni.

Varga Hanna! Te pedig tudod: Ilyenkor szabad: Soha fel nem adni!

Igazán rövid és tömör voltam.

 Most pedig a két újabb stúdió munka következzen:









Az vagy amit eszel


Figyelem!!!

Olyan mélyen van a posványban az emberiség, hogy már nem is hiszem, hogy ennél mélyebbre lehet kerülni!

Egy fotó arról, hogy milyen újabb divat hódol Kínában. A fotón kulcstartókat láttok. 
Ez a zacskó két hónapra elegendő tápanyagot és oxigént tartalmaz és ebbe zárják le a kis állatokat. 
A gyártását engedélyezték!

https://secure.avaaz.org/en/petition/Petition_contre_les_amulettes_danimaux_vivants_en_Chine/?cgNGNfb





A szülinapra szánt meglepetés:


Még a szülinapjára (szept. 18. )  lett volna egy meglepetés itthonról.
Másképp terveztem...másképp alakult... de végül egy hónappal a jeles nap utána azért mégis célba ért az "otthon illata".

Hálás köszönet Zolinak, aki éppen kiutazott Szingapúrba és vállalta, hogy elviszi az ajándékot és hálás köszönet Anettnak, aki Szingapúrban él, és így ismeretlenül is segített abban, hogy végül a lányom megkapja.

Hálás köszönet Okos-Rigó Attila vállalkozónak, aki ( Székesfehérváron a Malom utcában vállalkozik=ez itt a reklám helye ), hogy pontosan, a terveim szerint, gyorsan és remek minőségben készülhettek el a pólók, amiket a leveleink mellé küldtem neki.


Hanna rajzával a póló eleje


A póló hátulja


A másik póló eleje, a kedvenc idézetével



UN Night Singapore 2013.:



Olyan csodálatos képek készültek ezen a nemzetközi esten, hogy nem tudtam válogatni, ezért jó sokat feltettem. A képek June Young Choi és Gregori Tan fotói.

Ez pedig az UWCSEA rövid hivatalos összefoglalója az estről. 
(egy villanásnyi helyen ott van a magyar néptánc is):
http://www.youtube.com/watch?v=zK_oEgGVKoU&feature=em-uploademail

Erre az estre kb. augusztus közepe óta készülnek, minden nap vannak táncórák és a diákok egymásnak tanítják be a táncokat, ők keresik és vágják össze a zenét, és állítják össze a koreográfiát. 

Nagyon színvonalas és gyönyörű est.

Idén beválogatták a magyar néptáncot is. Szép munka volt!

Hanna próbált a szingapúri magyaroktól egy csapatnyi népviseletet szerezni, de nem járt sikerrel, így csak egy "egyszerűbb" és kicsit hasonló (mert piros-fehér-zöld fodor van a szoknyán) ruhájuk lett. De a zene inkább folklór jellegű volt, amihez szerintem tökéletesen illett ez a viselet.

Hanna két táncban vett részt: magyar és perui.


A múlt tanévi UN Night est videóit megnézhetitek itt: ITT a 19. Fejezetben

Íme először a "magyar", azaz nemzetközi és két magyar néptánc csoport:
ÉS AKKOR ITT LÁTHATÓ (többek között) A MAGYAR TÁNC-NEMZETKÖZI DIÁKOKKAL:
https://docs.google.com/file/d/0BwZFLYKnt6tZbndUcGlHMTZ0bDQ/edit?usp=sharing


Végül ez lett a táncos ruhájuk.
Jobb szélén a lányom.















A perui csapat:



Bal szélén, gazdasszonyosan a lányom.

Jobb szélén, majdnem perui vonásokkal a lányom.








Az első fehér pipellő-csizmás a lányom.


és a többi fantasztikus táncos:




























































Néhány videó (nem feltétlenül jó minőségben):


South India (nálam az indiai tánc és zene, mindig mindent visz): http://www.youtube.com/watch?v=z3CQveww2rg







Boldogság az istállóban:




A 12.-es évfolyamnak már nem kell rendszeres jellegű önkéntes munkát végezni, és nem is szoktak.
Ám Hanna 11.év végén kérvényezte, hogy ő idén is mehessen a múlt tanévben nagyon megszeretett pacikhoz,  és újra tarthasson terápiás foglalkozást a szingapúri sérült gyerekeknek. 
Ezért a hétfő délutánjai megint a legboldogabb napok.



Standard matek esszé 98%-ban kipipálva:



Az amúri leopárd konzerváció témájú matek esszéjét leadta és minimális függvény kép javításokat kell eszközölnie csak rajta, vagyis nagyobb képben betenni és pár kiegészítő sort írni valami szuper-hiper-magasröptű számításhoz. ( elnézést de nem értettem miről beszél, és nem is igazán akartam ebben a témában tájékozott lenni).

Lényeg, hogy nagyon büszke magára, meg is veregették a vállát, mert ilyen téma állítólag még nem volt az UWCSEA történetében és komoly, tudományosan is használható anyagot sikerült összeállítania.
Szerintem matematikus lesz! :) vagy csillagász :)



Őszi szüneti élmények Szingapúrban:


Az előző fejezetben már olvashattátok, hogy milyen szerencsétlenség vagy éppen szerencse? érte Hannát az őszi szünet előtt. Bővebb infó róla: ITT
Elsőre nem kellemes egy két és fél hetes szünetet csak néhány emberkével a kollégiumban tölteni, amikor mások "őszelnek" vagy hazamentek.
A szünet ideje alatt nincs konyha sem, így napi 20 SGD-t kaptak, hogy abból oldják meg az étkezésüket. Így többször főzőcskéztek, sütögettek. (pld. lasagne-t, pizzát, chilis tésztát, spagettit stb.)

Első nap rögtön palacsintát tanított készíteni a többieknek, amit aztán átalakítottak palacsinta tortává és pillanatok alatt el is fogyott.
Milyen jó, hogy kivitte mama "bavack" lekvárját, mert most ebbe is fel tudta használni.

Ennek a történetét már egyszer leírtam, de mivel jót nevettem anno rajta, most is megosztom.

Amikor kiutazott még augusztusban, akkor jól becsomagoltam a lekvárt, nehogy összetörjön, és a külső borítása egy fénymásoló toneres doboz volt. 
Amikor kiért, írt nekem, hogy véletlenül elhozta az aptya fénymásolójának a tonerét és most mi legyen.
(pedig akkor is figyelmeztettem, hogy ebben lesz a lekvár). 
Példa arra, hogy az ember gyereke, ha akar: szelektíve hall.

A szünet első napján végre tudtam vele végre beszélni, hihetetlenül nyúzott volt. 
Mondta, hogy lehet most neki jókor is jött a koleszban maradás, mert lemaradásai vannak, amiket most be tud pótolni és végre tud majd eleget aludni.

Óriási kupi volt az ágyán, egy halomnyi ruhával.
Éppen vasalt és nagymosást csinált.

A szünet nagy része alatt internet sem volt a koliban, aztán amikor meg mégis, akkor napi negyed óra.





És akkor nagyjából részletesen, hogy miket csinált a szünetben:

Trigonometrikus integrál és differenciál számítás gyakorlása
- HL biológia és HL európai és ázsiai történelem tételek kidolgozása
- leckeírás
- elmaradt tanulnivaló pótlása
- rengeteg idő az ART Stúdióban, ahol már nem csak órára jár, de lassan lakó is lesz. ( és amit megmutatott skypen, én pedig el voltam ájulva tőle. Le sem lehet írni annyira fantasztikus művészterem és olyan jól felszerelt )
- Hús és halpiaci fotózás a Kínai negyedben és az Indiai negyedben. Ami nem volt egyszerű, mivel a kínai negyedben lévő húspiacról szó szerinte elhajtották, hogy ne fotózzon, az Indiai negyedben viszont annyira kedvesek és segítőkészek voltak, hogy még egy egész birkafejet is elővettek neki a mélyhűtőből.
(mielőtt valaki rosszra gondol: a fotók az ART Stúdiós munkáihoz nélkülözhetetlenek)
- Filmezés az ágyban ( amit megjegyeztem, hogy megnézett: Éjfélkor Párizsban és a Lincoln c. film, ami óriási hatással volt rá)
- 12 db könyv kikölcsönzése a könyvtárból és ebből egy hét alatt három kiolvasása ( Jane Austen könyvek, Orvell: Állatfarm, Jules Verne: 80 nap alatt a föld körül stb...és talált egy magyar kötetet is, Örkény novelláival )



- gördeszkázás, kifeszített kötélen táncolás
- Október fesztivál Singapore, ami nem volt jó
- Peranacan Múzeum és Nemzeti Múzeum
- Haw Par Villa, Singapore
- úszás
- Holland Village


Haw-Par Villa, Singapore:

A világon egyedülálló tematikus parknak számít. Több, mint 1000 szobor, 150 dioráma mesél a kínai hagyományokról és legendákról és történelemről. 











































































Múzeumi érdekességek:



















































































UWC Maastrich:


Vilmos Sándor, Hollandia királya és a UWC Atlantic College volt diákja,
megnyitotta a UWC Maastricht új kampuszát. 





UWC Atlantic College:



Elképesztően jóra sikerült videó az UWC Atlantic College (Wales) diákjaitól. 
Benne a rendkívül jó színészi tehetséggel (is!!!) megáldott Hardy Bálint, aki most 12.-es.

(Facebookos belépéssel meg tudod nézni)



Malala:




"Malala Yousafzai, az ikonikus pakisztáni lány történelmet írt azzal, hogy 16 évesen Nobel-békedíjra jelölték. Két barátja, akik szintén túlélték a tálibok támadását, ma a UWC Atlantic College diákjai. A UWC elfogadhatatlannak tartja, hogy bizonyos társadalmi csoportoktól megvonják a tanuláshoz való jogot. Büszkék vagyunk ezekre a lányokra, akik példával járnak minden ember előtt."

                                                                           ( UWC Magyarország )






Megvilágosodni, bárhol lehet!



Nem kötődik közvetlenül Ázsiához. Vagy mégis?? 


Csodálatos embertől-csodálatos gondolatok NEKÜNK! Mindenkinek!
Ezt a fajta lelki békét és bölcsességet kellene tanítani a gyerekeinknek és magunknak....hagyni, hogy átjárjon és helyére tegyen minket. 
EZ AZ EGYETLEN MÓDJA ANNAK, HOGY MEGVÁLTOZZON BENNÜNK ÉS KÖRÜLÖTTÜNK A VILÁG!





UWC India, suliújság: 






UWC és Velux ösztöndíj lehetőség a 
2014-2016.-os tanévre:



" A UWC Magyarország örömmel értesít minden kedves érdeklődőt, hogy mától lehet pályázni a 2014-2016-os tanévekre szóló ösztöndíjainkra.
A dán Velux Alapítvány támogatásának köszönhetően idén a hagyományos ösztöndíjpályázattal párhuzamosan hirdetjük meg állami gondozottaknak, leghátrányosabb helyzetű kistérségek lakóinak és roma/cigány származású diákoknak szóló pályázatunkat is. 
Mindkét ösztöndíjtípusról a www.uwc.hu oldalon olvashattok bővebb tájékoztatást, az UWC ÖSZTÖNDÍJAK, illetve a VELUX ÖSZTÖNDÍJAK fül alatt.
Figyelem! A hagyományos ösztöndíjakra a Pályázás menüpont alatt regisztrálva, elektronikus formában kell pályázni, míg a Velux ösztöndíjakra a honlapunkon található útmutatónak megfelelően, emailben kell jelentkezni.
Kérjük, a jelentkezést megelőzően mindkét ösztöndíj esetében olvassátok el figyelmesen a www.uwc.hu oldalon közzétett tájékoztató anyagot.
A PÁLYÁZATOK BEADÁSI HATÁRIDEJE: 2014. 01. 08."
"Volt diákjaink idén is tartanak majd élménybeszámolóval egybekötött nyílt napokat az ország nagyvárosaiban, melyeknek helyszínét és időpontját eléritek a honlapon, illetve facebook-oldalunkon a jegyzetek között (felső menüsor, a fényképek mellett). "

Sikeres pályázást kíván az UWC Magyarországi Egyesülete!


És egy jó hír: újabb iskolákkal bővül az UWC: Németországban és Örményországban.

Íme az Olasz,Norvég,India, Szingapúr és kanadai  iskola rövid bemutatkozása: 

Jelenleg Olaszországban tanuló magyar diák: Gilicze Cindy (Gade 12.)
Jelenleg Norvégiában tanuló magyar diák:  Boros Arnold (Grade 11.)
Jelenleg Indiában tanuló magyar diák: Domján Kamilla (Grade 11.)
Jelenleg Szingapúrban tanuló magyar diák: Gradzikiewicz Franciska (Grade 11.) és Varga Hanna (Grade 12.)                                                             
Jelenleg Kanadában tanuló magyar diák: N'Semi Anna Borbála (Grade 11.)




"Az 1982-ben alapított 'Collegio del Mondo Unito dell'Adriatico' két kultúra találkozási pontján, egy festői olasz-szlovén faluban, a Rainer Maria Rilkét is megihlető Duinoban található. Az iskolát rendkívüli nyitottsága teszi egyedülállóvá a UWC iskolák között: a falu különböző részein szétszórt házakban élő diákok állandó kapcsolatban lehetnek a helybeliekkel, maguk is részesei a helyi eseményeknek. Az önkéntes munka keretében a diákok többek között a környező települések beteg és nehéz körülmények között élő gyermekeinek szerveznek programokat, a környékbeli idősek otthonának lakóit támogatják és angolt tanítanak a helyi, illetve környékbeli iskolákban." 

                                                      UWC Magyarország






"Red Cross Nordic United World College (RCNUWC)
Az 1995-ben alapított kollégium Norvégia nyugati partján, a fjordok gyönyörű környezetében bújik meg. A közel 200 diák 70 különböző országból érkezik. A környezet remek lehetőségeket teremt a szabadtéri sportolásra (pl. búvárkodás, hegymászás). A kollégium lakói szabadidejüket az iskola különböző kulturális együtteseiben, csoportjaiban tölthetik. A norvégiai UWC különlegessége, hogy együttműködik a Vöröskereszttel. A diákok részt vesznek a kollégium területén található vöröskeresztes rehabilitációs központ életében."

                                                   UWC Magyarország




"MUWCI: Kuch kuch hota hai, azaz "itt mindig történik valami". A kollégiumot 1997-ben alapították. Egy hegyoldalba épült, másfél órára a legközelebbi várostól. Mivel fontos a kapcsolatteremtés a helyiekkel, akik közül néhányan egész életükben nem láttak külföldit, a hindi nyelv tanulása minden diáknak kötelező. A Triveni névre hallgató, iskolán kívüli program keretében sok, a hely szelleméhez kötődő önkéntes munka és szakkör közül választhatnak a diákok. Szolgálatként többek között a közeli falvakban tanítanak kisgyerekeket, vagy a Teréz Anya szeretetotthon betegein segítenek jó szóval és tettekkel. A diákok a szakkörökön többek között indiai táncot és zenét is tanulhatnak."

                                                UWC Magyarország







"Az iskola 1972-ben nyitotta meg kapuit, Lord Mountbatten és Lee Kwan Yew szingapúri miniszterelnök kezdeményezésére, az akkor egyedüli UWC iskola, az Atlantic College mintájára. Jelenleg 2800, a világ több mint 60 országából érkező 4-19 éves diák tanul együtt az intézmény falai között. A fiatalok a szociális program keretében találkozhatnak fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű emberekkel. Az iskola zenei, dráma és sportnevelési programjai kiemelkedő minőségűek amelyeket a tanárok szakértelme biztosít. A kollégium Globális Gondok Programja arra ösztönzi a diákokat, hogy foglalkozzanak jótékonysági forráskereséssel, project menedzsmenttel, vezetői tréningeken vegyenek részt és szolgálják a fejlődő országok közösségeit."
                                                        UWC Magyarország




"Az alapító Nobel-békedíjas kanadai miniszterelnök nevét viselő Lester B. Pearson United World College of the Pacific Kanada délnyugati csücskében, Vancouver szigeten található. A Brisith Columbia ékszerének nevezett Victoriától 40 kilométerre fekvő öböl partján, egy "égig érő" fenyőerdő közepén megbúvó kampusz ideális helyszín arra, hogy ne csak könyvekből, hanem társainktól is tanulhassunk. A sportos kedvűek számára a Csendes-óceán (igen hideg) vize kínál megfelelő színteret búvárkodáshoz, kajakozáshoz, kenuzáshoz vagy vitorlázáshoz. Akik a szárazföld mellett döntenek, azok sziklát mászhatnak vagy focizhatnak."

                                                                      UWC Magyarország                       






Érdekességek:





Hello Kittys repcsi: Kína



Akár a toaletten, az A380-as típusú repülőgépen ülve vagy Mao Ce-tung korát idéző falak közt is fogyaszthatják vacsorájukat a kínai étterem látogatók, egyre több ugyanis a témaparkok mintáját követő témaétterem az országban.
http://hvg.hu/gasztronomia/20130926_On_szivesen_enne_egy_veceben




Majom harapás, Japán: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/6931-ketszaz-dollaros-karterites-majomharapas-miatt

Gyilkos pánik, Durga istennő ünnepén, India: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/del-azsia/6963-gyilkos-panik-durga-istenno-unnepen-indiaban-109-halott

India valódi arca: https://www.facebook.com/photo.php?v=154289828114076&set=vb.128541670502427&type=2&theater  (csak facebookon tudod megnézni ) FIGYELEM! RENDKÍVÜL MEGRÁZÓ FILM! DE IGAZ!

Így szülnek a nők Kambodzsában: (csak facebookról tudod megnyitni, de érdemes): https://www.facebook.com/photo.php?v=374708185995725&set=vb.128541670502427&type=2&theater

Életvonalat plasztikáztatnak a Japánok: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/6923-eletvonalat-plasztikaztatnak-a-japanok

A béranyaság komoly biznisz, India: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/133-bulvar/bulvar-del-azsia/6962-a-beranyasag-komoly-bisznisz-indiaban

Bazi nagy kínai lagzi: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/130-bulvar/bulvar-kina/6917-bazi-nagy-kinai-lagzi-bukott-a-pekingi-kader

Ázsiai zene: http://www.youtube.com/watch?v=747hJQNJpeg

Finom, lágy, csodás Indonéz zene és tánc: http://www.youtube.com/watch?v=U8zN9vv0jHw

Nem lehet űberelni! Ez a zene, ez a hang, ez a mozgás....http://neviccelj.eu/2013/09/27/ezt-a-videot-meg-a-legrosszabb-ellensegeimnek-sem-kivanom/?fb_action_ids=636875799667213&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22636875799667213%22%3A248701305278776%7D&action_type_map=%7B%22636875799667213%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

20 millió dollár egy ékszerért, Szingapúr: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/del-azsia/6951-huszmillio-dollar-egy-gyemant-diademert

Étolaj, elhullott állatokból, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/6954-hogy-kerul-a-rokaszor-az-etolajba

Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt: http://www.enportal.hu/napi-6-12-orangutan-pusztul-el-a-palmaolaj-miatt.html

Lépésről-lépésre, Szingapúrral: http://hir3d.hu/video/306/lepesrol-lepesre-szingapurral/

Tiltott az "éretlen szerelem" Kínában: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/6942-tiltott-az-eretlen-szerelem-kinaban

Farmer vagy felhőkarcoló, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/130-bulvar/bulvar-kina/6967-farmer-vagy-felhokarcolo-ez-itt-a-kerdes

Metrón a házasságba, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/6964-metron-szaguldanak-a-hazassagba-kinaban

Gyerekek a ringben, Thaiföld: http://inspired.blog.hu/2013/10/16/gyerekek_a_ringben

Vörös szőnyeg a kínai üzletembereknek, Londonban: 
http://www.asiaport.hu/index.php/politika/kina/6977-voros-szonyeg-a-kinai-uzletembereknek-londonban

Kreatív ötlet, szemetelés ellen, Kambodzsa: https://www.facebook.com/photo.php?v=376708385795705&set=vb.128541670502427&type=2&theater ( facebookon tudod megnézni )

Űrhajó vagy jacht?, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/6976-urhajo-vagy-yacht


"Nem büntetés - a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái a vigyázzállást gyakorolják keresztrefeszítve. Csak, hogy minden elvágólagos legyen
                                     Asiaport




Gumikacsa, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/130-bulvar/bulvar-kina/6982-nem-kacsa-marad-a-kacsa

Idősek napja, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/6959-idosek-napja-kinaba

Orbán, Indiában: http://www.asiaport.hu/index.php/politika/del-azsia/6993-orban-indiaban-kozep-europa-igeretes-regio

Túl nagy és túl drága stadion, Japán: http://www.asiaport.hu/index.php/tudomany-es-technika/139-japan/7010-tul-nagy-es-tul-draga-az-uj-stadion

Az élve eltemetett kisbaba, Kambodzsa: https://www.facebook.com/photo.php?v=379030178896859&set=vb.128541670502427&type=2&theater

Csak semmi szex, Japán: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/japan/7019-csak-semmi-szex-japanok-vagyunk

Fuldoklik Harbin, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/gazdasag/kina/7020-fuildoklik-harbin-11-millio-lakoja

100 millió fát ültetnek, India: http://www.pozitivnap.hu/kulfold/india-szegenyei-100-millio-fat-telepitenek-egy-sivatagba?fb_action_ids=526117977416450&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22526117977416450%22%3A421147871284309%7D&action_type_map=%7B%22526117977416450%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Vonat vécében született baba, India: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/133-bulvar/bulvar-del-azsia/7037-tulelte-a-zuhanast-a-vonatveceben-szuletett-baba

Miről álmodnak a kínai lányok: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/7030-mirol-almodnak-a-kinai-lanyok







E D D I G I   F E J E Z E T E K : 

1.-31.    FEJEZETEK:ITT

32.- 42. FEJEZETEK:ITT

43.-53.  FEJEZETEK:ITT

54.-55. FEJEZET:ITT            




10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Drága Ildikó!
Nem is tudom hol kezdjem, nem is tudom mit mondjak!
Hétről-hétre olvasom a blogodat:
összeszedett, kiváló fogalmazással, szép fotókkal és csodálatos emberről szól a kislányodról és egy másik csodálatos emberről: rólad!
Maradj épp olyan erős ember, amilyennek megismertelek és írj nagyon sokat!

Egy rajongód, egy barátod!
tudod:
T.T.T.
:D

Névtelen írta...

Csúcs és gratulálok!

Névtelen írta...

Dreska Ildikó!

KÖNYVET AKAROK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

SZIA:

Szelesék

Névtelen írta...

NUS???

Névtelen írta...

Szia!

Szép és nemes
gondolatok!

Sok sikert!

Bálint

Névtelen írta...

Ott leszek a nyílt napon:)
Remélem élőben is találkozhatom veled, a blogod szuperjó!
A lányod szuperzseni!

Névtelen írta...

Kedves Ildikó!
Az Ön blogja hatására döntött a kislányom úgy, hogy ebben az évben ő is próbálkozik, hátha szerencsével jár az ösztöndíj terén.
Nagyon hálás vagyok szintén anyukaként Önnek, mert ha nem találok rá erre a blogra, csak hallok a lehetőségről, azt hiszem, csak legyintettem volna, hogy mese habbalés ilyen nincs,meg nem adnak ilyen fantasztikus lehetőséget sehol sem ingyen a fiataljainknak.
Annyira remek, összeszedett az Ön blogja és kitér mindenre ami engem például szintén érdekel és foglalkoztat, és amire én sehol sem találtam választ pld. az UWC Magyarország honlapján, pedig jó lett volna. Sajnos a nyílt napon is csak általános dolgokat hallottam és ami igazán érdekelt volna és rákérdeztem, arra nem kaptam egyértelmű választ. (mert mi már túl is vagyunk egy nyílt napon).
Sajnáltam, hogy ezen az eseményen csak UWC-ben végzett diákkal találkoztam és egyetlen diák szülejével sem, pedig a lányom a diákkal, én meg szülővel beszélgettem volna szívesen.
Ezért nagyon hálás vagyok Ildikónak és kívánok kitartást Önöknek, nem kis feladat amit bevállaltak.
A lánya fantasztikus, döbbenetes gyerek.
Remélem egyszer személyesen is találkozom Önnel, mert az azt jelenté, hogy a lányom ösztöndíjas lett.

Baráti üdvözlettel:

S-né B. Mária

Névtelen írta...

Fantasztikus a magyar tánc!

Névtelen írta...

Szia Ildi

Nagyon szuper lett a magyartánc.
Gratulálok a kislányodnak.

ági

Névtelen írta...

Hi,

szuperszonikus a blogod, varom hanat canadaba.

:D