Miről is szól ez a blog?

Egy kis "rólunk" egy kis irodalom, egy kis képzőművészet és 69 fejezetnyi történet "Hanna ment Szingapúr" címmel arról a két évről, amit a lányom az United World College ösztöndíjával Ázsiában töltött.

A JOBB OLDALI SÁVBAN:

" BEMUTATKOZÁS ÉS ALKOTÁSOK" címszó alatt kedvedre válogathatsz!

Biztonsági öveket bekapcsolni!

Jó olvasást!

-------------------------------------------------------------------------------


2013. október 9.


H A N N A   M E N T  S Z I N G A P Ú R





54. FEJEZET






(A többi fejezetet lefelé görgetve 

találod meg)


(Szerző: Dreska Ildikó)



AZ EDDIGI FEJEZETEK KÖTEGELÉSE:


1.- 31. FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

32.-42.FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD

43.-53.FEJEZETEK:ITT OLVASHATOD


54.-64. FEJEZETEK ÉS TARTALMUK:

54. FEJEZET:Akiknek..., SAT vizsga kipipálva, EE ünneplés, Már majdnem skypoltunk, UWC születésnap, A világon a legtöbb "villám tevékenység": Szingapúrban van, Száj és körömfájás vírus, MUWCI, UWCRCN, Hello Kittys kontaktlencse, Rengeteg érdekesség Ázsiából. ITT OLVASHATOD

55. FEJEZET: Egyensúlyozva egy szörnyű katasztrófa peremén. ITT OLVASHATOD

56. FEJEZET:" Világ körüli világért lázadás" és nemzetközi iskolák rajzkiállítása, A szülinapra szánt meglepetés, UN Ninght 2013. Singapore, Boldogság az istállóban, Standard matek esszé 98%-ban kipipálva, Őszi szüneti élmények Szingapúrban, A világ legkülönlegesebb tematikus parkjában, Múzeumi érdekességek, UWC Maastrich hírek, UWC Atlantic College alakítás, Malala, Megvilágosodni bárhol lehet!, UWC és Velux ösztöndíj, Érdekességek Ázsia.ITT OLVASHATOD

57. FEJEZET: On-line Hanna galéria és cikk, Amikor a dédimamánk híres lett Szingapúrban, Újabb stúdió munkák és amikor felhasználják a Hanna rajzokat az UWCSEA-s rajz oktatásban, XXI. századi tanulás nemzetközi díj 2013., VideJó UWCSEA, Filmforgatás, A bundás sárgarigó, Szingapúr miniszterelnökénél, Ami még történt..., Egyetemi tervek, Majdnem Ázsiában jártam, Szingapúri eső, UWC iskolák még, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

58. FEJEZET:Nemzetközi képzőművészeti kiállítás Szingapúr, Szingapúr jelöltje Hanna, Így néz ki egy IB HL ART füzet, Dédi a világ körül, Reagálás a cikkre, Are you crazy?, Penész, Címszavakban, Kambodzsából tudósít Árpi: Esküvő, Amikor a természet nem kérdez, Milyen egy UWC-s diák átlagos napja, UWC iskolák még, Nelson Mandela, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

59. FEJEZET:Hanna jött Magyarország!ITT OLVASHATOD

60. FEJEZET:Most engedtem el teljesen a lányomat, Újabb siker: UWCSEA ART díj, Orvos vagy művész?, Macskatorta, Ez már régen több mint egy teljes ösztöndíj, Kígyós vendégség, UWCSEA magazin, Egy volt UWCSEA-s önkéntes munkája, Vizsgaidőszak, CultuRama 2013, Az emberi jogok világnapja, Tornádó Szingapúrban, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

61. FEJEZET:Egy különleges fejezet - különleges képekkel, Kambodzsáról.(Társ szerző: Karsay Árpád ) ITT OLVASHATOD

62. FEJEZET:Kuala Lumpurban, UWC Örményország/Németország, UWCSEA projekt week 2013. video, Ami még történt, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

63. FEJEZET:Visszajelzések az egyetemektől, Új "háziállat", A legrendezettebb szoba cím, Fásítási program, Az UWCSEA ismét terjeszkedik, Újabb munkák, Hanna levél, Hanna honlap, Majdnem tragédia a vulkánkitörés miatt, Történések, Elpazarolja-e Magyarország a tehetségeit, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

64. FEJEZET: Történések, És még csodálkozom, hogy folyton beteg?, Az UWC és az Oscar díjra jelölés, Lélekböffentés, Elmegyek-elmegyek hosszú útra megyek, Opus 2014, Estélyiben a lányom, Álmodozott a jövőbeni otthonáról, Az eltűnt repülőgép, Afrika hét, Pálcika történet, Megrázó esküvői fotók, Nyugati és Keleti kultúra közötti különbségek a rajz eszközeivel, Happy in Singapore, Érdekességek.ITT OLVASHATOD

KÖVETKEZZEN AZ 54. FEJEZET:


Akiknek..., SAT vizsga kipipálva, EE ünneplés, Már majdnem skypoltunk, UWC születésnap, A világon a legtöbb "villám tevékenység" : Szingapúrban van, száj és körömfájás vírus, MUWCI, UWCRCN, Hello Kittys kontaktlencse, rengeteg érdekesség Ázsiából (és nem is mertem leírni mindent)
A következő blogbejegyzés egy nem várt eseményt mesél el!
Egy történetet, amire álmomban sem gondoltam volna innen Európából:
Mész? vagy maradsz?
Egyensúlyozva egy szörnyű katasztrófa peremén...) 
Bánatos, szomorú, csalódott és tanulságos lesz. 





" Azt mondjuk szeretjük a virágokat, mégis letépjük őket. Azt mondjuk szeretjük a fákat, mégis kivágjuk őket. És az emberek még mindig csodálkoznak, amikor valaki fél, mert azt mondják neki, hogy szeretik. "


Akiknek: 


"szeretlek szó": 
Divat lett mindenkit "szeretni", divat lett jópofizni. Azt hiszik az emberek, hogy ettől ők fontosabbak lesznek és minél több embert "szeretnek", annál többen szeretik őket is.
A "szeretlek" szó szépen lassan elveszíti a valóságtartalmát, mint egy labdát, úgy dobálják egymásnak az emberek. Feldobják azt remélve, hogy majd csak elkapja valaki. 
A "szeretlek" szónak meg kell érnie két ember között. A "szeretlek" szót érezve kell kimondani.
A "szeretlek" szó nem egyenlő egy sziával!




"megbízhatóság":
Alapból mindig azt feltételezem, hogy bizonyára minden ember megbízható. Talán azért, mert ha én megígérek valakinek valamit, akkor igyekszem betartani. Ha ez azonban akadályba ütközik, akkor őszintén kiállok elé, és bevállalom, hogy most ezt nem tudtam megoldani vagy teljesíteni, mert valamiért nem ment. 
Mindig birizgálná a lelkiismeretemet, ha tudnám, hogy valaki számított rám és én szó nélkül cserben hagytam.
Megbízhatóság nélkül, az ember veszít önmagából.




"őszinteség":
Egyenlő a semmivel, ha csak beszélünk róla! 
Aki nem vállalja fel a gondolatait, érzéseit vagy felvállalja, de minden közegben máshogyan, az kétszínű, sunyi ember. 

Csak azt "szeresd", akit valóban szeretsz, csak akkor ígérj, ha megbízható vagy és csak akkor szólj, írj vagy tégy bármit, ha őszintének érzed azt. 
Az Emberség valahol itt kezdődik...






SAT vizsga kipipálva:

Mégpedig érzése szerint sikerrel!!
Hogy mi is az a SAT ( Scholastic Aptitude Test ) vizsga? 

Az IB Nemzetközi érettségin túl szükséges, akkor ha az USA-ba vagy Kanadába szeretne valaki egyetemre menni. A jó egyetemeknél feltétel, de van ahol ahol csak javasolt vagy jó ha megvan. 

Létezik a SAT vagy SAT I., ami három részből álló több órás teszt. Math, Reasoning és Reading. Ez az alap, amit a legtöbb egyetem kér.
De vannak olyan egyetemek is, melyek Subject Testeket kérnek, ami a SAT II. 
A SAT II. inkább tantárgy specifikus és nagyon sokféle tárgyból le lehet tenni. 




EE ünneplés:

Ami nem más, mint a szakdolgozat megírásának ünneplése.
Már szintén többször említettem, de azért a rend kedvéért ide is írom, hogy az IB érettségi egyik feltétele a szakdolgozat írása. Hanna az egész évfolyamon elsőként adta le még augusztusban, de már múlt tanév júniusban készen volt vele. ( ennek a későbbiekben, a blogom utolsó fejezetében jelentősége lesz )
A többiek szeptember 30.-ig készítették el és adták be.
Ez az első lépcsőfoka az IB érettséginek, ezért ilyenkor szokás ezt megünnepelni. 
Beöltöznek, mókáznak.  Ő a szakdolgozata alanyát, Salvador Dalít alakította. 



Salvador Dalí, evés közben.


Már majdnem skypoltunk:



A SAT vizsgája utáni vasárnap már majdnem skypoltunk...:)
Mert erre a napra volt beígérve a mamáknak, nagybácsinak és a kedves szülőknek is a régen várt beszélgetés. Mindenki tűkön ült és direkt úgy alakította a napját, hogy lehetőleg net közelben legyen. 
De hiába... a sors fintora, hogy most meg a szingapúri suliban nem volt egész nap net.
Ilyen akkor szokott előfordulni, amikor nagyon nagy vihar van. Tehát vihar volt. Legalábbis gondolom.

Nem túl üdítő, amikor kb. semmit nem tudok róla. 
SAT vizsga előtt egész héten felfüggesztette a gmailes kommunikációt, ami  így is kb. két-három naponta  egy mondat vagy elég gyakran csak fél szokott lenni. 
Csak ami nagyon-nagyon fontos. 

A múlt tanévben, majdnem minden hétvégén el tudott menni Szingapúrt látni, most erre esély sincs. Most gondolni sem mer rá.

Feszített a tempó.
Iszonyatos nagy a hajtás.
Továbbra is rengeteg a házi feladat, készülni kell az érettségire és október 10.-én lesz az egyik legrangosabb est, ahol pedánsan kell mennie a magyar néptáncnak és a többinek is, amelyekben részt vesz. 
Állandóan próbák vannak, közben ugyan úgy kell teljesíteni a suliban és az ART Stúdióban is.

Nagyon megrémültem azon a négy mondaton amit reagált az üzenetemre. ( egészen kivételesen mivel egy SOS helyzet állt elő.)- (és erről fog szólni a következő blog).
Eddig sem örültem, hogy anyát aggasztóan sápadt és karikás a szeme mostanában azon a néhány képen ami felkerül róla.
De most pontosan megértettem, hogy valóban békén kell hagynom. Főleg nem szabad az én gyerek hiányommal foglalkozni, mert kb. a végkimerülés határán van. 

Ideges, mert most van az az időszak, amikor elhavazott és képtelen beosztani a napjaiba, a rá váró feladatokat.
Ideges, mert hajnali egy óra után tud csak lefeküdni. Neki pedig fontos a legkésőbb 22 óra, mert másnap rettenetesen kimerült és fejfájással küszködik.

És itthon ültem a békés kis otthonomban és fogalmam sem volt, hogyan közöljem a lányommal kíméletesen azt amit pedig tudtam, hogy közölnöm kell. 
Akkor szembejött velem egy idézet (mert a dolgok mindig pontosan akkor jönnek szembe, amikor jönniük kell, csak győzzem felfogni őket): 
"Nincs megvetendőbb gyávaság, mint ha tudjuk, mi a helyes, mégsem tesszük meg."  Konfuciusz

Nem akartam kockáztatni, nem akartam gyáva lenni és bár ezer kétely húzott visszafelé, de belül mégis azt éreztem, hogy most tényleg tennem kell.

Csak lassan csöpögtettem elé a szavakat, és teljes mértékben tisztában voltam vele, hogy annyira fáradt és kimerült, hogy fel sem fogja pontosan miről van szó. El sem jutott a tudatáig, egyszerűen nem volt már hely a fejében, az agyában és tökéletesen elbeszéltünk egymás mellett. Végül már fogalmam sem volt mit válaszol, mert a válasza nem kapcsolódott az adott témához.

Itt ültem és a fejemet a kezembe temettem. Éreztem, hogy bármit mondok neki, most felesleges.
Folytonosan aggódó anyának lettem titulálva.
Bennem pedig inkább elhallgattak a szavak.
Arra gondoltam az éjszaka majd mindent megold, majd segít és reggel, tiszta fejjel megérti az egészet.
Reggel lett.
Megértette.
Rájött, hogy most tényleg nem kockáztathat.
Döntött.
Szomorúan, de helyesen.
Rettenetesen sajnálom....
Sok, időben megérzést és jelzéseket kívánok magamnak!



UWC születésnap:





http://www.youtube.com/watch?v=Ar7Xoo32jIE&feature=youtu.be















A világon a legtöbb "villám tevékenység" Szingapúrban van:






"DID YOU KNOW: Singapore has one of the highest rates of lightning activity in the world and lightning strikes are a potential safety hazard for anyone engaging in outdoor activities here. A new real-time lightning service has been launched so the public can be alerted of potential lightning risk. Find out more here -"

http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/free-real-time-lightning/840578.html?cid=FBSG










Száj és körömfájás vírus:




http://www.channelnewsasia.com/news/singapore/hfmd-cases-hit-weekly/840828.html?cid=FBSG









Bollywood dance MUWCI:




Egy jó kis táncos koreográfia az Indiai UWC-ből (2012.): http://www.youtube.com/watch?v=j3PWm4zJ4t8








Feszültség levezetés MUWCI 




http://www.youtube.com/watch?v=N3Q7iUxIRMs&feature=youtu.be








MUWCI SAT Flasmob:




 http://www.youtube.com/watch?v=TUmVHuojItA









UWCRCN : The fox Paródia




A Norvég UWC nagyon profi paródiája. Benne az UWC  Norvég ösztöndíjasa: Boros Arnold. 

http://vimeo.com/75804412






Hello Kittys kontaktlencse:
( elnézést, kihagyhatatlan )






A japán cukiság újabb csúcsterméke - a Hello Kitty kontaktlencse. A látást nem javítja, viszont cuki, és drága. Egy pár, ami egy hónapig használható 20 ezer forint. Még így is olcsóbb, mint a Hello Kitty repülő, viszont drágább, mint a hasonló díszítésű gyümölcsízű sör.





Érdekességek:



Iskolabusz: India

Egy különleges film, ajánlom szeretettel: Gyönyörű zöld címmel.
 http://www.youtube.com/watch?v=Ynr2PZb1Osw

Katar: sivatagból-csodavilág: http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/786-katar-es-a-tulmeretes-cipo--fenntarthatatlan-varosfejlesztes

Óriás darazsak, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/130-bulvar/bulvar-kina/6881-orias-darazs-ol-kinaban-a-halottak-szama-eddig-41

Ahol a gyerekek alszanak: http://www.erdekesvilag.hu/ahol-a-gyerekek-alszanak-james-mollison-meghokkento-fotoi/

Az öregek sorsa Kínában: http://asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/6013-100-eves-nagyi-a-disznoolban

Életveszélyes utakon az iskolába: http://webhir.com/2247_iskola.html?fb_action_ids=10201619870554759&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210201619870554759%22%3A481690925263315%7D&action_type_map=%7B%2210201619870554759%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Vége a mentelmi jognak Indiában: http://www.asiaport.hu/index.php/politika/india/6876-vege-a-mentelmi-jognak-indiaban

40 év a dzsungelben: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/6405-negyven-ev-a-dzsungelben

Újabb csoportos erőszak Indiában: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/6728-ujabb-csoportos-eroszak-indiaban

5 kilós patkány: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/130-bulvar/bulvar-kina/6897-felfaltak-a-kinai-patkanyszornyet

Hat hónapos terhesen kényszerítették abortuszra, Kína: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/kina/6895-hat-honapos-terhesen-kenyszeritettek-aborutszra

Lányoknak tilos a farmer és a mobil, India: http://www.asiaport.hu/index.php/hetkoznapok/del-azsia/6900-lanyoknak-tilos-a-farmer-es-a-mobil

Kim Ir szénfekete unokája, Észak-Kórea: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/131-bulvar/bulvar-korea/6902-kim-ir-szen-fekete-unokaja

Valamit nagyon elmértek Kínában: http://www.asiaport.hu/index.php/hirek/130-bulvar/bulvar-kina/6906-valamit-nagyon-elmertek-kinaban

Tömeges sugárfertőzés történt Japánban? http://hvg.hu/gazdasag/20131008_Tomeges_sugarfertozes_jelei_Japanban

http://endtimeheadlines.wordpress.com/2013/08/18/at-the-very-least-your-days-of-eating-pacific-ocean-fish-are-over/

Tojásnyi gyémánt: http://www.asiaport.hu/index.php/gazdasag/kina/6907-7-millardert-kelt-el-a-tojasnyi-gyemant


E D D I G I   F E J E Z E T E K : 


1.-31.    FEJEZETEK: ITT
32.- 42. FEJEZETEK: ITT
43.-53.  FEJEZETEK: ITT



7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megijesztettél Ildikó!!
Mi történt?
Tudok segíteni?
Katalin Sass

Névtelen írta...

????

z.z.k.

Névtelen írta...

Úristen Ildi
az amiről meséltél?
Ez tényleg igaz?
Nagyon sajnálom hidd el.
De jobb ez így.
Én inkább örülök, hogy megérezted a veszélyt.
Ott meghalt volna mindenki.
Ma láttam a hírekben én is tényleg, hát borzalmas.
Nagyon okos döntés született!
Beszéljünk majd erről.

Andi

Névtelen írta...

Ildikó,
pont ma akartalak hívni, hallottam a követségen a hírt.
Ne bánkódj!
Holnap felhívlak délelőtt!
Pusz
Ann

Névtelen írta...

Ildico
Don't cry!
Please
Don't cry!
I love you .

Sriem
Camb.

Névtelen írta...

SAT vizsga?
Én is most csináltam.
Brutál nehéz volt szerintem.
Ő hol írta?
Szingapúrban?

Fenn B.

Névtelen írta...

Szep van ez a blog.
Tetszik ez a blog.
Sok ir ido meg.
Szep.
Szia

Changuoy